Интервю на Президента Росен Плевнелиев за CNN International, QuestMeansBusiness

Интервю на Ралица Василева

Фостър: Министър-председателят на България е в Брюксел за неформалната среща на върха на ЕС. Страната му се присъедини към Съюза през 2007 г. и това съвпадна точно с началото на икономическата криза. Сега българският Президент казва, че правителството ще изчака развитието на нещата, преди официално да се присъедини към Еврозоната.

Ралица Василева разговаря с Президента Росен Плевнелиев от Срещата на върха на НАТО в понеделник. Тя го попита дали всъщност той има нещо предвид.

Росен Плевнелиев: Растежът не може да се базира на нарастващи планини от дълг за сметка на следващите поколения. Растежът може да бъде изработен само със структурни реформи и устойчиви действия.

Ралица Василева: Позволете да Ви попитам дали променихте мнението си относно присъединяването на България към зоната на еврото, след като видяхте какво се случва в Гърция?

Росен Плевнелиев: България винаги е била слаба, когато е била изолирана. Историята ни показва, че когато сме интегрирани и част от успешните семейства, ние вървим напред и се развиваме много по-бързо. Ние сме горд и ефективен член на Европейския съюз. И рано или късно ще станем член на Еврозоната.

Разбира се, нашето правителство заема позиция на изчакване и наблюдава как ще се развие ситуацията. Но бъдете сигурни, че еврото като обща валута е един от двата най-важни европейски проекти, стартирали през последните 20 години. И ние твърдо стоим зад него. Не знаем дали ще се случи през следващите две или три години, но еврото ще бъде стабилно и България ще се присъедини към Еврозоната.