Новини

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, президентът (1997-2002) Петър Стоянов, Жан Клод Юнкер, Тони Блеър, Бан Ки Мун, Хавиер Солана и още над 200 световни лидери, икономисти и нобелови лауреати с апел за спешни мерки и пари за образование на трагичното „COVID поколение“.

Време е да назовем нещата с истинските им имена. В обръщението си от събота президентът Радев каза: “Всяко упорство увеличава риска от хаос”. И продължава да упорства. Затова нека посочим политика, който търси хаоса в държавата - това е Радев. Всеки друг президент би търсил решения за успокояване на обществото, Радев обаче търси конфронтацията, размахвайки юмруци пред Президентството.

Повече от 100 влиятелни световни лидери, включително 18 Нобелови лауреати, 32 бивши държавни и правителствени ръководители, сред които и президентите на България (2012-2017) Росен Плевнелиев и (1997-2002) Петър Стоянов, политически лидери, международни неправителствени организации и институции, артисти и световни знаменитости като Андреа Бочели, Боно, Джордж Клуни, сър Ричадр Брансън и др. подписаха апел, иницииран от Yunus Center, призоваващ за обявяване на ваксините срещу COVID-19 за глобално общо благо.

Управлението на държава е сериозно занимание за сериозни хора. Трябва да вярваме в мъдростта на институциите, не на тълпата. Да се опираме на фактите, не на пропагандата. Да работим за модернизация и прогрес, а не да рушим. За съжаление от 2014 г., с наглото взривяване на правилата на международния ред от Русия с незаконното анексиране на Крим и особено след вълната от популизъм, завладяла света, се намираме в нова фаза на историческо развитие, която наричам “студен мир”. 

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев и още над 70 европейски лидери се подписаха под отворено писмо по инициатива на CIVICO Europа, алармираща за безпрецедентното отклоняване от европейските ценности и неприемливата концентрация на власт от премиера на Унгария Виктор Орбан в борбата срещу Covid-19 в страната

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев взе участие в Четвъртия Давос форум „Един пояс, един път“, организиран от престижния китайски университет Синхуа, който се проведе в рамките на Световния икономически форум в Давос

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев участва в среща на високо равнище под патронажа на президента на Гърция на тема "Климатичните промени и влиянието им върху живота и културното наследство в Средиземноморския регион“ в Атина

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев участва в ежегодния стратегически форум за Централна Европа, организиран от ГЛОБСЕК в гр. Бела, Словакия

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев бе на аудиенция при папа Франциск и участва в среща на високо равнище на тема "Свобода от насилие: мир, сигурност и предотвратяване на конфликти в стратегията за развитие 2030“ в Рим

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев се срещна с Президента на КНР Си Дзинпин в Пекин и участва в конференция на тема „Новата глобализация и новият пакет от реформи и политика на отваряне на Китай“ в Гуанджоу


Осемнадесетата  среща на високо равнище се проведе в Ню Йорк на тема „Геополитика в ерата на  устойчивото развитие“, а домакин на събитието беше Харвардския клуб. Конференцията събра десетки бивши държавни и правителствени ръководители, световни лидери, представители на неправителствено организации, икономисти,  професори и др.

Президентът (2012-2017 ) Росен Плевнелиев и председател на фондация „Решения за бъдещето“ участва в тазгодишния младежки семинар „(Из)мечтай България – бъдещето на демокрацията в България“, организиран от  фондация „Фридрих Науман“ в Американския университет в Благоевград. 

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев участва в Седемнадесетата среща на високо равнище на Международния център за толерантност и диалог „Низами Ганджави“, организирана съвместно с Китайския народен институт за външна политика в Пекин. Форумът бе под надслов: „Развитието на Китай, възможности за света“.

Описание на изображение

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев и член на борда на GLOBSEC е на посещение в Словакия по повод участието си в тазгодишната среща на Глобалния форум по сигурността в Братислава. Събитието се провежда ежегодно в словашката столица и е една от най-важните световни конференции по въпросите на сигурността. На форума и тази година присъстват стотици участници от цял свят, между които президентите на Словашката република, на Република Естония, Хърватия, Полша, министър-председатели и министри.

Фондация „Решения за бъдещето“  на президента Росен Плевнелиев в партньорство с Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, фондация „Америка за България“ и Българския център по предприемачество стартира нова инициатива RE:TURN, насочена към българите по света, с цел да мотивира сънародници ни да инвестират, даряват и да се ангажират активно със смислени инициативи в страната.

Президентът (2012 – 2017) участва в ежегодния Конгрес на Световната юридическа организация в Мадрид. Събитието събра над 2000 представители на международната юридическа общност, политици и видни представители на испанското гражданско общество. Президентът Плевнелиев участва в панел посветен на мултилатерализма като предпоставка за политическа и икономическа глобализация.

Държавният глава в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев участва в Световния икономически форум в Давос. Той изнесе реч на организирания от китайското правителство форум, посветен на пътя на коприната и неговата роля за развитието на световната икономика  и откри с ключова реч икономически форум, посветен на блокчейн технолгията

Росен Плевнелиев участва в Шестнадесетата среща на високо равнище на Международния център за толерантност и диалог „Низами Ганджави“ в Рига на 28-ми и 29-ти ноември.  Форумът бе под надслов: „Нова визия за обединена Европа“. Росен Плевнелиев участва в панел на тема „Важността на европейската институционална архитектура днес“

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев бе удостоен от президента Еманюел Макрон с най-високото държавно отличие на Френската република - Ордена на Почетния легион.  Плевнелиев бе награден от посланик Ерик Льобедел на специална церемония в посолството на Френската Република  в София.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев изнесе ключова реч на ежегодната конференция на Европейската еврейска асоциация, посветена на свободата на културите и религиите в Европа.

Президентът (2012 – 2017) и специален посланик на Американския университет в България Росен Плевнелиев  участва в представяне на университета пред потенциални студенти в Белград и Тирана на 2 и 3 ноември. Той изнесе лекция посветена на професиите на бъдещето , както и на лидерството

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев участва в представяне - дискусия на книгата "Qvo Vadis България 2018. Втората вълна на прехода" на Илиян Василев - бивш посланик на Република България в Руската Федерация и почетен председател Българския икономически форум.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев откри учебната година в националната иновативна дигитална гимназия "СофтУни Светлина" - първата частна гимназия за ИТ и дигитални умения в България. Тази година стартира първият випуск на гимназията в трите основни специалности - програмиране, дигитален маркетинг и графичен дизайн.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев участва в откриването на международния образователен форум Preparing Global Leaders Forum (PGLF) В Американския университет в Благоевград. Организатор на събитието е Фондация Глобални лидери България, която е част от международната мрежа на PGLF, активна в Русия, Йордания, Бразилия и Хърватия.

Охридската група, на която президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев е член, направи изявление и призова македонците да гласуват с „Да“ на предстоящия на 30 септември референдум, като подкрепят споразумението с Гърция и отворят пътя на Македония за членство в ЕС и НАТО.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев посети Държавата Израел в периода 10 – 12 юни като част от срещата на високо равнище, организирана от Международния център за толерантност и диалог Низами Ганджави.

Постоянното представителство на България към ООН в Женева в, сътрудничество с Института по международни изследвания и развитие и Женевския дипломатически клуб, организира публичен дебат на тема: „Европа на две скорости: Ново разделение Изток-Запад“. Президентът Росен Плевнелиев бе основен гост на събитието и произнесе ключова реч.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев участва в конференцията на Виенския икономически форум „Софийски разговори 2018“ . Тя се проведе под мотото „Политиката среща икономиката“ в Националния дворец на културата.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев участва в конференцията „Стратегически диалог за Западните Балкани“ организирана от Световния икономически форум в рамките на Срещата на върха ЕС — Западни Балкани.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев участва в конференция на тема: „В диалог със Западните Балкани: Създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа“. Събитието бе организирано от Европейския съвет за външна политика, Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс” и Международното европейско движение, и се проведе под патронажа на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев взе участие в първата Централноевропейска конференция по сигурността (1st Middle European Security Conference) във Виена на 15-ти май. Събитието бе организирано от Института по политика на сигурността във Виена, Паневропейското движение, Виенски университет и партньори.

Президентът Плевнелиев (2012-2017) бе избран за член на престижна  новосъздадена международна група „Приятели на Македония“ или „Охридската група“. Президентът Плевнелиев бе на посещение в Македония, където се проведе среща на групата с министър-председателя Зоран Заев и членове на правителството, както и съвместна пресконференция. Председател на групата е сър Джордж Робъртсън, бивш генерален секретар на НАТО.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев бе удостоен с висше отличие и почетно звание на специална церемония в катедралата „Св. Стефан“ и в рицарската зала на имперския дворец Хофбург в Австрия. Президентът Плевнелиев бе удостоен със званието почетен рицар и носител на ордена „Св. Георги“.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев участва с ключова реч в откриването на международния двудневен форум IT HUB Connect в София Тех Парк. Събитието бе организирано от Българо-индийската бизнес камара и Американската търговска камара в България и се проведе под патронажа на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев взе участие в Шестия глобален форум на Международния център за толерантност и  диалог „Низами Ганджави“ в Баку, Азербайджан. Бивши и настоящи държавни ръководители от близо 50 държави обсъждаха теми свързани с външнополитическите стратегии на големи икономики като САЩ, Русия и Китай – тяхната роля за глобалния баланс, както и ролята на развиващите се страни, бъдещето на Балканите, проблемите на мултиетническите държави и други.  

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев изнесе реч пред Военния комитет на Европейския съюз в Брюксел. Това е най-високият военен орган в рамките на Съвета. В своето изказване президентът Плевнелиев засегна всички аспекти на предизвикателствата пред региона на Балканите и Европа.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев даде специална пресконференция, посветена на дейността си през първата година след края на  мандата. Събитието се състоя в неговия офис в София Тех Парк.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев, премиерът на Република България (2001-2005) Симеон Сакскобургготски и министърът на външните работи (2001-2005) Соломон Паси участваха в среща с европейски журналисти в София Тех Парк. В дискусията взеха участие над 50 представители на водещи европейски медии, отразяващи откриването на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев бе удостоен с длъжността „Почетен професор” на Института за развиващите се пазари в Пекинския педагогически университет и на колежа "Шварцман" в университета Синхуа.

Президентът Росен Плевнелиев участва в тринадесетата среща на високо ниво на международния център за толерантност и диалог „Низами Ганджави“. Форумът, посветен на хуманитарните предизвикателства и на евро-средиземноморското партньорство, се проведе в Атина между 22 и 23 ноември в сътрудничество с фондация „Мариана Вардиноянис“.

снимки: Валентин Николов

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев присъства на откриването на възпоменателна плоча пред родната къща на първия демократично избран президент на Република България д-р Желю Желев (1990 – 1997)

Президентът Росен Плевнелиев и председател на фондация „Решения за бъдещето“ участва в откриването на първата дигитална (не)конференция в България (The Digital Unconference 1.0).  

Събитието, на което присъстваха над 1000 участници, се проведе в София Тех Парк и бе организирано с партньорството на фондация „Решения за бъдещето“.

Президентът (2012-2017) Плевнелиев участва в международната конференция Dare to Scale   на глобалната предприемаческа организация Endeavor.  Събитието беше организирано от българския офис на Endeavor, с подкрепата на глобалната структура на предприемаческата организация, водещи международни компании, финансови институции и медии.

Президентът Плевнелиев участва в откриването на конференцията  “Българските идеи за Европа:  диалог между НПО сектора и правителството“ в Дома на Европа. Събитието бе организирано от Европейския съвет за външна политика и Министерство за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев участва в националната среща на фирмите в автомобилния бранш. Темата на събитието, което се проведе под патронажа на президента Плевнелиев, беше „Тенденции и бъдеще на автомобилния бранш“.

Президентът Плевнелиев участва на първата кръгла маса, организирана от  Фондация БМВ Херберт Квант „Дигитализацията – създател на работни места в Европа“. На форума, състоял се в Естония, политически лидери и визионери от цял свят дискутираха, дали дигитализацията може да бъде двигател на растежа и работните места в Европа.

Президентът Плевнелиев участва в годишната среща на високо ниво „Конкордия“ в Ню Йорк на 18-ти и 19-ти септември. Над 2000 политически лидери, визионери и мениджъри дискутираха по теми от актуалния световен ред. 

Президентът на Република България (2012 г. – 2017 г.) Росен Плевнелиев поздрави участниците в първата европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI), на която България бе домакин между 9 и 11 септември 2017 г. Форумът, в който участваха отбори от 22 страни-членки на Съвета на Европа, се състоя в София Тех Парк. 

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев откри 27-мата академична година на Американския университет в България пред стотици студенти, преподаватели, служители и приятели на АУБ. Той пое важна мисия – да бъде специален посланик на университета. Сред целите му ще бъдат промотирането на България като образователна дестинация на световно ниво и привличането на отлични студенти и висококвалифицирани преподаватели в България.

Снимка: Фондация "Фридрих Науман"

Президентът Росен Плевнелиев и председател на фондация „Решения за бъдещето“ участва в инициативата на фондация „Фридрих Науман“ „(Из)мечтай България – бъдещето на демокрацията в България“ в Американския университет в Благоевград.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев и председател на фондация "Решения за бъдещето" участва в конференция „Бъдещето на Европа“, организирана от фондация Конрад Аденауер в Берлин. Той бе приет като член на Европейския съвет по външна политика и участва в годишната среща на организацията.

На официална церемония в Бургас, Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) наградиха усилията и постиженията на българските фирми от сектора на изнесените услуги и ИТ сектора, инвеститорите и местните власти.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев изнесе публична лекция в Софийски университет на тема "Революцията на професиите на бъдещето".

На церемония в Централната софийска синагога Президентът на Република България (2012 – 2017)  Росен Плевнелиев бе удостоен с почетния знак на организацията на евреите в България „Шалом“.

Президентът на Република България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев откри събитието “Възможности за предприемачество в България“ в Дипломатическата академия на австрийската столица.

Президентът Росен Плевнелиев, председател на фондация „Решения за бъдещето“ и д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет се срещнаха с ученици от селата Рибново и Кочан, област Благоевград.
 

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев бе на посещение в градовете Билища и Корча, Република Албания, където се срещна с предствители на българската общност.

9 май 2017 г.  В деня на Европа президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев бе официален гост лектор на годишната научна конференция на специалност Европеистика, випуск “Жак Делор”, в Софийски университет “Свети Климент Охридски”.

На тържествена церемония в присъствието на инвеститори, предприемачи, учени от над 90 държави, президентът Плевнелиев бе удостоен със специалната награда на Webit за изключителен принос за развитието на цифровата икономика в България.

На 25 април 2017 г. президентът Плевнелиев взе участие в международна конференция на тема „Накъде отива Европа: Глобализъм срещу популизъм“. Събитието се проведе по инициатива на ПанЕвропа България, с подкрепата на Държавен културен институт към Министерство на външните работи, Фондация „Конрад Аденауер“ и Представителството на Европейската комисия в София.

Росен Плевнелиев с награда от БАИТ

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), отличи президента (2012 – 2017) Росен Плевнелиев за приноса му за развитието на информационните и комуникационните технологии в България ...