Новини

Фондация „Решения за бъдещето“  на президента Росен Плевнелиев в партньорство с Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, фондация „Америка за България“ и Българския център по предприемачество стартира нова инициатива RE:TURN, насочена към българите по света, с цел да мотивира сънародници ни да инвестират, даряват и да се ангажират активно със смислени инициативи в страната.

Президентът (2012 – 2017) участва в ежегодния Конгрес на Световната юридическа организация в Мадрид. Събитието събра над 2000 представители на международната юридическа общност, политици и видни представители на испанското гражданско общество. Президентът Плевнелиев участва в панел посветен на мултилатерализма като предпоставка за политическа и икономическа глобализация.

Държавният глава в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев участва в Световния икономически форум в Давос. Той изнесе реч на организирания от китайското правителство форум, посветен на пътя на коприната и неговата роля за развитието на световната икономика  и откри с ключова реч икономически форум, посветен на блокчейн технолгията

Росен Плевнелиев участва в Шестнадесетата среща на високо равнище на Международния център за толерантност и диалог „Низами Ганджави“ в Рига на 28-ми и 29-ти ноември.  Форумът бе под надслов: „Нова визия за обединена Европа“. Росен Плевнелиев участва в панел на тема „Важността на европейската институционална архитектура днес“

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев бе удостоен от президента Еманюел Макрон с най-високото държавно отличие на Френската република - Ордена на Почетния легион.  Плевнелиев бе награден от посланик Ерик Льобедел на специална церемония в посолството на Френската Република  в София.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев изнесе ключова реч на ежегодната конференция на Европейската еврейска асоциация, посветена на свободата на културите и религиите в Европа.

Президентът (2012 – 2017) и специален посланик на Американския университет в България Росен Плевнелиев  участва в представяне на университета пред потенциални студенти в Белград и Тирана на 2 и 3 ноември. Той изнесе лекция посветена на професиите на бъдещето , както и на лидерството

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев участва в представяне - дискусия на книгата "Qvo Vadis България 2018. Втората вълна на прехода" на Илиян Василев - бивш посланик на Република България в Руската Федерация и почетен председател Българския икономически форум.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев откри учебната година в националната иновативна дигитална гимназия "СофтУни Светлина" - първата частна гимназия за ИТ и дигитални умения в България. Тази година стартира първият випуск на гимназията в трите основни специалности - програмиране, дигитален маркетинг и графичен дизайн.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев участва в откриването на международния образователен форум Preparing Global Leaders Forum (PGLF) В Американския университет в Благоевград. Организатор на събитието е Фондация Глобални лидери България, която е част от международната мрежа на PGLF, активна в Русия, Йордания, Бразилия и Хърватия.

Охридската група, на която президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев е член, направи изявление и призова македонците да гласуват с „Да“ на предстоящия на 30 септември референдум, като подкрепят споразумението с Гърция и отворят пътя на Македония за членство в ЕС и НАТО.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев посети Държавата Израел в периода 10 – 12 юни като част от срещата на високо равнище, организирана от Международния център за толерантност и диалог Низами Ганджави.

Постоянното представителство на България към ООН в Женева в, сътрудничество с Института по международни изследвания и развитие и Женевския дипломатически клуб, организира публичен дебат на тема: „Европа на две скорости: Ново разделение Изток-Запад“. Президентът Росен Плевнелиев бе основен гост на събитието и произнесе ключова реч.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев участва в конференцията на Виенския икономически форум „Софийски разговори 2018“ . Тя се проведе под мотото „Политиката среща икономиката“ в Националния дворец на културата.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев участва в конференцията „Стратегически диалог за Западните Балкани“ организирана от Световния икономически форум в рамките на Срещата на върха ЕС — Западни Балкани.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев участва в конференция на тема: „В диалог със Западните Балкани: Създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа“. Събитието бе организирано от Европейския съвет за външна политика, Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс” и Международното европейско движение, и се проведе под патронажа на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев взе участие в първата Централноевропейска конференция по сигурността (1st Middle European Security Conference) във Виена на 15-ти май. Събитието бе организирано от Института по политика на сигурността във Виена, Паневропейското движение, Виенски университет и партньори.

Президентът Плевнелиев (2012-2017) бе избран за член на престижна  новосъздадена международна група „Приятели на Македония“ или „Охридската група“. Президентът Плевнелиев бе на посещение в Македония, където се проведе среща на групата с министър-председателя Зоран Заев и членове на правителството, както и съвместна пресконференция. Председател на групата е сър Джордж Робъртсън, бивш генерален секретар на НАТО.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев бе удостоен с висше отличие и почетно звание на специална церемония в катедралата „Св. Стефан“ и в рицарската зала на имперския дворец Хофбург в Австрия. Президентът Плевнелиев бе удостоен със званието почетен рицар и носител на ордена „Св. Георги“.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев участва с ключова реч в откриването на международния двудневен форум IT HUB Connect в София Тех Парк. Събитието бе организирано от Българо-индийската бизнес камара и Американската търговска камара в България и се проведе под патронажа на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев взе участие в Шестия глобален форум на Международния център за толерантност и  диалог „Низами Ганджави“ в Баку, Азербайджан. Бивши и настоящи държавни ръководители от близо 50 държави обсъждаха теми свързани с външнополитическите стратегии на големи икономики като САЩ, Русия и Китай – тяхната роля за глобалния баланс, както и ролята на развиващите се страни, бъдещето на Балканите, проблемите на мултиетническите държави и други.  

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев изнесе реч пред Военния комитет на Европейския съюз в Брюксел. Това е най-високият военен орган в рамките на Съвета. В своето изказване президентът Плевнелиев засегна всички аспекти на предизвикателствата пред региона на Балканите и Европа.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев даде специална пресконференция, посветена на дейността си през първата година след края на  мандата. Събитието се състоя в неговия офис в София Тех Парк.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев, премиерът на Република България (2001-2005) Симеон Сакскобургготски и министърът на външните работи (2001-2005) Соломон Паси участваха в среща с европейски журналисти в София Тех Парк. В дискусията взеха участие над 50 представители на водещи европейски медии, отразяващи откриването на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев бе удостоен с длъжността „Почетен професор” на Института за развиващите се пазари в Пекинския педагогически университет и на колежа "Шварцман" в университета Синхуа.

Президентът Росен Плевнелиев участва в тринадесетата среща на високо ниво на международния център за толерантност и диалог „Низами Ганджави“. Форумът, посветен на хуманитарните предизвикателства и на евро-средиземноморското партньорство, се проведе в Атина между 22 и 23 ноември в сътрудничество с фондация „Мариана Вардиноянис“.

снимки: Валентин Николов

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев присъства на откриването на възпоменателна плоча пред родната къща на първия демократично избран президент на Република България д-р Желю Желев (1990 – 1997)

Президентът Росен Плевнелиев и председател на фондация „Решения за бъдещето“ участва в откриването на първата дигитална (не)конференция в България (The Digital Unconference 1.0).  

Събитието, на което присъстваха над 1000 участници, се проведе в София Тех Парк и бе организирано с партньорството на фондация „Решения за бъдещето“.

Президентът (2012-2017) Плевнелиев участва в международната конференция Dare to Scale   на глобалната предприемаческа организация Endeavor.  Събитието беше организирано от българския офис на Endeavor, с подкрепата на глобалната структура на предприемаческата организация, водещи международни компании, финансови институции и медии.

Президентът Плевнелиев участва в откриването на конференцията  “Българските идеи за Европа:  диалог между НПО сектора и правителството“ в Дома на Европа. Събитието бе организирано от Европейския съвет за външна политика и Министерство за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев участва в националната среща на фирмите в автомобилния бранш. Темата на събитието, което се проведе под патронажа на президента Плевнелиев, беше „Тенденции и бъдеще на автомобилния бранш“.

Президентът Плевнелиев участва на първата кръгла маса, организирана от  Фондация БМВ Херберт Квант „Дигитализацията – създател на работни места в Европа“. На форума, състоял се в Естония, политически лидери и визионери от цял свят дискутираха, дали дигитализацията може да бъде двигател на растежа и работните места в Европа.

Президентът Плевнелиев участва в годишната среща на високо ниво „Конкордия“ в Ню Йорк на 18-ти и 19-ти септември. Над 2000 политически лидери, визионери и мениджъри дискутираха по теми от актуалния световен ред. 

Президентът на Република България (2012 г. – 2017 г.) Росен Плевнелиев поздрави участниците в първата европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI), на която България бе домакин между 9 и 11 септември 2017 г. Форумът, в който участваха отбори от 22 страни-членки на Съвета на Европа, се състоя в София Тех Парк. 

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев откри 27-мата академична година на Американския университет в България пред стотици студенти, преподаватели, служители и приятели на АУБ. Той пое важна мисия – да бъде специален посланик на университета. Сред целите му ще бъдат промотирането на България като образователна дестинация на световно ниво и привличането на отлични студенти и висококвалифицирани преподаватели в България.

Снимка: Фондация "Фридрих Науман"

Президентът Росен Плевнелиев и председател на фондация „Решения за бъдещето“ участва в инициативата на фондация „Фридрих Науман“ „(Из)мечтай България – бъдещето на демокрацията в България“ в Американския университет в Благоевград.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев и председател на фондация "Решения за бъдещето" участва в конференция „Бъдещето на Европа“, организирана от фондация Конрад Аденауер в Берлин. Той бе приет като член на Европейския съвет по външна политика и участва в годишната среща на организацията.

На официална церемония в Бургас, Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) наградиха усилията и постиженията на българските фирми от сектора на изнесените услуги и ИТ сектора, инвеститорите и местните власти.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев изнесе публична лекция в Софийски университет на тема "Революцията на професиите на бъдещето".

На церемония в Централната софийска синагога Президентът на Република България (2012 – 2017)  Росен Плевнелиев бе удостоен с почетния знак на организацията на евреите в България „Шалом“.

Президентът на Република България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев откри събитието “Възможности за предприемачество в България“ в Дипломатическата академия на австрийската столица.

Президентът Росен Плевнелиев, председател на фондация „Решения за бъдещето“ и д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет се срещнаха с ученици от селата Рибново и Кочан, област Благоевград.
 

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев бе на посещение в градовете Билища и Корча, Република Албания, където се срещна с предствители на българската общност.

9 май 2017 г.  В деня на Европа президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев бе официален гост лектор на годишната научна конференция на специалност Европеистика, випуск “Жак Делор”, в Софийски университет “Свети Климент Охридски”.

На тържествена церемония в присъствието на инвеститори, предприемачи, учени от над 90 държави, президентът Плевнелиев бе удостоен със специалната награда на Webit за изключителен принос за развитието на цифровата икономика в България.

На 25 април 2017 г. президентът Плевнелиев взе участие в международна конференция на тема „Накъде отива Европа: Глобализъм срещу популизъм“. Събитието се проведе по инициатива на ПанЕвропа България, с подкрепата на Държавен културен институт към Министерство на външните работи, Фондация „Конрад Аденауер“ и Представителството на Европейската комисия в София.

Росен Плевнелиев с награда от БАИТ

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), отличи президента (2012 – 2017) Росен Плевнелиев за приноса му за развитието на информационните и комуникационните технологии в България ...