Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев е носител на голямата награда "Приятели на Израел" за 2016 г.

Президентът Росен Плевнелиев /2012-2017/ е носителят на голямата награда „Приятели на Израел“ за 2016 г. Той бе удостоен с приза за активната му и последователна подкрепа към еврейския народ и Държавата Израел. Наградата беше връчена на тържествена церемония в Йерусалим, с участието на президента на Държавата Израел Реувен Ривлин и в присъствието на представители на най-влиятелните еврейски организации по света. Наградата се присъжда на личности, изявени приятели на Държавата Израел с международен принос за разбирателство в обществата, хора, които се противопоставят на използването на езика на омразата и на антисемитизма като средство за налагане на вражда между нациите. Носители на наградата за 2015 г. са президентът на САЩ Джордж Буш /2001-2009/ и Принц Албер II на Монако. "Приемам тази награда от името на целия български народ, който преди 70 г. даде пример на света със своя кураж и човечност. Посвещавам тази награда на всички българи, които със своята активна гражданска позиция спасиха живота на своите еврейски приятели, застрашени от депортация в нациските концлагери на смъртта. Нашето истинско приятелство се доказа и при терористичния атентат в Сарафово, който преодоляхме заедно и станахме по-силни и по-сплотени.", заяви президентът Плевнелиев, след като получи наградата "Приятели на Израел".

За Държавата Израел България е истински приятел и народът на Израел винаги ще помни подвига на българите и спасяването на всички български граждани от еврейски произход по времето на Втората Световна Война.

Специалната церемония по присъждането на годишната награда се проведе в музея "Приятели на Израел", който показва личности от световната история, като Хари Труман, Уинстан Чърчил, Оскар Шиндлер, допринесли за спасението на евреите по света и за разбирателство между хората. Музеят пресъздава историята на еврейския народ по пътя му към осъществяване на мечтата за собствена държава и като признание за подвига на всички онези хора от различни националности, помогнали за реализирането на тази мечта и спасяването на евреите по време на Холокоста. Председател на международния борд на музея беше израелският президент Шимон Перес. 

В рамките на визитата си в Държавата Израел президентът Плевнелиев ще се срещне с президента Ривлин, който през лятото на 2016 г.  беше на държавно посещение в България  и заедно с Росен Плевнелиев откриха паметник на спасението, посветен на българската еврейска общност, спасена в годините на Втората световна война.

Президентът Плевнелиев ще посети и Центъра за мир „Перес“ в Тел Авив, където ще се срещне с Хеми Перес - син на бившия израелски президент и държавник Шимон Перес и председател на Борда на директорите на центъра.

В рамките на тридневната визита на президентът Росен Плевнелиев са предвидени множество срещи с представители политическия и бизнес елит в Държавата Израел.

  • Начало
    • Новини
      • Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев е носител на голямата награда "Приятели на Израел" за 2016 г.