Създадох фондация „Решения за бъдещето“ в началото на 2017 г., веднага след края на мандата. И като президент, и като министър, и като мениджър работих за прогрес и развитие, затова фондацията базира дейността си на трите ключови стълба на прогреса - мир, образование и иновации.

Фондация „Решения за бъдещето“ фокусира целите и активностите си към разработване на програми и политики за развитието на иновационния потенциал на предприемаческата екосистема в България и в региона; образователни инициативи за младите хора и в подкрепа на проекти и решения за устойчив и траен мир на Балканите.

Приоритетите на фондацията са ориентирани към реализирането на проекти и политики, създаващи хоризонт и перспектива за младите хора да останат и да успеят в родината. Фондацията ще си сътрудничи с други организации и институции, включително държавни и неправителствени, по пътя на доброволчество, дарителство, образователни и предприемачески инициативи, в подкрепа на младите.

Защо именно „Решения за бъдещето“? Защото и като президент, и като министър, и като мениджър давах решения за по-добра България, за мирни и проспериращи Балканите, за обединена и силна Европа. Аз съм инженер – символ на решения. Дадох решения за ускоряване строителството на българските магистрали, за ефективно и коректно използване на еврофондовете, за ускорена модернизация на страната. Като министър се гордея, че дадох решения и стартирах хиляди проекти за модернизация на българските региони, зададох изцяло нови приоритети за българската енергетика, водихме принципна и балансирана външна политика, като по време на моя мандат България бе добър съсед и доверен приятел на всички в региона. Като президент гледах напред и се гордея, че допринесох за изработването на Националната програма за развитие „България 2020“, както и за подготовката на „България 2030“. Като президент, на глобално ниво, бях един от адвокатите на Целите за устойчиво развитие на планетата до 2030 г. Гледах далече напред в бъдещето, когато като президент, от името на България, подписах Парижкото споразумение за борба с климатичните промени до 2100 г. Гледах и продължавам да гледам напред, а фондация „Решения за бъдещето“ ще бъде важен инструмент за това. Фондацията ще дава перспективи и решения за бъдещето на България и на региона. Ще организира конференции, срещи, лекции, проекти. Ще работим заедно с всички, големи и малки, правителствени и неправителствени организации, които дават устойчиви и работещи решения по пътя към мирното и демократично бъдеще на България и региона. Оставаме заедно. Гледаме напред.

Фондация „Решения за бъдещето“  на президента Росен Плевнелиев в партньорство с Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, фондация „Америка за България“ и Българския център по предприемачество стартира нова инициатива RE:TURN, насочена към българите по света, с цел да мотивира сънародници ни да инвестират, даряват и да се ангажират активно със смислени инициативи в страната.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев даде специална пресконференция, посветена на дейността си през първата година след края на  мандата. Събитието се състоя в неговия офис в София Тех Парк.

Президентът Росен Плевнелиев и председател на фондация „Решения за бъдещето“ участва в откриването на първата дигитална (не)конференция в България (The Digital Unconference 1.0).  

Събитието, на което присъстваха над 1000 участници, се проведе в София Тех Парк и бе организирано с партньорството на фондация „Решения за бъдещето“.

Снимка: Фондация "Фридрих Науман"

Президентът Росен Плевнелиев и председател на фондация „Решения за бъдещето“ участва в инициативата на фондация „Фридрих Науман“ „(Из)мечтай България – бъдещето на демокрацията в България“ в Американския университет в Благоевград.

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев и председател на фондация "Решения за бъдещето" участва в конференция „Бъдещето на Европа“, организирана от фондация Конрад Аденауер в Берлин. Той бе приет като член на Европейския съвет по външна политика и участва в годишната среща на организацията.