Президентът Плевнелиев е основател на нова инициатива за българите в чужбина

Фондация „Решения за бъдещето“  на президента Росен Плевнелиев в партньорство с Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, фондация „Америка за България“ и Българския център по предприемачество стартира нова инициатива RE:TURN, насочена към българите по света, с цел да мотивира сънародници ни да инвестират, даряват и да се ангажират активно със смислени инициативи в страната.

През изминалата седмица бяха проведени събития в Сан Франциско, Лос Анджелис и Сиатъл, които бяха посетени от над 400 българи живеещи и работещи на Западния бряг на САЩ.  RE:TURN популяризира България като бързо-развиващо се място за инвестиции и бизнес, с предпоставки за добър стандарт на живот и кариерно развитие.

Българите в чужбина бяха основен фокус в мандата на президента Плевнелиев. И преди и сега основната му мисия е да се съхрани и поддържа връзката им с България като им се дава възможност за активно участие в българския политически, икономически и социален живот. Българската общност, със своята експертиза и професионализъм, представлява огромен потенциал, който би могъл да се реализира обратно в развитието на страната ни.

По време на събитията бяха представени успешни примери от България в сферата на инвестициите, бизнеса, предприемачеството и НПО сектора.  Сред поканените панелисти бяха доказали се предприемачи, специалисти, професионалисти и представители на бизнеса. Участваха Ивайло Пенчев, изпълнителен директор на световния лидер на стени за катерене и българската компания - Walltopia; Антони Христов, бивш креативен директор на Pixar, който развива креативния сектор в България и Европа; Васил Терзиев, сериен предприемач и съосновател на “Телерик” и “Телерик Академия”; представители на български инвестиционни фондове. По време на събитията историите на своя успех разказаха и представители на българската общност, работещи на Западния бряг. Сред тях бяха Богомил Балкански, Почетен консул на България в Силициевата долина; Момчил Кюркчиев, Leanplum; Виктор Пенев, Edamam; Лари Бийл, Български център по предприемачество; Дафина Тончева, U.S. Ventures; и други.

RE:TURN (https://return.bg) е нова и дългосрочна инициатива, която има амбицията да работи постоянно с българите в чужбина, като им предоставя възможност да се запознаят с различни проекти и перспективни инициативи в България. Президентът Плевнелиев е неин основен посланик, съчетавайки предишния си опит в сферата на инвестициите, предприемачеството и иновациите, и посветеността си за намиране на работещи решения за бъдещето на България. Предвиждат се регулярни посещения на българските общности в различни части на САЩ и Европа, както и намиране на ефективни решения и политики за интегрирането на българите в чужбина.

  • Начало
    • Новини
      • Президентът Плевнелиев е основател на нова инициатива за българите в чужбина