Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев с лекция в Харвард на тема „Сила срещу мъдрост: разговор за лидерството на бъдещето“

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев бе поканен да изнесе лекция пред студенти в Харвард, в рамките на формата „Гласове в лидерството“, организиран от Факултета по публично здраве на Харвардския университет. Дискусията на тема „Сила срещу мъдрост: разговор за лидерството на бъдещето“ се излъчи в реално време на страницата на факултета и може да бъде видян тук (https://www.hsph.harvard.edu/voices/events/rosen-plevneliev-president-of-the-republic-of-bulgaria-2012-2017/).

Форматът „Гласове в лидерството“ има за цел да обогати знанието на студентите относно лидерството. Да фокусира вниманието към решения, които гост-лекторите са взели, заемайки високопоставени лидерски позиции и по-специално да акцентира върху практическите аспекти на преценката и процеса на вземане на решение. Как да комуникираме ефективно в тежка среда и по трудни въпроси? Как да избягваме клопки по пътя и как да се предпазим от провал. Как да увеличим влиянието докато взимаме критични решения? Кои решения са работещи? Кои водят до провал? Кои решения биха могли да бъдат взети по различен начин?

Президентът Плевнелиев изнесе своя урок по лидерство, като студентите имаха възможност да му зададат своите въпроси. Модератор на дискусията беше проф. Рифат Атун, професор по глобални здравни системи в Харвард и ръководител на лидерска програма на Харвард. В своето изявление Президентът Плевнелиев посочи, че зад всеки успех стоят правилният план и подход, но успехът е колективно усилие и резултат. Отбеляза, че е важно да се зададат смислени приоритети, които променят позитивно живота на хората и да се постигат резултати по тях, да се добавя стойност и надгражда, а не да се руши, да се подкрепят принципи, не интереси. "Да се приоритизират не краткосрочни тясно национални интереси, не „Америка на първо място“, а мирът и устойчивото развитие са най-важни. Днес се изисква политическа мъдрост и смелост да се даде отпор на популистките действия на лидери, които рушат устоите и институциите на международния ред. Битката днес е между демократи и популисти, между патриоти и националисти. Много лидери днес демонстрират сила и претендират да бъдат силни, но не са мъдри, защото търсят краткосрочни ползи за сметка на дългосрочно отслабване на демократичните институции и правила.", допълни президентът. 

Гост-лектори на формата са били още Елизабет Уорън, Сенатор от щата Масачузетс и участник в предизборната кампания на Демократическата партия за номинация за кандидат-президент на САЩ; Бан Ки Мун, 8-мия Генерален секретар на ООН; Хуан Мануел Сантос, бивш президент на Колумбия и носител на Нобелова награда за мир за 2016 г.; Дона Шалала, бивш президент на Фондация Клинтън и много други лидери и политици.

  • Начало
    • Новини
      • Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев с лекция в Харвард на тема „Сила срещу мъдрост: разговор за лидерството на бъдещето“