Президентът Росен Плевнелиев участва в Глобалния форум по сигурността в Братислава – "Глобсек"

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев е на посещение в Словакия, Братислава по повод участието си в Глобалния форум по сигурността в Братислава – GLOBSEC. Събитието се провежда ежегодно в словашката столица и е една от най-важните световни конференции по въпросите на сигурността. На форума тази година присъстват стотици участници от цял свят, между които президентите на Словашката република, на Република Естония, Хърватия, Полша, много министър-председатели и министри. Основни теми на форума са глобалната среда за сигурност, трансатлантическото сътрудничество и международните отношения.

В рамките на своята визита президентът Плевнелиев се срещна с президента на Словашката република Андрей Киска, както и с външния министър Мирослав Лайчак, с когото обсъдиха бъдещето на Европейския съюз, предизвикателствата пред сигурността в регионален и глобален план, както и предстоящото председателство на България и опитът на Словакия. Росен Плевнелиев разговаря и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, с когото теми на разговор бяха добросъседските отношения между Република България и Република Турция, както и отличното партньорство в областта на миграцията.

Президентът Плевнелиев участва в панела посветен на иновациите и четвъртата индустриална революция (GLOBSEC Future: Navigating the Fourth Industrial Revolution), в който взе участие и вицепрезидентът на Европейската комисия отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович. Теми на дискусията бяха случващата се с невиждана до момента скорост четвърта индустриална революция, градовете като лаборатории за иновации и ролята на „умните градове” като възможност да се възползваме оптимално от позитивите на новата индустриална революция.

  • Начало
    • Новини
      • Президентът Росен Плевнелиев участва в Глобалния форум по сигурността в Братислава – "Глобсек"