Радев иска хаос и абсолютна власт /Анализ/

Време е да назовем нещата с истинските им имена. В обръщението си от събота президентът Радев каза: “Всяко упорство увеличава риска от хаос”. И продължава да упорства. Затова нека посочим политика, който търси хаоса в държавата - това е Радев. Всеки друг президент би търсил решения за успокояване на обществото, Радев обаче търси конфронтацията, размахвайки юмруци пред Президентството.

Радев поиска едновременно оставките на правителството и главния прокурор. Следователно той иска да вземе еднолично и безконтролно цялата власт в държавата и то по незаконен начин, погазвайки основния принцип на Конституцията за разделение и независимост на властите, чрез грубо вмешателство в независимостта на системата за правораздаване. Държавния глава може да свали доверие от когото си иска, но няма право да иска оставките на главния прокурор и правителството. Това могат да направят ВСС и НС. Радев иска да управлява сам, без правителство, парламент и главен прокурор. Мъдростта повелява, че нито една цел не си заслужава, ако е постигната по незаконен начин. Днес обаче не мъдростта, а силата е на мода.

Радев не търси съгласие и помирение, а хаос. Радев не търси диалог и решения, а конфронтация. От държавния глава очакваме емпатия, хуманизъм, човечност, грижа за всеки. По време на пандемия Радев не си мръдна пръста да свика поне един КСНС за търсене на решения за здравето на хората и икономиката, ей така от кумова срама. Сега подтиква хиляди към протести, в резултат вероятно хиляди ще се инфектират с вируса по площадите, но какво тук значи живота на обикновения войник, когато се води генералска битка. Радев отказва да бъде пазител на Конституцията и президента-обединител на всички българи. Радев говори за върховенство на закона, но подкрепя незаконната окупация на Крим. Радев обеща да пребори корупцията, но той и екипа му затънаха в лобистки скандали. Радев претендира да е морална алтернатива, докато пред очите на целия народ първата дама толерираше минаване в насрещното и на червено. Радев се пише голям български патриот, но бе готов да официализира с присъствието си на Червения площад руската версия за освобождението на България на 9 септември. Списъкът с деянията на Радев е много дълъг, да продължим ли с дестабилизирането на институциите, плюенето по България, никакви приоритети, никакви външнополитически идеи, никакви икономически инициативи, никакви резултати.

Радев остана на нивото на генерал-популист и русофил и отказа да бъде истински президент. Нито е обединител на нацията, нито е пазител на конституцията, нито е външно-политическото лице на България, нито е балансьор във вътрешната политика, нито работи за стабилност, работни места и инвестиции. Радев отказа да служи като президент на България, но следваше последователно собствените си амбиции и днес иска абсолютната власт. Готови ли са избраните от народа народни представители да му я дадат, като свалят демократично избраното от народа правителство на Бойко Борисов? Всяко правителство има своите неуспехи, но това правителство постигна няколко исторически успеха за България - изключително успешното председателство на България на ЕС, влизане в чакалнята на еврозоната, енергийна диверсификация и либерализация чрез премахване на монополите на посредници и олигарси, проекти за модернизация на българската армия, които да ни бетонират като достоен член на НАТО и да ни откъснат от наложения от комунистическо време руски военно-технологичен монопол, повсеместна модернизация и достойно усвояване на еврофондове, сигурност и стабилност по време на невиждана световна нестабилност, миграционна криза и пандемия. Президента Радев правеше всичко възможно да провали тези проекти, но правителството успя, въпреки него.

Факт е, че прокуратурата все още е длъжник на българското общество. Но също така е факт, че с новия главен прокурор рекорден брой министри, депутати, кметове, олигарси са подведени под отговорност. Прокуратурата трябва да разсее всяко съмнение, че действа избирателно и на ръба на закона и да се превърне в пазител на закона. Но защо точно сега, когато прокуратурата заработи на високи обороти Радев иска оставки? Следях отблизо например как немската прокуратура провери действащите президенти на Германия Колер и Вулф. Нима те излязоха с високо вдигнат юмрук на площада да искат оставки? Напротив, те доказаха с действията и морала си, че никой не е недосегаем, като съдействаха на разследването на прокуратурата за да излезе истината. Така действаха и в България действащите президенти Първанов и Плевнелиев, при много по-тежки и продължителни проверки. Държавният глава трябва да е наясно, че справедливост в обществото се постига с работещи институции, а не с юмруци по площадите. Народът трябва да е наясно, че корупцията се бори с работещи институции, а не с празните обещания на популистите. Оставаме със съмнението, че президента Радев отказва да съдейства на институциите, защото нещо крие. Ако няма какво да крие и беше съдействал, давайки пример, че никой не е недосегаем, той щеше да бъде за пример в обществото.

Президента Радев реши да търси конфронтация, да действа силово, с високо вдигнат юмрук, по партизански. Дали не търси линч? Да си припомним историята - партизаните слязоха от планините  с високо вдигнат юмрук, след като героично победиха няколко ранени немски войници в Жабокрек, взеха властта с помоща на окупационната за България Червена армия, спретнаха Народен съд, който без съд и присъда изби целия елит на нацията, инсталираха тоталитарен режим, който реши да ликвидира българската държавност, като я превърне в шестнадесета република на Съветския съюз. Радев не е осъдил, мили ми привърженици на Христо Иванов и Костов, нито едно от тези престъпни деяния, но вие го припознахте за ваш лидер. Водени от омразата си към Бойко Борисов и под мъдрото ръководство на Костов, вие постилате червения килим пред властовите амбиции на генерала-русофил. Много политици от СДС и народни представители твърдят, че именно Костов не е допуснал лустрацията и е подарил за дребни стотинки икономиката на България на комунистическия елит и агентите на ДС. Днес продължаваме да се съмняваме кой кой е и какъв е неговия сценарий.

По улиците днес, отвъд политиците Радев, Нинова, Манолова, Трифонов, Иванов, Костов и техния отечествен фронт за вземане на властта, протестират днес хиляди обикновени хора, и то с пълно право и по един демократичен начин, като изразяват недоволството си от начина, по който работи системата на правораздаване в последните 30 г, особено по отношение на властимащите и олигарсите. Скъпи сънародници, вярвате ли, че справедливостта ще се постигне, чрез хаос, който ще доведе до абсолютната власт на президента-популист и русофил, който досега не е дал нито едно решение по нито един от проблемите на хората, като виждате кои са му партньорите, екипа, сценаристите и резултатите досега? Той популистки ви обещава рестарт на системата, но действащите български закони са изцяло синхронизирани с европейските, това означава ли, че ще ги зачертнем и ще минем на руската система? На митингите, подстрекавани от президента, са говори за рестарт чрез Велико Народно Събрание, съзнавате ли, че именно това е пътя към хаоса и бедността, ако не се подготви и премисли внимателно, което ще отнеме години? Бързането за ВНС и чисто нова конституция с голяма вероятност ще загроби европейската интеграция на България, ще съсипе инвестициите и икономиката, а най-вероятно ще доведе до инсталиране на така лелеяната от Путин и агентите на ДС Президентска република в България.

Какво трябва да се прави сега? Ето какво - да не се дава властта на партизаните; да се постигне съгласие между отговорните демократични и проевропейски сили за пълен мандат на правителството, държавнически действия за стабилност по време на пандемия и комбинация от кризи и провеждане на редовни парламентарни избори след няколко месеца, където народът да има шанс по демократичен начин да реши чии политически идеи и приоритети да подкрепи; Народното събрание да откликне на исканията на протестиращите, като създаде анкетна комисия, която редовно да изслушва главния прокурор и други отговорни фактори за налагането на справедливост чрез работещи институции и равенство на всички пред правилата. Ако е необходима промяна в Конституцията относно системата за правораздаване, да се чуят идеите на всички, включително протестиращите и техния президент, да се реализират демократично и спокойно от редовното НС.

Притеснен съм, защото под аплодисменти и с еуфория по площадите, водени от негативната енергия  за мъст и отмъщение, и под силовото ръководство на вдигнатия юмрук на Президента Радев, демокрацията в България може трайно да бъде отслабена, а геополитическата принадлежност на България към ЕС и НАТО - променена. Нямам никакви политически амбиции. Нито една победа не си заслужава, ако не е победа за обикновения човек.  Нито едно решение не работи, ако не е устойчиво. Не вярвам в силата, а в мъдростта. За да бъде богата и спаведлива, българската държава трябва да гради институции и правила и да продължи европейския път на развитие. Не вярвам, че под ръковдството на Радев ще постигнем това. Не се доверявам на политиците, които го подкрепят. Пиша всичко това, за да съм честен към народа си, да спя спокойно със съвестта си и да гледам децата си в очите. Когато е трудно и тежко, не трябва да се крием и да си мълчим, а да имаме позиция и да търсим правилните решения по демократичен начин, не под диктат или нечий сценарий.

Бог, но и ние като народ, да пазим България и нейния демократичен и европейски път на развитие.