Интервю на Президента Росен Плевнелиев за CNBC Exclusive, SquawkBox FlatTaxLessonsFromBulgaria

Обединените нации се събират днес да дискутират най-наболелите въпроси. Към нас се присъединява Росен Плевнелиев, Президент на Република България. Г-н Президент, благодаря ви, че се присъединихте към нас. Ще говорим за Европейския съюз, за който имахме няколко коментара от чешкия президент. България има много по-ниски лихви по суверенния си дълг от много европейски страни, които следим. Президентът Вацлав Клаус каза, че разрушението на европейската демокрация е в последната си фаза „заради двулични политици, които отвориха вратите за европейска „супердържава“. Къде се намирате вие? На страната на Германия ли сте за повече интеграция, или сте на страната на южноевропейците?

Росен Плевнелиев: Днес имам среща с Президента Клаус и мога да му задам този въпрос, но нека погледнем двете лица на въпроса. За мен едното е, че финансовите пазари имат доверие и вярват на България. Защо е така? Защото България е, на първо място, страна с изключително нисък дълг – имаме едва 16 на сто дълг спрямо БВП, който е един от най-ниските в ЕС... Това са едва 5 млрд. евро, което е наистина нищо. От друга страна, по отношение на дефицита си дори сме на плюс и може би сме единствените в Европа. Дефицитът ни ще се свие с 0.7 процента до края на годината.

Тази година България скочи с 12 места в Световната класация за конкурентоспособност заради конкурентните си предимства – от 74-о на 62-о място. А най-важното нещо е, че ние бележим растеж от 1.3-1.5 на сто, а през следващата година планираме 2 процента икономически ръст. България е остров на стабилност в региона и ако сте стабилни, можете да се развивате, да растете и да се движите напред...

Изглежда ми парадоксално, че някои от страните, които са били под съветско влияние, сега са „по-католици“ от някои от страните... По-малко „социалистически“ ли сте от други държави?

Росен Плевнелиев: Мога ли да Ви дам число? Ще Ви кажа колко правителството преразпределя от Брутния вътрешен продукт – само 36 %! Знаете ли колко преразпределя френското правителство? 55 процента! Защо това е така? Защото вярваме, че частният сектор по своята дефиниция е по-ефективен от публичния сектор. Затова ние оставяме повече пари в бизнеса. В Европа...

Знам няколко други президенти, които познавам, не мога да чуя подобни неща.

Росен Плевнелиев: Страните в Централна и Източна Европа доказаха, че могат да правят реформи. Погледнете ситуацията сега. През изминалите две години в България направихме пенсионна реформа и тя е приключена. Извършихме и реформа в образованието и много други реформи. Ако сте способни да вземате тежки решения и докажете, че можете да се справяте, пазарите ще ви вярват и инвеститорите ще направят същото.

Г-н Президент, преди няколко години и дори по-малко, вие планирахте да кандидатствате за членство в еврозоната и да приемете еврото. Още ли планирате в бъдеще да приемете еврото?

Росен Плевнелиев: В дългосрочен план - определено да! Засега, обаче, България изчаква как ще се развие ситуацията в еврозоната. Нека Ви дам пример и във връзка с дискусиите в Европа. Знаете ли какво е нивото на данъците в България? Е, имаме 10 % плосък данък върху доходите на физическите лица и също толкова на корпоративно ниво. И това, което научихме, е, че чрез намаляване на данъците, можем да увеличим приходите в държавата. И по този начин България е добър пример как можете да бъдете ефективни..

Не звучи честно... Никак не звучи честно, Андрю. 10 процента – просто не е честно...

Росен Плевнелиев: 10-процентната ставка беше въведена преди няколко години и ние сме много стабилни... Може би именно заради това.

А сигурността...

Въпросът, може би, би бил как преразпределяте приходите във вашата страна...

Росен Плевнелиев: По отношение на разпределението на приходите... Днес започнахме дискусия за увеличение на заплатите и на пенсиите. Като президент, знаете ли какъв беше въпросът, който зададох пред парламента? „Добре, увеличаваме заплатите и пенсиите, но откъде ще дойдат парите за това?“ Наистина ли ще вземем пари от нови кредити, увеличавайки дълга, след като България не е пример за бързо, евтино и лесно увеличение на заплати и пенсии на основата на дългове? Ние сме пример на държава, която е готова да изработи заплатите си. Ние не се крием и имаме още много да направим, но ние преразпределяме само толкова, колкото сме произвели, а не каквото ни се иска.

А безработицата? Това е проблем на много европейски нации. Какво мислите за това?

Росен Плевнелиев: Абсолютно сте права. Безработицата преди кризата беше много под 8 процента, а сега е около 11 процента. Не е най-ниската, но не е и най-високата в Европа. Около средната е.

С оглед на ситуацията в момента, как прогнозирате, че ще се развие безработицата отсега нататък?

Росен Плевнелиев: Тенденцията за безработицата в България - може би ще се свие до около 9 процента до година и половина. Предприехме сега няколко програми, предимно за намаляване на младежката безработица. Имаме програма, според която 19 хиляди нови работни места трябва да бъдат разкрити до края на годината. Разбира се, България в близкото минало беше също така образователен център. И знаете ли какво? България беше Силиконовата долина на стария съветски комунистически блок. Дори сега имаме много силен ИКТ-клъстер, имаме култура на предприемачеството и точно тук подготвяме специални програми, заедно със САЩ, с Израел и със средства от Структурните фондове на Европейския съюз, да позиционираме България...

Склонни ли сте на по-тесен съюз в рамките на ЕС при положение, че не всички страни са толкова финансово отговорни, каквито сте вие и затова биха спечелили повече? Трябва ли да има банков съюз, фискален съюз и стремите ли се бързо към това? Стремите ли се към това или сте от противниците като...

Росен Плевнелиев: Аз съм много проевропейски президент и ние вярваме, че предстои следваща фаза на интеграция в Европа. Тя е необходима и важна. Това, което искам да видя повече в Европа, е повече политици, които вземат твърди и бързи решения. Изминаха повече от четири години от колапса на „Лемън Брадърс“ и ние мислим за това и за други неща и ако искате пазарите и инвеститорите да ви вярват, трябва първо да повярвате на самите себе си – че имате план и вървите в правилната посока. И тук става въпрос за Европа – да имате план и да се придъжате към него! Ще има банков съюз, добре, политически съюз – добре, банков съюз... Но, моля ви, развивайте се и се движете, постигайте резултати!

Готови сте да споделите проблемите на държави, които не са толкова ориентирани към частния сектор.. Португалия, Испания, Италия, Франция. Готови сте да поемете всички тези проблеми и хората накрая ще могат да се радват на резултатите от усилията ви? Искате да...

Росен Плевнелиев: Да, абсолютно сте прав и нека ви кажа нещо. Макар че в момента има малко проблеми, Европа има ярко бъдеще и всеки трябва да работи за това – за по-интегрирана Европа, за Европа, която е световна икономическа, но и политическа сила.

Но те трябва да извършат същите пазарни реформи, които сте извършили и вие?

Росен Плевнелиев: Определено сме сигурни, че те все още се случват...

Наистина ли?

Росен Плевнелиев: ...и започват да разбират, че конкурентоспособността е наистина важна.

Не засегнахме един друг въпрос – възприемането на корупцията. Европейската комисия наскоро излезе с нов доклад, както всяка година – България е в списъка. Как променяте това възприятие и се отнасяте към въпроса за корупията? Как променяте тези внушения сред бизнеса и сред политическата общност?

Росен Плевнелиев: Нека Ви дам факт. Преди три години и половина България имаше някои проблеми със средствата от европейските фондове – те бяха спрени за някои големи инфраструктурни проекти. Сега, три години и половина по-късно, България е една от трите европейски държави, която няма спрени средства по европейските структурни фондове! Как се случи тази промяна за три години и половина? Случи се, след като правителството взе твърдото решение да привлече на работа млади хора. Сега имаме министри и експерти, 33- и 35-годишни мениджъри, които просто се фокусират върху повишаването на прозрачността в това, което правим по големите инфраструктурни проекти. И, всъщност, днес процентът на грешките при усвояването на европейските структурни фондове е спаднал драстично от 15 процента до 2.1 процента, което е едно от най-добрите постижения в Европа. Промяната е възможна за три години и половина и България е добър пример за това!

Много добре. Благодаря ви, г-н Президент, и успех в срещите Ви в Обединените нации.