Интервю на Президента Росен Плевнелиев за The WSJ

Интервю на ЛийХокинс

Искам да кажа „Добре дошъл” на Президента на България Росен Плевнелиев. Имах възможност да ви видя на среща с много влиятелни бизнесмени. И едно от нещата, които наистина ми направиха впечатление, докато говорехте на тези предприемачи, беше, нека го наречем, радикалното предложение, което трябва да привлече повече чуждестранни инвеститори да инвестират в България. Наистина ми направи впечатление и дали ви чух правилно - Вие казахте, че ако компания дойде в България и започне бизнес, Вие ще поемете заплатите на всички наети работници за две години, както и някои други предимства? Разкажете ми за това.

Росен Плевнелиев: Абсолютно! В момента придвижваме нов закон за насърчаване на чуждестранните инвестиции и, всъщност, той ще влезе в парламента през следващите седмици и искаме законът да влезе в сила от началото на следващата година. Това, което искаме да постигнем, е много ясно - България приветства чуждите инвеститори. Ние подобряваме бизнес-средата и сме много прагматични - казваме им, че ако дойдат в България, ние ще се погрижим за заплатите за известен период от време. Ще се погрижим и за социалните осигуровки за първите две години. Готови сме да предоставим много повече предимства, сред които да поемем разходите за амортизация на компютри и машини и, също така, обучението и образованието на служители и това също е предвидено в закона.

Добре, а по отношение на… Чух ви да казвате 10 % корпоративен данък…

Росен Плевнелиев: Точно така. Ние сме европейски шампион с 10-процентен корпоративен данък и 10 на сто ставка на плоския данък върху доходите. И, познайте какво, с намаляването на данъците увеличихме приходите в бюджета. България е истински пример за това как с разумна данъчна политика можеш да повишиш държавните приходи.

По време на срещата казахте нещо много хумористично и на което много се радвате. Казахте, че силно ви смущава това, че 50 процента от вашите студенти стават юристи и финансисти и сега имате твърде много от тях, но имате едва няколко хиляди инженери.

Росен Плевнелиев: Така е и бях толкова смел да го заявя пред толкова много юристи, но това е истината. Светът в 21 век се движи от технологиите и дългосрочната визия на правителствата да обучават компетентни хора, които движат индустриите на бъдещето. Това е, което искаме да направим. Имаме стотици хиляди студенти в България, а страната ни в миналото беше образователен център за Средния изток, Северна Африка и страните от бившия социалистически блок. Сега също се радваме на силни университети и сътрудничим с тях като ги мотивираме, на първо място, да се свързват с индустриите и, второ, да се насочат към индустриите на бъдещето. И, разбира се, имаме нужда от повече инженери, повече проектанти, от повече хора, които произвеждат нещо с ръцете си.

Вие встъпихте в длъжност през януари?

Росен Плевнелиев: Да, преди 6-7 месеца…

И ще бъдете президент до 2017 година…

Росен Плевнелиев: Да…

От гледна точка на личния Ви живот… Имам предвид, че дойдохте тук с около 50 души, „Сикретсървис” Ви чакат долу… Как влияе това - върху Вас и върху семейството Ви?

Росен Плевнелиев: Ако трябва да бъда честен, все още не мога да свикна с това. Наистина за мен е много странно, когато влезете в асансьора, с вас влизат може би още десет души. Същото е и, когато се разхождате на улицата. Можете ли да си представите как ходите на плаж?!

Не, вие ми кажете… Имате ли време да отидете?

Росен Плевнелиев: Не, изобщо не е възможно. Проблемът е, че трябва да се науча да се справям с това. Свободна душа съм, обичам да се придвижвам свободно. Открит човек съм, който се снима с всички и стиска ръката на всеки и мисля, че като държавен глава трябва да свикна с промяната, но и институциите също - службите по сигурността, те също се променят. Процесът е в двете посоки.

България е решила да изчака с присъединяването си към Еврозоната. Защо взехте това решение? По-рано говорихме с Вас и Вие казахте, че ще се присъедините, но очаквате някои неща да се случат, преди да го направите. Какво очаквате да видите?

Росен Плевнелиев: В дългосрочен план определено ще се присъединим към Еврозоната, но дотогава ще следим какво се случва и как се развива ситуацията. Искаме да видим план, който е ясен и политически подкрепен. Бихме искали да видим отговорни политики в подкрепа на този план. Вярваме, че сега Европа взема някои важни решения през изминалите месеци и искаме да видим някои правителства да работят на национално ниво твърдо и отговорно за изпълнението на този план. Сигурен съм, че до година - година и половина Еврозоната ще овладее проблемите си и ще се върне на верния път.

Каква е дилемата? Това, което виждам, е, че истинската дилема, поправете ме, ако греша, е, че ако, например, сте държава, в която средната месечна заплата е 400 евро, няма политически смисъл да бъдеш „шумна” страна като Гърция, където хората получават по около 3000 евро на месец. Стои ли пред вас тази дилема и пред българския народ, ако се присъедините към Еврозоната?

Росен Плевнелиев: Прав сте, България е страната с едни от най-ниските доходи. Много е трудно да обясниш на 7.4 милиона българи с техните заплати от 500 евро и пенсии от средно 150-160 евро, че трябва да плащат дълговете на някого с много по-висока заплата. От друга страна, такива проблематични въпроси като, например, в Германия хората се пенсионират на 67 години, а във Франция - на 60 години, много е трудно да се обяснят тези неравенства и те трябва да бъдат преодолени. В дългосрочен план Европа ще остане голяма световна сила и ще навлезе в нова фаза на интеграция. В краткосрочен план твърде много политици чувстват и действат само с оглед на това да бъдат преизбрани. Това е, което не искам да правя!

Това е глобален феномен…

Росен Плевнелиев: Може наистина да Ви изненадам, но Ви казвам, че не мисля за преизбирането си. За мен е проблематично сега да говоря за това, защото си мисля, че имате петгодишен мандат - обещали сте и трябва да изпълнявате обещанията си. И ако започнете да обяснявате, че мислите за преизбирането си, хората ще си кажат, че се опитвате да отложите изпълнението на обещанията си и да ги оставите за следващ етап. Това не е правилно! Обещавате, имате пет години, изпълнявате - толкова е просто. И тогава хората ще решат.

Добре, г-н Президент, желая Ви всичко хубаво и успех в продължаващото Ви посещение.

Росен Плевнелиев: И аз Ви благодаря.