Интервю на Президента Росен Плевнелиев за в. „Хюриет Дейли Нюз”

Турция има добра визия, казва българският президент Росен Плевнелиев. Турция не просто работи за бъдещето и просперитета на нацията си, но също така се позиционира на кръстопътя на европейско-азиатската търговия, казва бившият министър на регионалното развитие, като добавя, че това ще бъде полезно и за България.

Успехът на Турция е много важен за България според българския президент Росен Плевнелиев. „Колкото по-богата и напреднала става Турция, толкова същото се случва и на нас”, каза той пред „ХюриетДейли Нюз” по време на официалната си визита в Анкара.

България подкрепя „Набуко-Запад”, но също така подписа инвестиционен договор с „Газпром” за „Южен поток”. Не е ли това противоречие?

Росен Плевнелиев: Изобщо няма противопоставяне. Ние вярваме, че колкото повече тръби минават през нашата страна, толкова по-добре. Това е така, защото си взехме поука от миналото. В миналото имахме само една тръба и един доставчик. Един от големите приоритети, които изведох като президент, беше енергийната диверсификация и енергийната ефективност. Горди сме, че вече имаме първи резултати по отношение на енергийната диверсификация. „Южен поток” е важен проект за нас и за Европа, защото той не диверсифицира доставчика, но диверсифицира трасето на тръбата. През 2008 г. останахме на студено, след като единствената тръба, която преминава през Украйна, беше спряна. Научихме си урока и работим за диверсификация.

Но Вие не мислите, че двете тръби се конкурират и че присъединяването към „Южен поток” би могло да изпрати сигнал, че България счита за по-големи шансовете на „Южен поток” да се реализира по-скоро, отколкото „Набуко-Запад”?

Росен Плевнелиев: Не, не мисля така. В бизнеса едно плюс едно е повече от две! Синергията е много важна. Икономиката и всяко решение, продиктувано от нея, се базира на ефективност и прагматизъм, това също има огромна роля. „Набуко-Запад” би могъл да бъде по-ефективен, по-евтин и да бъде построен по-бързо, ако преминава през нашия регион. България има специален закон за обектите с национално значение, който ни помогна да ускорим националните инфраструктурни проекти. Ако погледнете цената за изграждането на магистрала, ние строим три пъти по-евтино от Гърция и от Румъния! Посланието е, че сме подготвени за „Набуко-Запад”, доколкото той ще се реализира по-бързо и по-евтино. Готови сме да дадем най-доброто от себе си. Ще работим и за европейско решение.

В каква степен България и Турция са „очи в очи” по енергийните въпроси?

Росен Плевнелиев: Благодарни сме, че имаме такъв диалог и сътрудничество. Сега имаме за цел да свържем газопреносните мрежи на България и Турция. Това е проектът за интерконекторна връзка, която е приоритет и за двете страни. Въпросът, който остава, е дали тази връзка ще бъде част от „Набуко-Запад” или ще бъде отделен проект. Ние работим за европейско решение и предстоят много срещи в Брюксел по инициатива на България. Турция постигна много важен напредък с TANAP (Трансанадолския газопровод). Приветстваме проекта и този напредък.

„Набуко” сега се нарича „Набуко-Запад”, мислите ли, че това намали стойността на проекта, като имате предвид онези, които не вярват, че „Набуко” е осъществим?

Росен Плевнелиев: В крайна сметка, всеки проект трябва да носи стойност на акционерите и да бъде ефективен. „Набуко” сега се радва на по-ефективен и прагматичен подход и това дава тласък на неговата реализация.

Смятате ли, че TANAP измести „Набуко” встрани?

Росен Плевнелиев: Не, ние го виждаме като първата фаза на по-голям проект, който диверсифицира източниците на газ за Европа.

По време на посещението си в Турция показахте интерес към ж.п. връзката под Босфора. Чудя се дали това е, защото сте били министър на регионалното развитие, или има друга символична причина за Вашия интерес?

Росен Плевнелиев: Това се дължи на стремежа ми да интегрирам и да свързвам. Започнах със свързването на България с магистрали, искам да свържем България и с региона. Допреди 3 години и половина България нямаше нито една магистрала, която да я свързва с Турция, Румъния, Гърция, Сърбия или Македония. Нямахме добри железопътни връзки, а на 450-километровата ни граница с Румъния по река Дунав имахме само един мост. Това е, откъдето тръгнахме. Това е миналото на нашия регион - регион на напрежения, регион на изолация, регион на „Желязната завеса”, която също така разделяше нашите две нации преди 20 години.

През тази година, всъщност, отбелязваме 100-годишнината от Балканските войни.

Росен Плевнелиев: Всъщност, Балканите в миналото бяха символ на разделение, битки, борби и изолация. Бих искал да работя за други Балкани, които са интегрирани и където границите падат. Строим мостове и магистрали и се свързваме не само физически, но и културно. Трябва да свържем нашите икономики, нашите региони и нашите визии. Това, което научихме в миналото в България, е, че страната е слаба, когато е изолирана. Затова искаме да видим България интегрирана с нашите съседи чрез Европа.

От тази гледна точка какво виждате, когато погледнете Турция?

Росен Плевнелиев: Турция има внушителна визия, приветстваме я и я подкрепяме. Турция, с нейната много амбициозна програма за строителство на магистрали, на пътища и на тръбопроводи, не просто работи за бъдещето и за просперитета на нацията си, но също така се позиционира на кръстопътя на европейско-азиатската търговия и това е много мъдър ход. България може да спечели, ако се присъедини. България е врата на Турция към Европа, а, от друга страна, Турция е врата на България и Европа към много големи пазари.

Значи не обръщате внимание на тези, които критикуват Турция за налагане на политика на нео-османизъм?

Росен Плевнелиев: Хората винаги ще търсят удобни извинения и бързи обяснения. Това би могло да бъде истина само в мечтите на някои политици. Би могло да се разпространяват слухове, че някой би могъл да мисли за постигането на това или онова.

Това, в което определено съм сигурен, е, че Турция работи за интеграция и има амбициозна програма за модернизация. Това е и което Мустафа Кемал Ататюрк каза на своята нация: „Модернизирайте се, отворете се към широкия свят и не само следвайте, а водете”.

Успехът на Турция е много важен за България, защото докато Турция напредва и става по-богата, това ще се случва и на нас. Само заедно можем да се справим в бързо променящия се свят. Бъдещето принадлежи на тези, които създават възможности и развиват най-важните оръжия - талантът и знанието, и работят за развитие.

Интересно е, че казвате „ще се справим”, когато сме заедно, но вие сте вече част от ЕС, където някои не искат да видят Турция. Как Турция би могла да бъде по-полезна на България - като една от ЕС или като страна извън ЕС? Някои казват, че оставена извън Европа, Турция спечели, тъй като беше по-малко засегната от кризата.

Росен Плевнелиев: България подкрепя присъединителния процес. Бихме искали да видим Турция, напредваща в интеграцията си. Европейската интеграция за всяка отделна страна е символ на реформи, напредък и просперитет.

Турция поиска от НАТО ракети „Пейтриът”. Как виждате руската реакция, ще повлияе ли тя на решението на НАТО?

Росен Плевнелиев: Определено подкрепяме турската молба. Разбира се, Русия е голяма сила и мнението й се чува. Но от друга страна, ние принадлежим към едно семейство, което е НАТО. Имаме ясна процедура за вземане на решения и ясни правила. И всичко опира до солидарност. Днес Турция среща проблем и очаква солидарност от НАТО. Ние сме там, за да помогнем и да я подкрепим.

Като говорим, че сме от едно семейство и се свързваме и културно, как турските сериали се вписват в картинката? Също толкова популярни ли са в България?

Росен Плевнелиев: Турция направи много мъдър ход като през изминалите 10 години се превърна в световна „мека сила”. Българските семейства гледат турски филми. Милиони в България живеят с техните герои от филмите. Това е поредно доказателство за интеграция. Нашите министри подписаха преди три месеца споразумение за сътрудничество в областта на културата и ще видим филми, произведени съвместно.

България се извини за кампаниите за асимилация в средата на 80-те години срещу турците в България. В каква степен членството в Европейския съюз изигра роля в промяната на културата?

Росен Плевнелиев: Това е процес на трансформация и Вие виждате доказателство, че страната ми се движи в правилната посока, също и в културно и историческо измерение. Европейската визия и процесът на трансформация драматично промениха България. Все още имаме какво да направим. В 1984-1985 г. България шокира света с това, което причини на българските граждани от турски произход. Процесът на промяна, обаче, промени културата от комунистическа на демократична, от еднопартийна към многопартийна система и от тоталитарна икономика към жизнена пазарна икономика.

Как представителството на турците влияе върху отношенията?

Росен Плевнелиев: Позитивно. Виждаме ги като мост и като шанс. Бихме искали да работим за успеха на всички български граждани без значение къде са те. Имаме няколко забележителни проекти, например електронното правителство, които ще бъдат въведени. Тогава за българските граждани ще бъде възможно да гласуват, където и да се намират.

Турция е притеснена от възхода на ислямофобията в Европа. Каква е ситуацията в България?

Росен Плевнелиев: Българският народ е много толерантен. Някои политически партии биха взели лесното решение да се позиционират срещу това, което България е постигнала, търсейки лесни изборни победи. Много е важно, че подкрепяме толерантността!

Турция иска визова либерализация, което е много важно за типа интеграция, за която говорите.

Росен Плевнелиев: Знаем колко важна е тя. България е на последна фаза на приемането си в Шенгенското пространство. Успяхме да облекчим издаването на някои типове визи, за бизнесмени и за някои други притежатели на турски паспорти, както ще видите - безплатни тримесечни визи и много други облекчения. Но когато България влезе в Шенгенското пространство, ще стане част от семейство с общ и ефективен подход. Така че очаквайте, че през следващите месеци ще може да се пътува по-лесно.

Но Шенген не непременно улеснява пътуванията за турски граждани.

Росен Плевнелиев: Трябва да считате България за приятел на Турция и за горд член на ЕС, който може да работи за общоевропейски решения. Като активен член, който има позиция и който работи за интеграция, България ще постави някои добри идеи в европейския дневен ред.

Които, надявам се, ще бъдат добри за Турция.

Росен Плевнелиев: Абсолютно, защото ние можем да ви разберем. Това е важно не само за България, но също и за Европа. Турските инвестиции, бизнес, туризъм, създаването на връзки - ограниченията трябва да отпаднат, за сметка на сътрудничеството и интеграцията.