Интервю на Росен Плевнелиев за „Евронюз“

В рубриката „Глобален разговор“ на „Евронюз“, българският президент Росен Плевнелиев говори по въпросите на миграцията, Украйна и отношенията с ЕС и Русия.

България се присъедини към НАТО преди 12 години. По-късно се присъедини и към ЕС, въпреки дългогодишната си близост с Русия.

По време на скорошна визита в Киев, Росен Плевнелиев беше удостоен с приза „Личност на годината на Украйна“.

В София президентът разговаря с журналиста от „Евронюз“ Андрей Бекетов.

Евронюз: Тази награда Ви беше връчена за Вашия „принос за отстояване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“. И все пак Русия продължава да държи Крим и да възпрепятства интеграцията на Украйна с ЕС.

Росен Плевнелиев: Разбира се, че съм разтревожен от това поведение на Русия. Не само по отношение на кризата в Украйна, а по принцип. Свидетели сме на това как Русия заявява своите амбиции на световна сила и настоява сферите и на влияние да бъдат зачитани. Смятам, че това е много погрешна политика, която трябва да остане в 19-и век.

През 21-и век силата на нациите не трябва да се определя на база техните армии от войници и ядрени оръжия, а по успеха на обикновените хора..

Евронюз: Предишни носители на тази награда са папа Йоан-Павел II, президенти на Полша, Грузия и Литва, бивш генерален-секретар на НАТО, американския сенатор Джон Маккейн. Как се чувствате като част от тази група?

Росен Плевнелиев: Бих искал да бъда приятел с всеки включително и Русия. Обичам Чайковски и неговата музика. Обичам и творбите на Достоевски, обичам руската култура и народ.

Но като демократи не можем да се съгласим с това, че днес Кремъл нарушава международното право и ред. Не можем да се съгласим със замразените конфликти.

Евронюз: Русия беше много важен пазар за България, но откакто тя въведе ембарго в отговор на санкциите на ЕС какви са загубите за вас?

Росен Плевнелиев: Така е, претърпяхме значителни загуби – в българското селско стопанство и в туризма. Въпреки това България продължава да подкрепя санкциите.

Когато трябва да предотвратим бъдеща трайна нестабилност в Европа се налага да взимаме  смели политически решения, при които парите няма как да са основен фактор.

Евронюз: Какво мислите за енергийната сигурност?

Росен Плевнелиев: България е почти изцяло зависима  от доставките на руски природен газ. Работим върху алтернативни. Скоро ще бъде завършена междусистемната газова връзка между България и Румъния.

Постигнахме съгласие и с нашите приятели в Гърция за изграждането на междусистемна газова връзка. Един от най-важните двигатели или ускорители на интеграцията е Европейският енергиен съюз.

Евронюз: Наградата, с която Ви удостои Украйна, е и за „защита на европейските ценности“. От солидарност, хуманност или спазването на дисциплина, ще приеме България мигранти, в съответствие с квотната система на разпределение, която може да наложи ЕС?

Росен Плевнелиев: Да, ние сме съгласни с формулата за преразпределение на мигранти и ще приемем тази квота. България работи за постигането на общо европейско решение.

Евронюз: „Хюман Райтс Уотч“ съобщава за отблъскване на мигранти, за прояви на насилие край границата, за побои и грабежи на търсещи убежище…

Росен Плевнелиев: Ако има такива сигнали, независимо дали те са подадени от „Хюман Райтс Уотч“ или Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, българските институции се отнасят много сериозно към всеки един от тях.

Евронюз: Напълно ли подкрепяте сделката между ЕС и Турция, която предвижда ускоряването на процеса на присъединяване на Турция и либерализирането на визовия режим?

Росен Плевнелиев: Не може да смятате, че сте гарантирали сигурността си, като изградите крепост с високи стени и не се интересувате повече от това, което се случва около вас. Това би било много погрешна стратегия.

Евронюз: И все пак вие изграждате или доизграждате ограда с бодлива тел покрай границата си с Турция….

Росен Плевнелиев: България изгражда частично и временно съоръжение, временна ограда, която да отговори на конкретна нужда.

Евронюз: Според Вас има ли смисъл България да се присъедини към Шенгенската зона докато съществуват тези временни обстоятелства?

Росен Плевнелиев: Категорично отхвърлям изграждането на стени между държавите членки. Шенген олицетворява мечтата на 500 милиона европейци да пътуват свободно, без ограничения.

Евронюз:  Имигрантите може би също са обезкуражени от вътрешните проблеми на България. Например за съжаление Бълария е най-бедната страна в ЕС и Европейската комисия продължава да ви напомня за неуспехите в стратегията за борба с корупцията и бавния напредък в борбата с организираната престъпност …

Росен Плевнелиев: България постигна забележителен напредък. Ако погледнете например БВП, разпределен на човек от населението, преди 15 години България имаше 27 на сто от средната стойност за ЕС. Все още сме най-бедни в ЕС, но днес ние сме постигнали 47 % от средния брутен вътрешен продукт на човек от ЕС."

Евронюз: Но хората емигрират ...

Росен Плевнелиев: Не мога да спра българските граждани, те са свободни да пътуват. Дори така те допринасят много за родината си. Ние поддържаме много силен контакт с тях и знаем, че това, което правим в момента за България ще ги накара да се върнат. Страната се развива и модернизира.

Евронюз: Българите и други източноевропейци, работниците от тези страни се третират по различен начин от местните хора, в страни като Германия или  Великобритания ...

Росен Плевнелиев: Разделението съществува под различни форми. Например, миграционната криза е на път да раздели Европейския съюз на Запад и на Изток. Западните страни, които казват "ние имаме установена демокрация и не можем да се съгласим с някои от страните в източната част на Европейския съюз, които не са готови да приемат бежанци."

От друга страна дълговата и икономическа криза може да  раздели  европейските държави-членки на Север и на Юг.

Няма значение за кои разделения говорим, най-голямата криза, която може да унищожи всичко постигнато е моралната криза, кризата на липса на солидарност в рамките на Европейския съюз, криза на загуба на идентичност и на ненаучени уроци от историята.

Евронюз: Предвид всички тези кризи, ще посъветвате ли Украйна да продължи да работи за постигане на членство в ЕС?

Росен Плевнелиев: Аз съм сигурен, че рано или късно това ще се случи. Европейската интеграция е процес на модернизация, на възстановяване на върховенството на закона и на борба с корупцията, на изграждането на институции, които да служат на хората, а не на олигарсите. Това е, което бих искал да видя в Украйна.

Евронюз: Съществува ли възможност България да се обърне отново към Русия, ако тя възвърне своята сила, а Европейският съюз бъде в упадък ?

Росен Плевнелиев: Живях 25 години в комунизъм. И знам какво е да не си член на Европейския съюз. Знам какво е да си сам или какво е да бъдеш само подчинен на една световна сила като Съветския съюз. Аз не искам това да се случи отново.

Желая България да бъде горд член на Европейския съюз. Това е единственият начин за нас да гарантираме нашето благоденствие, нашата безопасност и сигурност.