Интервю на президента Росен Плевнелиев за австрийския вестник „Кронен Цайтунг“

“За съжаление, Русия се поставя в самоизолация ... и това е много опасно", предупреждава българският президент Росен Плевнелиев. 51-годишният държавен глава разговаря с в. “Kronen Zeitung” за „проблемния съсед“ Гърция, санкциите срещу Русия, както и за "германските" държавни глави в България и Румъния, избрани от народа като носители на надежда заради своя опит и привързаност към работещите модели.

Росен Плевнелиев, бивш успешен строителен предприемач в Германия, е страстен застъпник за европейската модернизация на страната си. Той често провежда срещи с министър-председателя на Долна Австрия Ервин Прьол по повод съвместни проекти (като например в рамките на "Дунавска стратегия"). 51-годишният държавен глава беше удостоен именно от министър-председателя Прьол с европейската награда за регионална интеграция.

“Kronen Zeitung”: България е пряк съсед на Гърция и непосредствено усеща кризата в тази страна. Какъв съвет бихте дали на Гърция?

Росен Плевнелиев: Бих посъветвал нашите гръцки приятели да не търсят удобните оправдания за собствените си грешки, да не търсят вината у другите, а да се обърнат към себе си и да се запитат как се стигна дотук. Възможността да се поправят грешките е изцяло в гръцките ръце. Те не го правят заради другите, а за себе си.

“Kronen Zeitung”: България подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия без шумни възражения, въпреки че самата тя е силно засегната от тях…

Росен Плевнелиев: Ние правим това, защото сме съпричастни и защото вярваме в необходимостта от европейска солидарност. Това трябва да даде ясен знак. Никой не е вярвал, че в настоящия век в Европа ще бъдат променяни граници чрез употребата на сила, а заради икономически интереси не бива да загърбваме демократичните ценности.

“Kronen Zeitung”: След като изразявате толкова ясно Вашата позиция сега, не се ли страхувате от възможни политически негативи? В края на краищата, България е зависима на сто процента от руския газ?

Росен Плевнелиев: Енергията не трябва да бъде използвана като оръжие, а като стока, която се търгува свободно. През зимата на 2008 г. България беше силно засегната от газовата криза заради конфликта между Русия и Украйна, поради което усилията за намиране и на други газови доставчици представляват най-висок национален приоритет.

“Kronen Zeitung”: Изобщо възможен ли е обрат в политическата позиция на Русия?

Росен Плевнелиев: Притеснявам се, че Русия сама се поставя в ситуация на самоизолация и пренебрегва процеса на модернизация, което е много опасно и което никой не би желал. Русия все още не е навлязла в ерата на глобализирането, напротив - връща се в политиката на великите сили от 19-и век. Това означава, че тя иска да договаря с избрани, други „велики“ сили от нейния „калибър“ съдбата на трети държави, като например решенията за Украйна. Европа на 28-те не бива да позволи това!

“Kronen Zeitung”: В България и Румъния наблюдаваме феномен - двама президенти с голям опит в немскоезичния свят. Вие двамата сте, така да се каже, носители на надежда. Но попарените надежди могат да бъдат и опасни…

Росен Плевнелиев: Двата народа са избрали президенти, които символизират стремежа към социално отговорна пазарна икономика, справедлив капитализъм, базиран на принципите на правовата държава, така, както в Австрия, Германия, Швейцария и скандинавските страни. Това не може да се „инсталира“ за една нощ, но ние сме на правия път. В моята кандидат-президентска кампания напълно съзнателно не обещах много неща, но всичко, което съм обещал, е публикувано на интернет страницата ми и всеки може да провери какво е изпълнено и какво не.