Интервю на президента Росен Плевнелиев за Канал 1 на Грузинската обществена телевизия

Водещ: Г-н Президент, благодаря Ви много за това интервю.

Росен Плевнелиев: Благодаря Ви за възможността да говоря на грузинския народ.

Водещ: Нека започнем с перспективите за задълбочаване на двустранното и многостранното сътрудничество между черноморските страни. Както вече беше подчертано, Вашето посещение е нов стимул за развитието на българско-грузинските отношения. В частност, какви проекти могат да бъдат разгледани и колко важно е сътрудничеството между България и Грузия по тези проекти, както и в Черноморския регион?

Росен Плевнелиев: Първо позволете ми да изразя нашите съболезнования на семействата на изгубилите живота си невинни в сполетялото ви природно бедствие, наводненията в Тбилиси, и да изразя пълна солидарност с народа на Грузия. Може би е символично, че нашите две нации, които са толкова близки, които са приятели от векове, че българският президент е тук точно в такъв труден момент за вас. Затова, отново, можете да разчитате на приятели и в добро, но и в лошо.

Много важно е за нас, като приятел, като член на европейското семейство, като партньор от другата страна на това красиво Черно море, да направим всичко възможно да се сближаваме, да работим заедно, да търгуваме, да се свързваме, да произвеждаме. Затова ще дадем най-доброто от себе си.

Имах много успешно посещение тук, в Грузия. Срещнах се с президента, с министър-председателя, с председателя на Парламента, с много министри и се обединихме около множество нови инициативи, с които ще допринесем за интеграцията на Черноморския регион – и Грузия, и България от другата страна. Планираме да дадем тласък на двустранната търговия. През първите три месеца на 2015 г. България е вторият най-голям експортен пазар за Грузия. Много се гордеем с този успех. Вярваме обаче, че сега отключваме потенциала, който може да бъде много по-голям. Ще насърчим българските инвестиции в енергийния сектор на Грузия. Вече реализираме някои такива проекти. Ще подкрепим фармацевтичните компании да търгуват и да произвеждат повече тук. Ще подкрепим българските логистични компании да увеличат обема на фериботните товари и връзките между Грузия и България. Ще инициираме много нови инициативи. Нашите министри на земеделието, на отбраната, на икономиката, на вътрешните работи, да се срещнат през следващите месеци. Изпратихме също така покана до министър-председателя и до президента и се надяваме скоро да ни посетят.

Имаме една голяма и ясна цел – това е да насърчим демокрацията, свободната търговия, свързаността от двете страни на Черно море.

Водещ: Г-н Президент, тези планове са чудесни и добри и за България, и за Грузия. Но след анексирането на Крим регионът на Черно море се промени. По време на съвместната си пресконференция с президента Маргвелашвили Вие споменахте, че се противопоставяте на руската политика на дестабилизация. Как смятате, че политиката на Кремъл би могла да неутрализирана? Политика, която създава нови замразени конфликти и нови хибридни войни. Как можем да се справим с тази политика на Русия и как можем да я неутрализираме?

Росен Плевнелиев: Напълно съм съгласен с Вас, че ситуацията в Черноморския регион се влоши драматично. Никой не очакваше, че велика сила като Русия ще наруши фундаментални принципи на международното право и никой не очакваше, че границите ще бъдат премествани със сила. Но това се случи. Видяхме разрушение, видяхме нови опити за изолация и това е нещо неочаквано и шокиращо за много европейски лидери. Защото ние всички вярвахме, че след Втората световна война това е зад нас и никога повече няма да се случи. Кой има интерес от дестабилизация? Кой има интерес да променя граници със сила? Кой има интерес от замразени конфликти? Замразеният конфликт добро решение ли е за хората в Източна Украйна? Кой би инвестирал там? Кой би създавал работни места там? Искрено вярваме, че тази устойчива стратегия на създаване на замразени конфликти е деструктивна, не допринася за сигурността и за мирното разрешаване на конфликтите. Искаме да видим аргументи, а не оръжия. Всъщност, когато виждате оръжия, виждате ясно доказателство за липсата на аргументи. И това е много лошо.

Но когато имаме, каквото имаме сега, нашето единствено оръжие е интеграцията, върховенството на закона, демокрацията, защитата на човешките права, на свободната търговия. България подкрепя народа на Грузия в процеса на либерализация на визовия режим и визите трябва да отпаднат възможно най-скоро. България подкрепя народа на Грузия в трудна ситуация и България е тук, за да каже много ясно, че ние подкрепяме суверенитета и териториалната цялост и ние никога няма да признаем тези странни „споразумения“, които Руската федерация сега инициира с грузинските провинции Южна Осетия и Абхазия. Надявам се, че рано или късно нещата ще се върнат към нормалността. По-добре е това да се случи скоро.

Водещ: Г-н Президент, преди почти месец се проведе Срещата на върха по Източното партньорство, на която беше анонсиран нов подход към партньорските страни. В частност, някои от тях се присъединиха към Евразийския съюз, други подписаха Споразумения за асоцииране с Европейския съюз и стоят на пътя на европейската интеграция. Ето защо трябва да бъде обсъден диференциран подход. Какъв е подходът на България по този въпрос? Основният въпрос за Грузия е диференцираният подход спрямо нея. Къде можем да го открием?

Росен Плевнелиев: Народът на Грузия има право сам да определя бъдещето си. Народът на Грузия има право чрез своя суверенитет и национални граници, своята Конституция и закони, по демократичен и свободен начин да изрази своята воля и да вземе своите отговорни решения. Не можем да се съгласим, че някой може да отнеме суверенитета на Грузия, че някой ще създаде конфликт и ще наруши вашата територия само за да дестабилизира и да създаде дългосрочен замразен конфликт. Ние вярваме, че народът на Грузия може и трябва да взема своите отговорни решения. Според мен, като български президент, но и според всички държави членки на ЕС от Черноморския и от региона на Югоизточна Европа е пределно ясно, че Грузия винаги е била част от Европа, от европейската политика и винаги е формирала европейската политика и бъдеще. Давам за пример вторият най-голям манастир в България – Бачковския манастир, който е създаден в 11 век от грузинци. Манастирът е бил и продължава да бъде духовен център за българите от векове. Виждаме толкова много влияние на грузинските пътешественици и търговци в Европа от векове, че вече е ясно къде е мястото на Грузия. Подкрепяме вашите стремежи и България ще направи най-доброто за Грузия, за да бъде отменен визовият режим колкото се може по-скоро, за скорошни резултати от Споразумението за свободна търговия. Ако погледнете числата, 18% е ръстът на двустранната търговия Грузия-ЕС в първите месеци след влизането на Споразумението в сила. Това е ясен знак, че интеграционният процес отключва огромен потенциал.

Водещ: Г-н Президент, ние все още очакваме ЕК да финализира документа до края на годината, след което вероятно ще обсъждате придвижването на Грузия към следващата фаза, която е въвеждане на режим на свободна търговия. Как оценявате напредъка на Грузия по отношение на процеса на отпадане на визовия режим, но също така по отношение на интеграцията с ЕС?

Росен Плевнелиев: Грузия постигна значителен напредък. Грузия е най-всеотдайната и посветена демокрация в региона. Грузия се превръща в пример, който много други могат да следват. И това трябва да бъде признато и възнаградено. Грузия има пълното право да се ползва от безвизов режим колкото се може по-скоро и като български политик и държавен глава моето желание е това да се случи още утре. Но всички ние се надяваме това да се случи в началото на следващата година.

Също така обаче искаме да бъдем амбициозни и да стигнем още по-напред. Като българи, ние не поставяме под въпрос членството на Грузия в ЕС, подкрепяме европейското членство на Грузия. Вярваме, че това е мястото, към което вие принадлежите и което заслужавате. Но това също така е и въпрос на постоянни реформи и усилия. Вашата демокрация и членство в ЕС не зависи от само от Брюксел или от Вашингтон или от Берлин или Лондон. То трябва да бъде ваш вътрешен процес на модернизация, на подобряване на демократичните институции към повече прозрачност, засилване на върховенството на закона. Определено е сигурно, че след като се превърнете в пример за много други, който да бъде следван, това ще ви вдъхнови да стигнете още по-далеч и резултатите ще дойдат скоро.

Водещ: Кои, г-н Президент, смятате, че са основните проблеми области, с които правителството в Грузия трябва първо да се справи?

Росен Плевнелиев: Както Грузия, така и България, сме млади демокрации и имаме процеси в развитие. Отношенията между управляващи партии и опозиция; начинът, по който са структурирани управляващите коалиции; начинът, по който нашите демокрации адресират въпроси на свободните медии, които казват истината, а не медии, които са пропагандни машини и които манипулират; области като върховенството на закона; възможно най-високото ниво на прозрачност, което институциите могат да постигнат в работата си и в начина на вземане на решенията, установен в парламента и в правителството. Има още много за вършене, но не само в Грузия, но и в България. Ние също сме в средата на този процес, както и много други страни в региона. Никой не е перфектен и това е добре за демокрацията - винаги можем да подобряваме.

Водещ: Г-н Президент, и двете страни са постосоциалистически, но България сега е член на евроатлантическия Алианс, както и на ЕС. Можем ли обаче да поговорим за Русия? Има много информация по отношенията между България и Русия, включително че България е зависима от Русия и доставя 90% от природния газ. Като вземете този факт под внимание, колко трудно е за България да взема решения и да провежда политиката си спрямо Кремъл? Трудно ли е?

Росен Плевнелиев: България има балансирана външна политика. България е горд член на европейското семейство. Работим за добри добросъседски отношения с всички страни от региона. Нашите отношения с Турция, с Гърция, със Сърбия, с Румъния, никога не са били по-добри. Защото положихме много усилия заедно с нашите съседи да направи колкото е възможно повече да бъдем свързани и да се сближаваме. Гордеем се с българската мирна, демократична и балансирана външна политика.

Но също така, ако искате да пазите демокрацията, да дадете ясен сигнал, че единствено върховенството на закона и правила, които важат за всички, могат да гарантират мир. Защото ако няма правила, няма мир. Ако всеки може да нарушава правилата и международния правово ред, няма перспектива за мир. Затова България е тук като горд и силен член на ЕС, посочва ясно къде е проблемът. Ние не крием, не подменяме, не отлагаме, не си затваряме очите, защото това няма да помогне. Ако искате да решите проблем, трябва да го посочите. И е налице огромен проблем с начина, по който се държи днес Руската федерация. Тя нарушава фундаментите на международния ред и върховенството на закона по целия свят. Затова сме тук като демократична страна, посветена на мира и стабилността, които са базирани на върховенството на закона. И всеки, независимо колкото е голям или малък, колкото голяма е неговата икономика, колко могъща е армията му, всеки трябва да се придържа към правилата и регулациите. Ако ли не, рано или късно ще има война.

Затова България е посветена на върховенството на закона, на международните правни норми и ясно посочва къде е проблемът и как той може да бъде разрешен. Ние искаме да имаме диалог с Русия, искаме открита комуникация, но се надяваме и очакваме Русия да се върне към върховенството на закона и към правилата, които важат за всички. Русия трябва да спре да нарушава върховенството на закона. Русия трябва да спре да мести граници със сила. Русия трябва да спре да дестабилизира държави от региона.

Водещ: Г-н Президент, отвъд всичко това, мислите ли, че Русия и ЕС могат да станат стратегически партньори?

Росен Плевнелиев: Спомнете си, че НАТО искаше да има стратегически отношения с Русия, анонсирахме стратегическо партньорство и всички работихме за това. Всички са разочаровани от мястото, на което се намираме днес. Вярваме, че Русия се промени и Украинската криза промени правилата на играта в Европа. Сега се намираме в напълно нова фаза на развитие в Европа.

ЕС беше шокиран. В началото на 2014 г. никой не очакваше, че ще се случи това, което се случи в Украйна, че Русия ще използва военна сила и че ще окупира незаконно чужда територия. Но това се случи. Сега имаме напълно нова ситуация. Всички се събудиха, всички задават въпроси. Обединени сме и чрез санкциите изпращаме ясно послание, че не искаме война. Никой не иска война. Никой не желае да се връщаме към Студената война. Искаме Русия за партньор на глобалната сцена и в региона, който уважава върховенството на закона, който уважава суверенните граници и права на всяка нация, без значение дали е малка и голяма, да решава собственото си бъдеще. Ще бъде чудесно, ако виждаме една такава Русия, и нещата ще се върнат към нормалното. Но ако Русия продължава да нарушава и да дестабилизира, имаме промяна в правилата на играта, имаме нова ситуация.

Водещ: Г-н Президент, по въпроса за санкциите. Мислите ли, че санкциите към момента са ефективни и трябва ли да бъде продължени или не? И мислите ли, че Русия не промени политиката си, как и кога териториалната цялост на Украйна би могла да бъде възстановена, както и тази на Грузия?

Росен Плевнелиев: Санкциите работят, няма съмнение в това. Санкциите са добре планирани и ефективни. Ако Русия продължава да прави това, което направи през 2014 г. и продължава да прави и днес, разбира се, ЕС ще остане единен и категоричен по отношение на политиката си на отговор спрямо руската политика. Очакваме, че ако нещата не се променят позитивно, политиката на санкции ще продължи да бъде прилагана.

Разбира се, големият въпрос за санкциите ясен, но колко дълго ще продължи това? Както друго можем да направим? От една страна, ЕС е обединен около санкциите, но от друга страна държи диалога с Кремъл открит и се опитва да върне нещата към нормалното, като не забравя нарушаването на териториалната цялост на когото и да било и правото на всеки взема решения демократично и свободно. Вярваме, че това ще продължи – от една страна оставаме силни и обединени, а от друга поддържаме диалог и полагаме усилия да надграждаме. Колко време ще отнеме това зависи от руското ръководство.

Водещ: Г-н Президент, това може би е последният ми въпрос. Ние се стремим към интеграция с ЕС и с НАТО. Особено по отношение на ЕС и на европейската перспектива, би било интересно каква е българската позиция по отношение на европейската перспектива на Грузия.

Росен Плевнелиев: Ще бъда много ясен – не считаме, че страните трябва да бъдат въздържани от желанието си да бъдат членове на Европейския съюз или на НАТО или на всеки друг клуб, защото те просто са съседи на Велика сила или поради географски причини. Не е честно да пречиш на суверенни нации да взимат решения относно собственото си бъдеще. Затова България, имайки това предвид и като знаем, че Грузия е европейска сила, фактор, интегриран в Европа от векове и част от нашата българска история, ние напълно подкрепяме европейската интеграция на Грузия и вярваме, че напредвате много бързо. Ще продължаваме по същия път и рано или късно – и по скоро рано, ще работим за това! – вие ще станете член на ЕС. Никой не може да ви попречи, защото това е суверенен избор и това е, в което вярвате – вярвате в демокрацията, в мира, във върховенството на закона. ЕС не е съюз на милиарди, съюз на икономики или съюз на счетоводни книги и финансови системи. ЕС е уникален проект за мир, което беше създаден след две световни войни като най-добрия урок за всички ни какво трябва да направим и как трябва да гарантираме мира. В ЕС имате една голяма Германия с 80 милиона души население и една малка Естония с 1.3 милиона население, които има равни права. Всеки е партньор, всеки е важен, всеки допринася. От 70 години насам ЕС се движи от консенсус. Това е забележителен проект за мир, в който всеки е важен. България може да наложи вето на Германия. Готова ли е Русия да допринася по същия начин и да изпрати ясно послание, че всеки е важен и всеки е свободен да взема решения в рамките на собствената си територия? И поради това, че Грузия иска да бъде демократична, иска да бъде част от ЕС и защото сте напреднали толкова много, вие заслужавате членство в ЕС и ние ще ви подкрепяме по пътя на европейското развитие.

По същия начин ще ви подкрепяме и за НАТО. Стоим рамо до рамо – България и Грузия – в операции в Афганистан и в други страни по света. НАТО е съюз за защита на демократичните ценности и на демократичните държави и вие заслужавате да бъдете там.

Водещ: Г-н Президент, това е позиция на България, благодаря Ви много за нея. Но някои държави членки на ЕС и дори на НАТО към този момент се придържат към позиция, че отношението към Русия не е справедливо, когато говорим за разширяване на ЕС и НАТО. Как можем да променим позицията на тези страни?

Росен Плевнелиев: Вярваме, че в 21 век всеки трябва да се събужда с уроците, научени през 20 век. В 20 век видяхме две световни войни, които бяха причинени от мисленето в категориите на Велики сили и техните сфери на влияние. Сега вярваме, че тази политика е грешна. През 21 век се надяваме да видим политика на правила, които важат за всички – от най-големите до най-малките, и върховенство на закона, който важи за всички. Поради това се надяваме, че някои европейски страни също ще се събудят с разбирането, че единственият начин да гарантираме мира на света е да имаме върховенство на закона и правила, валидни за всеки. Ако се придържаме към мисленето на Великите сили, което казва: аз съм влиятелен, имам ядрени оръжия, голям съм и всеки трябва да отчита моя интерес в моята периферия – но кой определя „периферията“?! Защо Грузия трябва да бъде „периферия“ на някого другиго? Грузия е център на вашата собствена нация, на вашата собствена държава и имате пълно право да определяте собственото си бъдеще!

Така че мисленето на Велики сили и „периферия“ между тях е продукт на световните войни. Това мислене отива отвъд волята на нациите и създава колосална нестабилност. Европейските нации трябва да се събудят и да разберат, защото ние, на Балканите, разбираме перфектно! Видяхме толкова много войни и конфликти на Балканите, именно заради този начин на мислене. Велики сили, без значение дали Германия, Франция, Русия, си играеха в региона и резултатът винаги беше война, конфликт, етническо прочистване, напрежения в продължение на векове. Така че рецептата за мир на Балканите е да забравим за този „Велики сили-и-техните-интереси“ начин на мислене. Но това зависи от нас. Зависи от народа на Грузия, от народа на България, на Сърбия, да се сближават, да се свързват, да защитават демократичните си ценности и да не позволяват някои Велики сили да създават нестабилност, заради подобен начин на мислене. Зависи от нас и България е с вас по вашия собствен път към Европейския съюз.

Водещ: Благодаря Ви много, г-н Президент. Желая ви всичко най-добро!

Росен Плевнелиев: Аз също Ви благодаря!