Из интервю на президента Росен Плевнелиев за Нова телевизия

В годините на прехода сме свидетели на едно много порочно явление – а именно, че управляващите винаги преди избори променяха законите, изборното законодателство, в своя изгода, без да питат народа. В годините на прехода, вече 25 години, никой не се сети да пита този народ по какви правила той иска да избира своите избраници. В годините на прехода референдумът е големият отсъстващ. И не само в тези 25 години, а вече над 130 години история на Третата българска държава. Време е да променим това. Много е просто – по важни въпроси, свързани със стратегически приоритети на държавата, включително и по начина, по който българите искат да избират своите представители, питай народа, чуй го. Това ще направи изборното законодателство много по-устойчиво, а хората ще разберат, че държавата е на тяхна страна.

Статуквото срещу референдума е много силно. Виждате, че трета година се боря за този референдум. 42-то Народно събрание по най-арогантния начин отказа конституционното право на българския държавен глава да инициира референдум. По още по-арогантен начин същото това 42-ро Народно събрание, което е вече в историята на България, отказа да признае 570 000 подписа на български граждани и не им даде шанс да наберат чрез кампания и по закон необходимия брой, за да може да има референдум. След това видяхме как в 43-то Народно събрание, сегашното, въпросите бяха окастрени. Видяхме как от 3 въпроса остана един. Но така или иначе, референдум в неделя ще има. Зависи от всички български граждани да излязат и да гласуват, защото по този начин те ще дадат път не просто само на този референдум с този въпрос, а на всички референдуми оттук нататък. (…)

Този референдум в неделя ще трасира пътя на бъдещите референдуми в България

Нито един референдум не може да се провали. Зависи от политиците оттам нататък как ще разчетат сигнала на гражданите.

Всеки референдум е важен. Всеки референдум трасира пътя на повече демокрация в България. Гордея се, че съм първият български президент, който използва конституционното си право да инициира референдум.

Росен Плевнелиев: “Чух много неща за себе си. Всеки ден чета, но това не може по никакъв начин да ме измести от фокуса на големите неща. Големите неща са, че народът не очаква от своите политици, от своя президент, една година преди изборите да си правят тънки сметки. Големите неща са, че народът очаква от своя президент да работи за повече демокрация, да работи за модернизирането на страната.

Аз съм действащият държавен глава на България. Това, което народът може да очаква от мен – когато дойде точният момент, аз да изляза пред народа. Не пред една или друга политическа сила или в някакъв коалиционен формат. Аз излизам пред народа и казвам на своя народ в прав текст – „идват президентските избори, ще се кандидатирам защото…, няма да се кандидатирам, защото…“. Има още време дотогава. Ще бъда честен с народа си. (…)

 (…) “За мен е важно всички българи да излязат и да гласуват. Ако искаме повече демокрация – излезте и гласувайте в неделя. Вече не зависи от политиците, не зависи от задкулисието, не зависи от ограничения кръг хора, които се съмняваме, че решават толкова много неща в държавата. Всичко това е зад нас. В неделя ще има референдум и зависи от милиони български граждани да излязат, независимо дали ще кажат „за“ и „против“. Всеки глас е важен, защото това е глас, който трасира (пътя за) повече демокрация.