Из интервю на президента Росен Плевнелиев за предаването „Годината“ на Дарик радио

За мен думата е тревога. Тревога от рекордния брой кризи по света - бежанска, терористична, икономическа, дългова, украинска, кризи в Близкия изток, в Северна Африка. Тревога от относителната стабилност, но крехка стабилност, постигната в България. Тревога от това дали реформите ще се случат така, че да получим ефект, който да бъде усетен от народа, да види прогрес, да види справедливост и да види перспектива.

Ако трябва да бъда абсолютно честен, както винаги досега, не ми се прави трето служебно правителство. Така че, много се надявам тази, както я нарекох, крехка, но все пак постигната стабилност в България, да продължи.

Аз разсъждавам за Народното събрание като институция и със съжаление констатирам, че 180 народни представители, които сложиха подписа си и нарекоха този документ исторически компромис, се отметнаха от подписите си. Само по себе си за мен това е един крайно необясним и, бих казал, непредвидим акт. Та нима точно депутатите няма да бъдат тези, които ще стоят на думата си? Та нима точно в Народното събрание няма да стоим зад подписа си?

По принцип институцията Велико народно събрание е ненужна. Безспорно това е проблем, който трябва да бъде решен в Българската конституция. Трябва да се прецени много внимателно как и кога.

За мен политическото събитие на годината е референдумът. Референдумът като огромно желание на българския народ да бъде питан, да бъде чут по стратегически важни въпроси. Референдумът като един нов инструмент, който да обогати българската демокрация. Референдумът, ако щете, и като ултимативния начин да повишим доверието на гражданите в институциите и в политиката. Този референдум е голям успех за българската демокрация. Над 40 процента от гласуващите излязоха, огромно мнозинство, и подкрепиха въвеждането на електронното гласуване. Този референдум е и заявка за българите по целия свят. Защото ние искаме да се обърнем към тях. Ние искаме те да видят своята държава и родина на тяхна страна. Този референдум е и за тях, за да могат те да упражнят своето конституционно право на глас, където и да са те по света.

Най-големият шок за мен и отново заплаха за европейския проект за стабилността в Европа е, че поколението, което събори Берлинската стена, сега изгражда нови стени в сърцето на Европа. Същото това поколение, което събаряше стените, което вярваше в интеграцията, което подаде ръка, за да може Изток и Запад, богати и бедни да изградят една Европа на бъдещето, една Европа, в която всеки е важен и в която човешките права, свободи и демокрацията, социално отговорната икономика, намират своето уникално развитие, както в нито една друга част от света. Това същото поколение сега започва да изгражда стени и то в самото сърце на Европа.

Миграционният натиск към Европа ще продължи. Той е рекорден и няма никаква индикация, че той ще намалее като обем поради простата причина, че ние не решаваме първопричината на проблема. А това са рекордният брой конфликти в Близкия изток и Северна Африка. И кой друг, ако не Европа, трябва да удари с ръка по масата и да каже – стига вече с това кръвопролитие.

Трябва да се действа. Трябва да се дават решения и трябва да се решават проблемите.

България е част от международната антитерористична коалиция и ние трябва да се гордеем с това. (…)

По отношение на решаването на проблема в Сирия, както и борбата с тероризма, тероризмът е глобално явление, може да бъде победен само от глобална коалиция. Аз мисля, че Русия може да изиграе своята важна роля. (…)

Няма пречка Русия да бъде част от световното усилие, но трябва да си даваме сметка, че една голяма част от проблема в Сирия е диктаторът Башар Асад. Той използваше химически оръжия срещу собствения си народ. Той бомбардираше собствения си народ на собствена територия. Няма как той да е част от дългосрочното решение.”

Вижте, ако трябва да бъде защитен националният интерес, когато трябва да се говори открито и честно за проблемите, тогава българският народ може да продължава да разчита на мен, че ще го правя открито, честно, няма да замазвам и няма да правя разлика между това кой нарушава правилата в Европа и по света. Моята позиция по украинската криза е ясна от първия ден и тя помага много на България. Русия дестабилизира Европа със своите действия в Украйна.(...)Аз ще се радвам Русия да се върне към основните принципи, които гарантират стабилността и мира в Европа, и ще бъда първият, който ще го заяви публично. Надявам се това да се случи.

Сега заставам тук и казвам ясно и категорично още веднъж: зависи от Народното събрание, зависи от прокуратурата, зависи от компетентните органи на България да не се допусне това безобразие, което се допусна през 1997 г., когато десетки банки фалираха, десетки милиарди бяха откраднати, 1 лев не беше върнат, един човек не беше наказан. Ако това се случи още веднъж, безумният преход, несправедливият преход ще продължи с още едно поколение. Актовете КТБ не бива да се превръщат в новите актове на Държавна сигурност. Всичко на масата, пълна прозрачност, кой е бил там, какви привилегии е имал, колко пари, за да може този път да се даде ясна заявка на българския народ, че този път е различен.

Щом си президент, ти си президент за цял живот, независимо дали има или няма втори мандат, кога ще бъде този втори мандат. Президент на България това е една изключително достойна кауза за мен преди всичко кауза - да служиш на народа си, да служиш на младите, да дадеш път на доброто, да подкрепиш всеки смислен проект, да имаш силен глас. Президентът на България има силен глас до края на живота си. Да бъдеш достоен президент - това е мисия до края на живота на един президент.

Думата за 2015 г., която посочих, беше тревога. Ще ми се думата за 2016-а да бъде надежда. Надежда, че Европа остава силна, интегрирана и посветена на мира и човешкото развитие не само на Европейския континент, но и по света. Надежда, че политиците в България ще чуват повече народа си, като кажат „да“ на референдума и „да“ на явното гласуване. Надежда, че в България ще се случат реформи дълбоки, всеобхватни. Надежда, че ще продължим с това от една крехка стабилност да стигнем до една по-добра и по-ясно изразена стабилност. И надежда преди всичко, че българските граждани ще видят, че държавата върви напред.