Из интервю на държавния глава за предаването „Панорама“ на Българска национална телевизия

На мен ми се иска да поговорим за най-истинската, най-голямата криза в България, а това е кризата на ниско доверие на гражданите към политиците и към институциите. Много трудно можем да вървим напред, ако го няма доверието на суверена….Голямата криза в държавата е ниското доверие на гражданите. Как се решава то? Много просто. Когато народните избраници стоят зад това, което са подписали и зад обещанията, които са дали.

Имах честта да назнача и в първото, и във второто служебно правителство една плеяда от млади, интелигентни и способни хора, които постигнаха не малко в двете служебни правителства. Такъв беше Христо Иванов, който получи задачата от мен като държавен глава, назначен като вицепремиер и министър на правосъдието във второто служебно правителство, да изготви стратегия за продължаване на реформата в българското правораздаване. Такава е и госпожа Екатерина Захариева, която служи два пъти в двете служебни правителства като вицепремиер и допринесе много за решаването на много сложни казуси в държавата. Такава е Илияна Цанова, такава е Деяна Костадинова, мога да посоча още много примери. И аз се гордея, че съм дал път на млади способни българи да вървят напред, искам повече от тях да влязат в политиката.

За мен като държавен глава, важното беше когато се поеме ангажимент, той да се изпълни. Този ангажимент беше към българския народ, но той беше и към международните партньори, за подписите под прословутия исторически компромис. Но този исторически компромис може да бъде обърнат и в исторически успех през 2016 година. Важното е, че народните представители разбраха, че съдебната реформа е реформата на реформите. Без нея нищо друго няма да има смисъл. Дано да видим през 2016 година сериозен напредък.

Вижте, аз наистина се гордея, че съм проевропейски президент и докато аз съм президент, ще държа много здраво кормилото на европейската интеграция на България. Европейският съюз е уникален проект, в който всеки може да допринесе за сигурността, но и за благоденствието. И така, както България пази добре границата, Германия пък, която е най-голямата икономика и най-богата държава в Европейския съюз, допринася за това европейската солидарност да стигне до милиони българи в оперативните програми, с фондовете, които ние изпълняваме и то по един доста ефективен начин. България трябва да се гордее, че първият програмен период ще бъде завършен с изпълнение над 95%, което само по себе си е много добро постижение.

Не бива да очакват правешко снишаване, докато бурите отминат. Това няма да се очаква от мен, няма и да се случи. Не бива да се очаква и от мен да чакаме “началниците” да се разберат по един или друг въпрос, а когато е трудно, когато е тежко, България трябва да има позиция и това трябва да се очаква от държавния глава – да има позиция. Понякога тази позиция може да е нелицеприятна на едни или други хора, но България трябва да има позиция.

Водещ: Искате да кажете, че определението “ястреб” ви приляга и го приемате?

Ако е свързано със защитата на националните интереси, приемам го. Ако е свързано с държането здраво на волана в посоката на европейската интеграция на България, приемам го. Ако е свързано с това да надграждаме по пътя на идеала на българите, който е много ясно дефиниран не от някой друг, а от Апостола на Свободата – да намерим своето достойно място в европейското семейство, да изградим "чиста и свята република", република на правилата, тогава може да очаквате от мен категорична позиция – да.

Външната политика е изключителен инструмент за успеха на една държава, но във външната политика преди всичко ние трябва да сме искрени. Трябва да се знае кои сме ние, а и ние трябва да кажем кои сме и за какво се борим. Докато аз съм президент, заявявам категорично на всеки един форум – България ще бъде активен член на Европейския съюз и на НАТО, защото само по този начини ние ще осъществим и националния идеал, завещан от Апостола на Свободата – да постигнем демокрация от европейски тип и социално отговорна, а не олигархична икономика.

Добре е да си даваме сметка, че тези кибератаки бяха не просто само най-големите невиждани досега по размер и интензивност не само в България, но и на Балканите. Но това бяха и атаки срещу българската демокрация, защото това бяха атаки в деня на избори, в деня на референдум (…). Институциите не бива да забравят случилото се. Докато аз съм тук, на тази висока позиция, няма и да ги оставя да забравят. Държавата трябва да извади своите изводи от случилото се (…).

Аз няма да се откажа, защото кибератаките в бъдеще са острието на дестабилизацията на всяка една държава (…). И това не е първата, нито ще е и последната кибератака. България трябва да се отнесе сериозно. Трябва да се поучим и да бъдем по-ефективни.

Аз имам една голяма цел – нещо, за което работих много в първата година от мандата си – това беше Националната програма за развитие „България 2020“. Заявявам категорично пред целия народ – да не вярват хората и да не се хващат на всички черногледци, които сипят денонощно от екраните и по медиите как България няма план, няма посока, не можем, не знаем накъде сме тръгнали. Това просто не е вярно. България има своя план – Национална програма за развитие до 2020 година. Зад нея застанаха всички политически партии, целият народ, плод е на абсолютно съгласие и се изпълнява от вече пето правителство. Голямата ми мечта е да я видя изпълнена през 2020 година.