Интервю на президента Росен Плевнелиев за телевизия Блумбърг

Интервю на Елизабет Константинова

Господин Президент, доколко са стабилни българските банки след паническото теглене на влогове наскоро?

Росен Плевнелиев: Българските макроикономически показатели са едни от най-добрите в Европа. Само три държави-членки на ЕС са изпълнили критериите от Маастрихт и България е една от тях. Банковият сектор е стабилен и банките функционират нормално. Само една банка бе поставена под контрола на правителството и това е временно явление. Това ще продължи само няколко седмици и след това сме сигурни, че банката ще възстанови своите обичайни позиции.

Позволете ми да уточня, че няма банкова криза в моята страна, а криза в доверие. Преживяхме труден период на политически борби и напрежение, наблюдавахме и ниско обществено доверие в институциите. А ако комбинирате двете – ниско обществено доверие в институциите и тежки политически борби – резултатът е нестабилност. Тази нестабилност от своя страна може да бъде внедрена, да се инфилтрира в различни икономически сектори.

Трябва ясно да подчертая, че българските банки са стабилни. Взети са всички мерки. Българският банков регулатор е много силен и е доказал своята работа през годините. Валутният борд ще се запази докато бъдем приети в еврозоната и това е споделена позиция на българските политици и държава. И също така трябва ясно да кажа, че българските банки са поне два пъти по-ликвидни от която и да било друга банкова система в Европа. Те са ликвидни, те са стабилни, така че това, което трябва да направим е да повишим общественото доверие.

Според Вас, какво породи двете панически тегления на влоговете в толкова кратък период от време, като се има предвид стабилността на банковата система?

Росен Плевнелиев: Една единствена банка е поставена под правителствен контрол. Искрено вярваме, че срещу тази банка беше извършена спекулативна атака и институциите работят упорито да разберат кой и по какъв начин е отговорен за това. Вече пет души бяха арестувани и сме абсолютно сигурни, че българските власти ще продължат да правят всичко възможно. Българската банкова система функционира добре, тя е ликвидна и стабилна. Валутният борд е остров на стабилност и основа на банковата сигурност и стабилност. Всеки на политическата сцена, различните политически партии и институции се споразумяха на последните консултации при българския президент в неделя да направим всичко необходимо да успокоим, да финансираме и подкрепим банковата система и да сме сигурни, че именно банковата система се движи и функционира добре и ще продължава да го прави.

Нещо прави ли се за да се предотврати повторната поява на друго паническо теглене на влогове?

Росен Плевнелиев: Абсолютно ясно е, че ако има ниско обществено доверие в институциите, всеки слух и всеки опит за създаване на нестабилност и подобни спекулативни атаки могат да предизвикат паника. Ние, обаче наблюдаваме ясна тенденция. Няма паника и нестабилност. Банките функционират нормално. Българското правителство разполага с допълнителна ликвидност, която не е необходима в момента. За минути емитирахме още една емисия на държавни ценни книжа, която е в ръцете на правителството в момента, но няма да похарчиме нито един долар от нея. Също така изтеглихме държавен заем от 1.5 милиарда евро, който е най-успешния в нашата история и е с много ниска лихва от малко под 2 процента. Това показва, че пазарите имат доверие в България.

Също така институциите и чуждите власти имат доверие на България. Европейската Комисия направи много силно изказване, че българският банков сектор е стабилен и също се ползва с доверието на Комисията. Така трябва да работим за осигуряване на стабилност, намаляване на политическото напрежение и за постигане на ново, по-добро ниво на сътрудничество между институциите, не конфронтация, а сътрудничество.

И доколко успешно е членството на България в ЕС, при положение, че Европейската комисия не веднъж е критикувала България, че не прави достатъчно за да се бори с корупцията, от една страна. От друга страна, много българи са разочаровани, че жизненият им стандарт не се повишава след членството в ЕС. Поне толкова колкото са се надявали.

Росен Плевнелиев: Ако погледнете резултатите от последните избори за Европейски парламент, ще видите колко проевропейски са настроени българското гражданско общество и избирателите. Горд съм, че съм президент на страна, която няма да изпрати нито един анти-европейски настроен член в новоизбрания Европейски Парламент. Гласуването на хората беше много ясно в това отношение.

България е и ще продължава да бъде проевропейска държава и проевропейско гражданско общество, което търси нова степен на интеграция в нашия Европейски съюз, като уникален проект за мир и просперитет. Разбира се, България не е префектна. Имаме да решаваме много задачи. Трябва да се проведат много реформи, но ако погледнете пътя, който сме изминали, ще забележите напредък. Преди 15 години България подписа Споразумението за асоцииране и 7 години по-късно стана член на ЕС. Само погледнете къде беше България преди 15 години, нашият БВП беше три пъти по-нисък, индустриалното ни производство беше три пъти по-ниско, парите за пенсии и здравеопазване бяха три пъти по-малко и имаше огромна нестабилност. Държавният дълг преди 15 години беше 107 процента от БВП, днес е само 18 процента и това е вторият най-нисък държавен дълг в ЕС. Така че сме изминали дълъг път и бележим подобрение, но не сме там, където бихме желали да бъдем. И не сме там, където българите биха искали да видят държавата си. Трябва да работим за изграждането на по-добри и по-прозрачни институции, трябва да работим за по-ефикасна съдебна система, трябва да реформираме някои сектори, и да, аз съм тук за да кажа ясно на българските политици, че са необходими реформи, както и напредък и подобрения.

Пред какви предизвикателства е изправена България като страна-членка на ЕС?

Росен Плевнелиев: Най-голямото предизвикателство, което виждам е, че някои основни реформи бяха отложени през последните години. Това не е добре нито за икономиката, нито за хората. Както гражданите, така и Европейската комисия ни изпратиха ясен сигнал, че трябва да проведем тези реформи. Тези реформи ще бъдат проведени не заради Брюксел, а заради нашата икономика, нашите региони, системи и сектори се нуждаят от това. Така че най-голямото предизвикателство е да се създаде мнозинство в следващия парламент, което да може да проведе силни реформи, които понякога ще бъдат болезнени. Например, реформата в здравеопазването, пенсионната реформа, реформата в енергетиката и административната реформа.

Също така трябва да разрешим един огромен проблем, какъвто според мен е проблемът, свързан с политическите борби, партизанщината и нестабилността, които нашата история не познаваше през последните 25 години. Наблюдаваме изключително ниско ниво на обществено доверие в институциите. Днес българският парламент, българското правителство и много други институции имат най-ниския рейтинг в демократичната ни история и това е ясен сигнал, че трябва да бъде разрешен някакъв проблем. Така че очаквам следващото правителство, което ще се погрижи за този проблем, надявам се през есента на тази година, след парламентарните избори, които определих за 5 октомври и всички ние се надяваме, че ще имаме ново правителство, което да бъде достатъчно смело да извърши реформите, което ще работи за осигуряване на стабилност и ще наблюдаваме по-отговорна политика в българския парламент.

Очаквате ли политическата нестабилност да се отрази върху българската икономика?

Росен Плевнелиев: Това вече се случва и е нещо, което не ме прави щастлив. Само обърнете внимание на факта, че през следващите шест месеца от юли до декемри 2014 ще имаме три правителства, които да поемат управлението на страната. Три правителства за шест месеца. Това е тежка политическа нестабилност. Този проблем трябва да бъде разрешен и тази нестабилност, разбира се, предполага нестабилност за инвеститорите и ниска мотивация за инвестиции и за разкриване на нови работни места. Това определено е ясно.

Ако погледнете цифрите, те не са толкова лоши в моята страна. Икономиката ще отбележи ръст през тази година с може би от 1.5 – 1.8 процента. Безработицата е на стабилни нива от 12.1-12.7 процента, което се доближава до средните нива за ЕС, и със сигурност не е сред най-слабите показатели. Но от друга страна, това не е добре за нас и можем да се представим много по-добре. България има висок потенциал, българската икономика има висок потенциал, българските банки могат да финансират много по-голяма част от българската икономика и проекти – те имат пари, те са стабилни, те имат желание да отпускат заеми. Въпросът е в това, че трябва да осигурим по-добро ниво на комфорт за инвеститорите, така че предприемачите да инвестират и да разкриват нови работни места. Това зависи от политиците и моето послание към българските политици е: работете за повече стабилност и изграждайте основите на по-добра коалиционна култура и по-прагматична работа в българския парламент. Също така се пригответе за трудни, но необходими реформи.

Според Вас защо настоящето правителство на Орешарски и предишното правителство на Борисов не успяха да изкарат пълния си мандат?

Росен Плевнелиев: Проблемът, според мен, се зароди още в първите дни на кабинета „Орешарски“. Според мен фактът, че нямаше коалиционно споразумение между коалиционните партньори беше голяма грешка. Това създаде известна непрозрачност в работата на това правителство. Също така едно решение създаде много напрежение и породи обществения протест и това беше решението да се назначи един човек, свързан с медиите, за шеф на специалните служби. Имаше и други решения, които породиха нестабилност и те някак си предопределиха краткия хоризонт на това правителство. Някои от въпросите са свързани с такива сектори на икономиката като енергетиката, здравеопазването и много други. В крайна сметка видяхме логичния край на нестабилността, която се създаде за един ден. И не на последно място изборите, проведени на 12 май 2013 г., направиха задачата на българските политици много трудна защото ние имаме 240 депутати, а на практика управляващата коалиция реши да управлява страната със само 50 процента от тях – 120 от 240. Така че, разполагайки само с половината от депутатите, беше много трудно от самото начало да се постигне стабилност.

Това, което допълнително засили нестабилността беше фактът, че това правителство реши да бъде зависимо от подкрепата на ултра-националистическа партия в парламента, което допълнително породи напрежение и нестабилност. Но, в крайна сметка съм много благодарен на българските политици защото видяхме проблема, който съществуваше и те го разрешиха. Постигнахме ясен консенсус, че на 5 октомври трябва да се проведат парламентарните избори и на 6 август ще имаме служебен кабинет встъпващ в длъжност за да служи на България. Сигурен съм, че новите избори през октомври ще донесат повече стабилност в България.

Какви са важните въпроси на идващите избори?

Росен Плевнелиев: Най-големият проблем, към който българските политици трябва да се обърнат, е да се създаде култура за реформи и да има единна позиция по необходимите реформи, които да ускорят икономическото и регионално развитие. Само погледнете колко са различни българските политически партии – някои са леви, други са десни, някои са в политическия център – но те трябва да се научат след тежката политическа конфронтация, която наблюдаваме през последните две години, че трябва да се сближават, да се научат заедно да разрешават важните въпроси, те трябва да разберат колко е важно след октомври в новоизбрания парламент да споделят цената на необходимите реформи. Аз искрено се надявам, че ще постигнем национално съгласие по реформите и подобряването на инвестиционния климат.

Българската икономика е жизнена и стабилна. Самият факт, че при такава огромна нестабилност на политическия живот на практика имаме растеж, е показателен. Само погледнете състоянието на българската икономика, на българските банки през последните шест години. То е доста добро, при доста трудни икономически обстоятелства. Но отново сами си създаваме проблемите. Европейската комисия има доверие в нас и ни помага, банките имат доверие и ни финансират и ние трябва да се върнем към това, което вярваме, че е най-важната стъпка напред за България – необходимите реформи за по-добър инвестиционен климат, за повече стабилност и за това да могат предприемачите да гледат на България като на добро място да правят бизнес.

Кой фактор ще бъде решаващ за спечелване на изборите?

Росен Плевнелиев: Мисля, че видяхме колко са мъдри българските избиратели на изборите за Европейски парламент. Те направиха ясен проевропейски избор и подкрепиха нова фаза за модернизиране и интегриране на страната в гордото семейство на страните-членки. Така че се надявам българите да направят смела крачка за избор на проевропейско правителство, което ще подкрепи интеграцията, ще модернизира прозрачното управление на европейските фондове, ще реформира здравеопазването, съдебната ситема, ще реформира пенсионните фондове и ще осигури бързото ни развитие в зададената от хората посока - модернизация и интеграция в ЕС.

А сега друг въпрос. На какъв етап се намира проекта „Южен поток“ в България? Смесени сигнали идват от страната.

Росен Плевнелиев: Всички помним 2008 година. Отново имаше спор между Украйна и Русия и газовите доставки бяха спрени за много европейски страни, в това число и България. И бяхме оставени без газ в една много студена зима. Така че в моята страна има широк консенсус за урока, научен през 2008 г., а именно, че трябва да работим за диверсификация, и трябва да работим и подкрепяме проекти, които водят до диверсификация, независимо дали става въпрос за газопроводи като „Набуко“, „Южен поток“, ТАП или доставчици. Така че мисля, че в моята страна имаме консенсус, относно подкрепата за новите проекти за газопроводи, но правителството някак си не се представи добре по проекта „Южен поток“ и в резултат на това Европейската комисия е започнала наказателна процедура по отношение на някои решения взети от българското правителство. В резултат на това министър-председателят Орешарски публично обяви, че временно замразява работата по „Южен поток“, за да изчака българското правителство и европейските експерти да се споразумеят по следващите стъпки. Така че като президент на страната бих казал, на базата на консултациите и разговорите с българските политически партии, че всички ние вярваме и се надяваме, и ще подкрепим ситуация, при която ако Европейската комисия ни даде зелена светлина за по-нататъшна работа, ще бъде извършена по-нататъшна работа. Но за момента топката е в Европейската комисия. Българското правителство трябва да работи усилено и когато се разрешат проблемите, работата трябва да продължи.