Интервю на президента Росен Плевнелиев за в. „Дер Щандарт”

Българският президент Росен Плевнелиев даде интервю пред в. „Дер Щандарт” на фона на нагорещената ситуация в страната си, където през последните седмици се надигна вълна от протести срещу монополите на пазара на електроенергия и ниските заплати.

„Дер Щандарт”: Подкрепяте ли протестите във Вашата страна?

Росен Плевнелиев: Инициативата на гражданите е много важна, приветствам я. Аз също съм за либерализиране на пазара, аз също съм за по-голям контрол и прозрачност. Затова се опитах да реагирам на настоящата ситуация със създаването на т.нар. граждански комитети във всички министерства.

„Дер Щандарт”: Гражданско участие, защото политиката не работи вече?

Росен Плевнелиев: Парламентът, такъв, какъвто ние го имаме днес, вече не е в състояние да продължи да работи. Всички партии искат предсрочни избори, в това няма съмнение, това показаха много разговори. Виждам развитие, но положително имаме протести, имаме въпроси, с които трябва да се справят партиите, които ще се изправят на изборите. Сега те трябва да покажат, че са реално ангажирани и да намерят решения. Всички те трябва да сторят нещо по въпроса с прозрачността, корупцията и мафията.

„Дер Щандарт”: Как се държат медиите в тази ситуация?

Росен Плевнелиев: Имаме някои проблеми. Зад голяма част от медиите, разбира се, стоят търговски интереси. Поради това е положителен фактът, че сега хората сами станаха активни на улицата и в интернет.

„Дер Щандарт”: Искате преходно правителство без политици и без икономически експерти. Кой остава?

Росен Плевнелиев: Сега ще трябва да имаме няколко икономисти. Новото правителство ще бъде представено във вторник в 16 часа, а в сряда ще започне да функционира. В същото време, според нашата конституция, парламентът ще се разпусне.

Правителството ще се състои от мъже и жени, чието общо мото ще бъде: „за Европа, за демокрацията, за икономическото развитие”. Те всички ще насърчават конструктивния диалог и прагматичните решения.

„Дер Щандарт”: Кой ще бъде министър-председател на този кабинет?

Росен Плевнелиев: Е, това искаше да узнае и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу онзи ден. Този човек ще бъде представен едва във вторник.

„Дер Щандарт”: Временното правителство в Италия под ръководството на Марио Монти беше ли модел при съставянето на българския преходен кабинет?

Росен Плевнелиев: Да, точно така. Надявам се, че то ще работи по начина, по който това бе направено в Италия от Монти. Ние трябва да имаме повече амбиции, отколкото просто да организираме следващите избори и да потиснем частично кризата. Трябва да имаме положителна енергия, която в момента има в България по улиците и в интернет.