Интервю на президента Росен Плевнелиев за BBC News

Българският Президент Росен Плевнелиев каза пред БиБиСи, че временното правителство, което назначи във вторник, трябва да пренасочи България в нова посока към прозрачност, ефективност и сътрудничество.

В отговор на молбата му, организаторите на протестите отвърнаха, че прекратяват демонстрациите за една седмица, които се провеждат всеки ден от 20 януари когато сметките за ток бяха изгорени пред сградата на Столичния общински съвет.

Като човек с мек изказ и усет за бизнес и математика, Росен Плевнелиев често употребява думата “мъдрост.” Мъдростта на излезлите на улицата българи поради непоносимото им положение, мъдростта, която непартийното им служебно правителство трябва да демонстрира.

Нуждата от смелост

Той, обаче, също говори за опасността и за нуждата от смелост.

Опасността от това, че финансовата стабилност, която предишните правителства завоюваха с толкова усилия, може да бъде разклатена. Опасността, че някои хора в страната или в чужбина могат се опитат да проточат и да се възползват от нестабилността. И смелостта на тези, които сега трябва да се изправят срещу мощните бизнес интереси.

Българите обикновено са много конвсервативни и търпеливи, но когато трябва да се разрешават проблеми, те действат

Аз приемам посланията много сериозно.

Президентът посочва енергетиката и здравеопазването като сектори, в които са вкарани и загубени милиарди защото не са били прозрачни и ефективни.

Ние поемаме по опасен път, но той е много важен за България защото не можем да чакаме повече.

Като примери за храброст, Росен Плевнелиев посочва решенията, които са били взети от правителството в оставка, като бяха отменени два основни руски проекта - голямата АЕЦ в Белене и нефтопроводът от Бургас до Александруполис.

Вярвам, че за това, което става в България, има както вътрешни, така и външни причини и основания,

казва той в отговор на това дали вярва, че Русия има пръст в подклаждане на недоволството в България, ядосана от загубата на такива доходоносни договори.

Ще бъде извършен и международен одит на приватизационните сделки, за да се разбере дали богатството на страната е било пропиляно и всички детайли относно одита ще станат публично достояние, обещава президентът.

Росен Плевнелиев: „Проблемът в България е в това, че икономически някои от решенията повече се основаваха на въображението и харченето на милиарди, а не на търсенето на качество и ефективност. Българската енергетика е ясен пример за това: да, там има лобита и лобитата винаги вкарват милиарди в сектор, който е непрозрачен и неефективен...

BBC: И е корумпиран..

Росен Плевнелиев: Да, корумпиран е. Същото важи и за здравеопазването.

BBC: Вие поискахте да се направи одит на всичко, което е било продадено след падането на комунизма. Ще го направите ли?

Росен Плевнелиев: Така е! Това е моя идея...

BBC: Така че всичко, което е било подписано от правителството в оставка, ще бъде внимателно прегледано и преобърнато ако се окаже, че са корумпирани....

Росен Плевнелиев: Моя беше идеята, ако нещо е много непрозрачно, да се направи 100 процента прозрачно. Енергетиката, здравеопазването, трябва да се реформират и трябва да сме много активни и праволинейни и достатъчно смели да кажем: да, има много силни групи и, да, руснаците започнаха много проекти в България. Ние спряхме два от най-големите руски енергийни проекти в България – спряхме АЕЦ „Белене“ и Бургас-Александруполис.

BBC: А Москва не е много щастива от този факт...

Росен Плевнелиев: Да, Москва не е много щастива от този факт.

BBC: Смятате ли, че те дирижираха растящите цени за да дестабилизират правителството?

Росен Плевнелиев: Това, което се опитвам да направя, е да помоля българските институции да покажат, че са способни да назоват цифрите и ще видим кой прави това.

BBC: Смятате ли, че руснаците са отговорни за това?

Росен Плевнелиев: Вижте, смятам, че за това, което се случва в България, има своите вътрешни и външни причини и основания.

BBC: Ако социалната криза ескалира, ако се превърне във финансова криза, страхът във Великобритания, Германия, Франция е, че повечето българи ще напуснат страната...

Росен Плевнелиев: Великобритания е чудесна страна и има своето политическо ръководство – имат своите дебати. Но ви казвам, че ако погледнете цифрите, това, което дебатират днес, е абсолютно невярно. Който е напуснал, е напуснал. Изобщо не се наблюдава нова тенденция. Аз, обаче, съм по-амбициозен президент – бих искал тези, които са напуснали, да се върнат.

BBC: Друг въпрос – назначихте временно правителство и то разполага с няколко седмици, което не е много време. Първо, да се намери някой да свърши работа изисква много време. Изумително е, че някой в България не иска най-примамливата работа. Защо?

Росен Плевнелиев: Вие виждате, че имах много малко време, тъй като бях учуден като президент, че правителството подаде оставка. Спомнете си - ден преди да подаде оставка, министър-председателят ясно каза: оставам на поста си и ще си свърша работата! Аз бях учуден и трябваше да губя време да формирам временно правителство. От друга страна, всички политически партии се дистанцираха максимално. И това е част от играта им. Разбирам това – имате протести по улиците, имате социална криза, която се дължи на високата безработица и ниските доходи, парламентарна криза, както и политическа криза. Така че нямаше дълга опашка от хора, чакащи пред кабинета ми.

BBC: Отчаяни ли сте от тези политици, които търсят повече лична изгода, отколкото изгода за страната? Има прекалено много такива в България...

Росен Плевнелиев: Напълно съм съгласен с вас и това е основен проблем за България. За съжаление, това е пътят към разединяване на нацията и бих казал, че това е разултат не от политически, а от партийни битки. Не мога да направя нищо повече. Защото аз отворих вратите не само на кабинета на министър-председателя, а и на всяко министерство в служебния кабинет, за протестиращите и за хората на улицата. Аз, обаче, им казвам: ако искате да промените страната ни – станете част от промяната! Това, с което изобщо не се съгласявам с протестиращите е, че могат да “пометат” парламента, президента и институциите, но това за тях е много удобно извинение да протестират без да поемат отговорност. Моля ви, поемете отговорността си! Аз правя, каквото мога.