Президентът Росен Плевнелиев в интервю за Deutsche Welle

Господин Президент, вече повече от месец, директно под прозорците Ви, хиляди българи протестират срещу новото правителство на страната. Какво е Вашето мнение за протестите?

Росен Плевнелиев, Президент на Република България: Днес протестира средната класа, младите хора, интелектуалците и това е един напълно нов знак за България. А именно - гражданското общество в България е много активно. Всъщност, българското гражданско общество, а не политиците, открива път за развитието на демокрацията в България. Протестиращите казват ясно и директно на политиците – от 23 години вървим по пътя от комунистическия тоталитарен режим към истинската европейска демокрация. Но все още не сме стигнали до целта. Ние смятаме и оценяваме днешната ситуация в България по-скоро като фасадна демокрация, а не като желаната от нас истинска европейска демокрация. Затова мисля, че днес гражданското общество протяга ръка. Хората протестират по много демократичен и креативен начин и така дават шанс на българските политици да се променят и да изградят реална демокрация.

Споделяте ли възгледите на протестиращите?

Росен Плевнелиев: Вече оповестих позицията си пред обществото ясно и отчетливо. Радвам се, че гражданското общество в България е активно. Радвам се, че българските граждани изразяват ясно позициите си за демокрацията, институциите, които са направени за обществото, а не за силните на деня. Радвам се, че с помощта на новите технологии, с активната си гражданска позиция, българите изразяват ясно посланието си към политиците: „Внимавайте какво правите. Ние искаме една модерна, открита и ефективна държава, а не задкулисно правене на политика.“

Как според Вас изглежда решението на политическата криза в България?

Росен Плевнелиев: Решението няма да дойде от днес за утре. Важен е обаче процесът. Имам една надежда и едно разочарование: разочарованието ми е, че голяма част от политиците не разбират колко голям шанс получава България от гражданското си общество, което се стреми към европейски ценности и модерна демокрация. Надеждата ми обаче е свързана с това, независимо дали политиците в страната ще се променят или не, гражданското общество е на правилен път. То ще се справи. И вече всяко проблемно решение, взето от което и да е бъдещо правителство, ще бъде разпознавано и своевременно коригирано от гражданите. Радвам се, че в бъдеще ще имаме по-добър диалог и сътрудничество с гражданското общество.

Протестиращите настояват за оставка на правителството и бързото провеждане на нови избори. От Ваша гледна точка, това ли е решението?

Росен Плевнелиев: Изразих позицията си преди няколко дни. И се молих и се надявах, че всички смислени идеи на гражданите ще стигнат до дневния ред на българските политици, до правителството и парламента. Второто, което заявих, е, че за съжаление днес няма диалог. Ситуацията в България е извънредна. Ако погледнете българския парламент, ще видите, че това е парламентът с най-ниско доверие от началото на демокрацията в България. Същото е положението и с правителството. Доверието на гражданите към всички политици е изключително ниско. Не само към управляващите в момента. Доверието трябва отново да бъде спечелено и това ще стане с ясни мерки за повече прозрачност. Това няма да се случи с назначения от рода на шефа на ДАНС – един известен медиен магнат, който държи всичко в ръцете си. Единственото, което му липсваше, беше Агенцията по сигурността, но и тя щеше да му бъде подарена. Гражданското общество реагира светкавично на това. Надявам се тази тежка ситуация, при която партията, спечелила изборите, не е в парламента, а другите две направиха правителство с 50 процента от гласовете и решиха съвсем съзнателно да бъдат зависими от една ултранационалистическа и антиевропейска партия, да се разреши.

И тук има много противоречиви решения. Липсва доверие. И днес търсим решения. Протестиращите подават ръка и се надявам, че скоро ще бъде намерено правилното решение.

Ако скоро не бъде намерено решение, не е ли застрашена европейската интеграция на България? В края на годината влиза в сила свободното движение на хора или присъединяването към Шенгенското пространство. Ненамирането на решение не застрашава ли тези теми?

Росен Плевнелиев: Смятам, че протестите на гражданското общество засилват интеграцията на страната, а не я заплашват. Мога да посоча някои факти - броят на емигрантите от България намалява. Наблюдаваме обратна вълна към България от Испания, Гърция и Кипър, но и от други страни. Протестиращите днес казват ясно: „Ние искаме да останем в България. Искаме и децата ни да останат тук. И затова излизаме на протест.“ Според мен това е положително. Естествено, българската държава трябва да изпълни задълженията си по отношение на Шенгенското споразумение и за европейската ни позиция. България постигна много и смятам, че сме на правилния път.

Посланиците на Германия, Франция и Нидерландия изразиха необичайно ясно позицията си за случващото се в България. Беше ли правилно това, според Вас?

Росен Плевнелиев: Трябва да кажа, че това са истински приятели. Защото истинските приятели казват истината директно. Това не е старата дипломация, при която посланикът само представлява страната си. Това са истински приятели, а ние всички сме в едно европейско семейство. Смятам, че това което направиха посланиците, е правилно. И то много помогна. Естествено, въпросът е кой е чул думите им. И все пак смятам, че те казаха истината.

Протестиращите отговориха по един особено креативен начин - разиграха Френската революция от 18 век пред посолството на Франция в София. На следващият ден изградиха „Берлинската стена“ пред германското посолство и я разрушиха, за да дадат сигнал за това, че нямаме нужда от стени, а искаме истинска демокрация. Много сме благодарни на нашите приятели в Берлин и Париж, както и в много други европейски държави, за подкрепата, която ни оказват по пътя.

С какво Германия би могла да бъде полезна за решаването на политическата криза в България?

Росен Плевнелиев: Германия е голям приятел на България. А днес Европа в някаква степен говори немски. И според мен това е правилно. Някой трябва да поеме отговорността за изграждането на силна и интегрирана Европа. В случая това е тандемът Германия-Франция. Европа е проект от изключителна важност – не само за 28-те държави членки, но и в световен мащаб. Това е най-голямата икономика в света. Това е съюз, който показва бъдещето!

Като президент много пътувам и по време на посещенията си в различни страни, например в Близкия Изток или в Азия, винаги ме питат: „Как успяхте да се помирите в Европа? Само преди 15 години на Балканите падаха бомби, водеше се война? Германия и Франция водеха войни стотици години. Как успяхте?“

В европейския проект не става въпрос само за милиарди. Това не е проект на счетоводството. Това е проект, свързан с ценности, с мир и с възход. Германия е водеща страна в Европа и това трябва да остане така. Виждате много положително развитие в Балканския регион. А протестите показват, че гражданската енергия тук се нуждае от повече Европа. Погледнете знамената на протестиращите. Половината носят българския флаг, а другата половина - европейското знаме. Намирам това за прекрасно.

Накрая искам да Ви задам един въпрос, свързан с икономиката на България. Става дума за корекциите на Бюджет‘2013, които бяха предприети от правителството преди дни. До момента България беше много пестелива и внимателна по отношение на дълговете си. Актуализацията на бюджета обаче води до увеличаване на нетното кредитиране до степен, близка до максимално допустимата според Маастрихтските критерии. Какво е мнението Ви по този въпрос?

Росен Плевнелиев: Това е сложен въпрос. Честно казано, съм много притеснен. Притеснявам се, че това може да се превърне в тенденция. България е символ на култура на стабилността. Ние винаги сме работили и сме създавали сами бъдещето си. И именно затова съм притеснен, че дефицитът се увеличава от 1.3 на 2 процента. За мен проблемът е, че срещу това увеличение не виждам повече инвестиции за конкурентноспособност, за по-добра инфраструктура или по-добри позиции за българските региони. Това, което виждам, са само разходи и не мога да подкрепя тази тенденция.