Росен Плевнелиев в предаването "Питай президента"

„Народът очаква не цяла година да правим избори,
а очаква  смислени действия“

„Един президент се познава по действията“ – интервю на президента Росен Плевнелиев за предаването „Питай президента“ по бТВ

Добър вечер от „Дондуков“ 2. За втора поредна година президентът Росен Плевнелиев е готов да отговаря на вашите зрителски въпроси. Здравейте, господин президент. За първи път допускате телевизионен екип във вашия кабинет от началото на мандата ви.

Добър вечер. Да, така е. знаете, че обещах като държавен глава да отворя президентската институция за гражданите. Ето това е едно от доказателствата. Досега не е правено интервю в личния работен кабинет на държавния глава. Днес го правим. Благодаря за това.

И аз ви благодаря за това, че отваряте кабинета си. Веднага ми грабнаха погледа две картини не на кой да е, а на Златю Бояджиев. Страхотни са. Тази, между впрочем, със стадото и неговите водачи, някакви аналогии да ви хрумват?

Да. Трябва да бъда честен и да ви кажа, че неведнъж тук сме се събирали в различни формати с политически лидери на страната и всеки един от тях е задавал въпроса, наскоро си спомням и с Бойко Борисов седяхме тук и казвам: добре де, това е народът, кой го води, как го води, как го води, добре ли го водим, в правилната посока ли го водим? Тази картина има своя дълбок смисъл и аз вярвам, че българският народ е мъдър, той усеща, когато посоката е правилна и когато не е.

Кои са водачите на народа ни, според вас?

Тези, които той сам си избере. Гордея се, че съм пряко избран от народа президент на България и до последния ден ще му служа.

Добър лидер ли сте?

Трудно може един политик да даде сам оценка. Историята дава най-обективната оценка. А историята казва, че следващото поколение дава обективната историческа оценка. Но, ако трябва аз да дам оценка за себе си, бих казал: по-добре питайте народа.

Добре. А народът знаете ли какво ви пита най-много на страницата на „бТВ Новините“ във Фейсбук и през последните дни на сайта на бТВ? Най-често задаваният въпрос, господин президент, е ще се кандидатирате ли за втори президентски мандат? Пита ви Мариана Няголова.

За да бъда честен към народа, ще кажа - не е време. Наистина не е време да обявявам. Знам, че много хора ще кажат: това вече го обяснявахте, чухме го. Наистина не е време. И не защото политическите партии не биха могли да влязат в предизборна битка. Но аз не искам това да се случи. Като държавен глава категорично твърдя, че 2016 година трябва да бъде годината, в която имаме възможност да свършим много смислена работа. И всеки, който отсега влиза в предизборна…

Кога? Кога според вас му е времето да кажете своята заявка или липсата на такава за втори управленски мандат?

Има и добра традиция. Вижте предишните президентски избори. Тогава имахме 17 кандидатури и всички те се появиха и бяха публично оповестени в периода от юни до септември месец. Спомням си много добре, че първата кандидатура беше на госпожа Кунева от средата на юни 2011 година. Има дълбока логика в това. Коя политическа партия днес е извадила своя кандидат? Няма такива. Защото народът очаква не цяла година да правим избори, а очаква смислени действия.

Тоест да разбирам, че през юни сте готов да кажете своето решение дали искате втори мандат на „Дондуков“ 2 или не?

Категорично твърдя, че лятото е времето, когато трябва да се каже кой, кога и как ще се кандидатира. Но, понеже вие ми задавате толкова директен и ясен въпрос, ще кажа, че не по-късно от края на юни месец е добре да се излезе с ясна позиция. Лично аз това, което ще направя – ще изляза пред обществото и ще кажа в прав текст защо.

Господин президент, аз разбирам позицията ви, но от уважение към зрителските въпроси трябва да задам още няколко подобни такива. Ето, например Теодор Спасов ви пита: „Ако ГЕРБ не ви номинира, бихте ли се кандидатирали за независим кандидат-президент“?

Народът знае много добре, че аз и не бях член на ПП ГЕРБ. Получих тяхната подкрепа. Но, ако си спомняме, на изборите през 2011 година, които бяха 2 в 1, на изборите за кметове и за общински съвети в България, гласовете за ПП ГЕРБ бяха около 1 милион. Същевременно на президентските избори, които бяха 2 в 1, в същия ден се проведоха, аз като държавен глава получих подкрепата на около 1 750 000 български граждани. Благодаря на ПП ГЕРБ за доброто сътрудничество, за подкрепата, за това, че те ме номинираха, но и аз с действията си доказах, че съм един надпартиен президент, а и получих много широка подкрепа. Така продължавам и да действам. Чувам всички – от левия, от десния спектър, работя с всички.

Да разбирам ли, по повод думите на премиера Бойко Борисов, който каза, че ГЕРБ не е свалил доверието си към вас и може отново да ви издигне, че по елегантен, дипломатичен начин му благодарите за вниманието?

Един президент се познава не по това какво казва, а по действията. По действията вече четвърта година и мен ще ме познаете. Аз не съм този президент, който на всяка цена ще отиграе всяка политическа ситуация. Гледам много по-дългосрочно на нещата. Ще кажа още нещо много ясно – нямам никакво намерение, абсолютно никакво намерение, когато приключа да служа на народа като държавен глава, да се връщам в политическа партия, да правя друга политическа партия. Това ме прави по-различен президент. Гледам дългосрочно, работя с всички.

И мисля, че зрителският интерес ще бъде удовлетворен, ако ми кажете също толкова конкретно, както досега, кои са условията, които трябва да се случат, за да поискате втори президентски мандат?

Заявих ясно пред българския народ, че за мен най-важен е не рейтингът и не политическото отиграване на една или друга ситуация, а смисълът на това, което правя. Аз виждам дълбокия смисъл на това, което правя. Чувствам се полезен на народа и обществото. Свършихме много работа през тези 4 години - безспорно един много труден период на извънредна нестабилност. Когато за себе си преценя, че мога да бъда полезен, че мога да продължа напред на максимални обороти, че това ще помогне на нацията - това ще бъде решение, което е не просто субективната оценка на един политик, а добре обосновано - аз ще изляза и ще кажа. Същевременно най-важното е да бъдем искрени, да бъдем честни в политиката. Излизаш и казваш.

Добре. Много любопитен момент – попаднахте в рекламната кампания на кандидата на Демократическата партия за президент на САЩ госпожа Хилари Клинтън. Тя, между впрочем, поиска ли разрешение от вас да ви включи в този рекламен клип или?

Това е предизборен клип и то не на кой да е, а на един от кандидатите за бъдещ президент на САЩ с най-голям шанс за успех, и когато в този клип ние видим български държавен глава, и когато си даваме сметка, че този клип ще се гледа от милиони хора по планетата, че той ще се анализира секунда по секунда, той е обмислен секунда по секунда, когато е правен, за мен е трудно и с известна доза скромност ще кажа, че не е добре да давам лична оценка на това решение. Но категорично твърдя, че това е добре за България. Това най-малкото е една добра реклама.

Почувствал сте се приятно със сигурност. Това е комплимент, нали така? И то не от кой да е.

Считам се удовлетворен, че като политик и на международната сцена съм получил едно признание.

Тя, обаче, с леви убеждения, вие – с десни.

Вижте, американските леви убеждения са много по-различни от лявото в България. Така че ще спра дотук.

Добре. Зрителски въпрос: „Господин президент, мислите ли, че през изминалите четири години бяхте президент на всички българи“? Добавям към зрителя, позволявам си, въпроса и как приемате критиката на вашия вицепрезидент Маргарита Попова, че президентската институция е допринесла за разделението между българския народ? Чувствате ли вина за това?

Чувствам се като президент на всички българи и действам като президент на всички българи. И действах като президент на всички българи, когато излязох и казах позицията си много ясно по казуса с назначаването на един медиен олигарх за шеф на ДАНС, когато имах смелостта да сваля доверието си пред целия народ от министър-председателя и двамата лидери на политически партии. Действах като политически лидер на всички българи тогава, когато излязох с ясна позиция по украинската криза. Действах като президент на всички българи тогава, когато стартирах общонационално допитване. Радвам се и се гордея, че в моя мандат има не един, а два референдума. Действам като президент на всички българи и подкрепям активното гражданско общество. Ще го кажа много ясно – да си президент на всички българи не означава да действаш така, че да си харесван от всички българи. За мен да бъдеш президент на всички българи означава да имаш принципна позиция и да я отстояваш. Можем много дълго да спорим за изявленията на вицепрезидента, не по всички позиции ние сме на едно и също мнение.

Тук с това не сте съгласен, че като президент сте разделяли обществото през изминалите 4 години, с Маргарита Попова?

Категорично заявявам, че като президент аз работя и действам като държавен глава на всички българи, примерите са много.

Добре. Нека сега да чуем оценка за вашата работа от двама президенти и един бивш министър-председател.

 

ВИДЕО

И така, г-н президент, президентът Първанов ви вижда като безличен, слаб, неуспешен президент, остър е в критиките си към вас. Как ги приемате?

Като държавен глава аз пазя добрия тон. И не сте ме чули да кажа нещо лошо срещу някой от президентите на България. Но съм съгласен с него, в последното си интервю той каза, че ние с президента Плевнелиев сме много различни и на нас ще ни трябват няколко телевизионни интервюта, за да обясним разликите си. Така е, да, ние сме много различни.

Толкова ли е голяма разликата?

Да. И това не е непременно лошо за българския народ. Нека президентите да бъдат различни. Президентът Първанов назначи маса агенти на Държавна сигурност в администрацията, аз не пратих нито един посланик. Едно спазено обещание. Той работеше за Голям шлем, аз работя за енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация. Президентът Първанов, както и вицепрезидентът Маргарита Попова излизат и казват националния интерес, социално отговорната държава. Съгласен съм, прекрасно. Хайде да видим какво правим в защита на националния ни интерес и на социално отговорната държава.

Тук е много деликатен моментът как в един лагер подредихте Маргарита Попова с Георги Първанов.

Вижте, на последната пресконференция, която имахме в края на четвъртата година от мандата някак си между другото чухме от вицепрезидента „какви са тези евроатлантически ценности“, националният интерес. Аз питам много просто нещо. Та нима националният интерес, най-висшият национален интерес не е да има мир? Та нима най-висшият български национален интерес не е да има върховенство на закона? Ако ние искаме да има мир и ако искаме да има върховенство на закона, това минава през ясната оценка как да ги постигнем. За да постигнем мир и за да постигнем върховенство на закона, това е възможно само през достойното членство на България в ЕС и НАТО. Аз не виждам никакво противопоставяне. Защото това са висшите ценности на ЕС, Европейският съюз като институция е създадена като съюз за мир.

Г-н президент, това, че сте различни с Георги Първанов, според мен е абсолютно нормално, но добре ли беше за президентската институция, че сте толкова различни с Маргарита Попова?

Вижте, ние в крайна сметка не сме се събрали тук, за да се харесваме, а да вършим работа. Хубаво е, че президентът и вицепрезидентът са различни, но мога да гарантирам също така, че има работна атмосфера, всеки един от нас върши добре работата си.

Не прекрачвате рамките на добрия тон.

Абсолютно. И това е нормално. Вижте, българският народ иска да види институционална култура. Различни сме, но същевременно институциите трябва да се уважават.

Добре. Зрителски въпрос: „Г-н президент, посочете ми поне едно решение, което сте взели сам, без натиск, без съвети или препоръки от други хора, сам самичък.“

О, аз бях сам много пъти. Аз бях сам в казуса „Марковска“, когато всички други просто си замълчаха. Аз бях сам тогава, когато беше излъчен един медиен олигарх за председател на ДАНС, никой друг, аз бях сам…

За втори път го назовавате. Стиска ли ви да му кажете името в национален ефир?

Не, вижте, аз посочвам много ясно: един медиен олигарх, който беше избран за шеф на ДАНС. Хората са наясно. Аз бях сам и когато трябваше да се даде ясна и категорична оценка за случващото се в Украйна, за случващото се, ако щете, и съвсем наскоро с редица реформи в България. Понякога се чувствам сам, давам друг пример, когато България беше атакувана с невиждани досега по обем кибератаки. Беше атакувана не само президентската институция, но и Министерския съвет, летището, Централната избирателна комисия. Атаките срещу българските институции са атаки срещу българската държава. Но това бяха атаки и в ден на референдум, тоест това са атаки срещу българската демокрация. И защо само аз трябваше да говоря за тези кибератаки в България? Защо няма дебати в Народното събрание, специална комисия кой, защо инициира тези атаки срещу българската демокрация и българската държавност? Та нима е добре да мълчим тогава, когато ни атакуват?

Защо се чувствате толкова сам?

Посочих примери, в които съм бил сам. Тогава нито един политик не е излязъл и не е имал позиция. Странно защо, за мен.

Дори премиерът?

Чухте ли ги по отношение на кибератаките който и да е от политическите лидери на България да излязат и да кажат нещо? За мен това е странно. Но както и да е. Ето това е спецификата – държавният глава е независим. Той действа по съвест, дори и когато е сам, той не бива да мълчи, той трябва да говори. За да посочи проблемите. Те трябва да бъдат назовавани. Ние имахме сериозна кибератака срещу България. Тя трябва да бъде предотвратена като се изграждат способности затова.

Само след минути ще говорим в детайли за отношението ви към Русия, което между впрочем, получава силни критики от нашите зрители, които задават въпроси към вас. Но преди това, според мен, по-важната тема, която също безкрайно много вълнува хората, и това е, господин президент, справедливостта или бих казала по-скоро липсата на справедливост у обществото ни? Така че нека да видим сега един репортаж с много конкретни въпроси към вас.

 

ВИДЕО

Господин президент, как ще отговорите на Галя Горанова, изгубила сина си, но не получила справедливо наказание за убиеца на детето си?

Това е голямата тема и вие показахте два от хилядите случаи в държавата, които освен че трябва да ни натъжат, трябва и да ни мобилизират. Голямата тема за справедливостта може да намери своето развитие през 2016 г. Зависи и от Народното събрание, зависи и от институциите, зависи и от съдиите, и от прокуратурата, зависи от всеки един от нас. И за мен 2016 г. трябва да бъде година на голям прогрес.

И твърдите, че това може да се случи през 2016 г. при всички събития, скандални, провокативни, които се случиха през последните месеци в правосъдната ни система?

През 2016 г. ние имаме ясна заявка за пакет от пет законопроекта. Всеки един от тях е с огромна важност за системата на правораздаване и за реформата в българската прокуратура и в българския съд. Лично аз ще дам всичко от себе си. Ще очаквам това да направят и народните представители – до юни месец ние трябва да можем да сме прегледали в Народното събрание и да сме взели решение, отговорно пред очите на целия народ, по тези законопроекти.

Господин Филипов ви пита, защо, господин президент, няма в България осъден политик?

Разбира се този въпрос трябва да бъде зададен към компетентните органи. Но като един от милионите българи мога да кажа, че скандалите са толкова много, че е крайно време да престанем с производството на скандали и да покажем резултати на хората - справедливост от най-ниското до най-високото ниво.

Съвсем конкретен въпрос, породен от скорошен казус в съдебната ни система. Смятате ли, господин президент, че SMS-а, който премиерът Бойко Борисов изпрати на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов е пряко вмешателство в работата на съдебната власт?

Познавам добре министър-председателя. Знам, че праща много SMS-и на ден на всякакви хора. Съвсем друг обаче е въпросът за контекста на всичко, което се е случило. Не е добре да дебатираме само някакъв изпратен SMS. Трябва да погледнем целия процес, за да можем да осъзнаем какво се е случило. Решенията на Висшия съдебен съвет (ВСС), за мен, необосновани, безпринципни не са едно и две, взети пред очите на целия народ. И ВСС дължи на народа и на съдебната система най-малкото принципност и най-малкото ясна обосновка на всяко едно действие. Надявам се това нещо да го видим през следващите месеци. Те са много важни.

Още един конкретен въпрос – премиерът вече нарече изборът на Димитър Узунов за представляващ ВСС провокация. Бившият правосъден министър Христо Иванов го нарече атентат. Ако сте съгласен и с премиера, и с Христо Иванов, питам ви кой е авторът на този атентат или авторите?

В деня, в който това крайно безпринципно и скандално решение на ВСС стана публично известно, като държавен глава аз посочих много ясно своята позиция по въпроса, за разлика от много други политици. Радвам се, че министър-председателят е реагирал. Радвам се и на активното гражданско общество, което следи много внимателно случващото се в съдебната система и играе ролята на стратегически коректив. Но вижте - има отново в тази институция, в тази държава институции – не може институциите да бягат от отговорност. И не може, когато се зададе един въпрос, да не се даде и ясният отговор.

Бяга ли, според вас, от отговорност главният прокурор Сотир Цацаров?

Реформата в правосъдната система като цяло, но и в българката прокуратура стои на дневен ред. 2016 г. ще бъде изключително важна за българската прокуратура.

Това вече го казахте. Отговорете конкретно на въпроса ми.

Видяхме десетки случаи. То не беше „Костинброд“, то не беше тефтерчето на Филип Златанов. Много, много, много случаи един след друг, които оставяха в народа и във всички нас, включително и в мен като държавен глава, голямата въпросителна как действа днес системата на правораздаване. Има нужда от конкретни отговори по всеки един от тези въпроси. Какво се случи с „Костинброд“ три години по-късно?

Оправдателна присъда.

След като в ден на избори пред очите на целия народ, в деня на размисъл, ние имахме един новоизпечен политик, няколко избрани медии и българската прокуратура като основен герой. На тези въпроси отговорът трябва да бъде само един - обективен - факти, факти, факти и истината.

Вие смятате ли, че някой ден господин Цацаров ще даде отговор на въпросите, които повдигате сега?

Българската прокуратура със сигурност трябва да отговори на всеки един от въпросите, които се повдигат, не само от държавния глава, но и от народа. По същия начин стои въпросът с цялата система. Дълбоко се надявам, че всички ще узнаем, ще го кажа много ясно, че сега днес, в този ден, в който ние с вас си говорим, абсолютно всички политици в България са опрени до стената по темата със справедливостта. 94% от българския народ казва, че не получава справедливост от системата на правораздаването.

Кой ги е опрял, господин президент? Кой ги е опрял?

Народът. 94% от хората казват тази система не произвежда справедливостта, която ние очакваме. Какво е необходимо? Знае се какво трябва да се направи. Решенията са много прости. Представете си, ако случайното разпределение на делата в България беше наистина случайно. Представете си, ако кариерното израстване на магистратите беше обвързано с качеството на продукта, който те произвеждат, а не с връзки. Представете си, ако в 90 % от случаите, в които ние имаме скандални решения, не се оказваше, че това са странно командировани служители от една към друга администрация. На всичките тези въпроси и на много други трябва да се даде ясен отговор в следващите 3 месеца чрез промените в Закона за съдебната власт. Това е голямата реформа и нищо друго.

Лозан Панов в едно свое слово по повод 135-тата годишнина от създаването на съда каза „Стига вече“. Вие на какво бихте казал „Стига вече“?

През тези 4 години, в които работя като държавен глава неведнъж казах „Стига вече“. Казах „Стига вече“ тогава, когато в продължение на десетки години много български политици се оплакваха от това, че държавните пари са винаги в определената банка. Тя си имаше име. Преди 10 години беше една, след това беше друга, преди 15 години беше трета, но ние казахме „Стига вече“ и въведохме правила в държавната администрация за пръв път за управлението на народната пара и благодарение на което аз твърдя, че един милиард лева пари на българския данъкоплатец бяха икономисани. И това е едно смело действие на назначеното от мен правителство на Марин Райков. Аз казах „Стига вече“ тогава, когато направихме Консултативен съвет по национална сигурност по темата „Отбрана“, в който взехме ясно решение за рязко повишаване на съвместимостта на българските въоръжен сили с партньорите. Много пъти ми се налагаше да казвам „Стига вече“.

Много са активни зрителите, виждам и на страницата ни във „Фейсбук“. Много любопитни въпроси има, но само за да приключим тази тема. Няколко пъти споменавате „олигарсите, олигарсите“. Това е ваша тема не от днес и не от вчера, но аз ви моля в началото на последната година от вашия мандат да съберете кураж и да назовете кои са олигарсите, за които говорите. Говорите дотук в интервюто за един-единствен, който дори и не желаете да споменете по име. Няма да го направя и аз. Кои са олигарсите в България, г-н Президент?

Ще ги познаете по нещо много просто. Разликата между предприемача и олигарха е много елементарна.

Каква?

Предприемачът успява по правилата и има устойчив бизнес модел. Олигарсите успяват за сметка на държавата и държавния ресурс. Ще ги намерите в обществените поръчки, ще ги намерите в държавните пари, начина по който те се управляват и ще ги намерите в приватизацията. Това е. Само на тези три места ние ще видим олигархията.

Имена?

Аз давам решения. Ето ви едно елементарно решение. Второто служебно правителство беше първото, което сложи изцяло електронно досие на един голям инфраструктурен проект на сайта си. Забележете защо е важно това. Не просто само да обявите, че еди - коя си фирма е спечелила еди - коя си обществена поръчка. Когато управлявате народните пари, няма какво да криете и не само в решението на кой, а в цялото протежение от подготовката на обществената поръчка до избора на фирмата, която печели, през договора, който е подписан и, забелете, след това всички анекси, включително и до крайната цена. Ако ние въведем пълна прозрачност в обществените поръчки във всеки един договор, независимо колко е голям, вие ще видите, че в България ще се случи чудо. По същия начин е, когато ние въведохме правила в управлението на държавните пари.

Добре. „Как ще коментирате последния скандален случай на изнудван чужд инвеститор у нас“, ви пише зрител, имайки предвид случката с „Химко“ и поисканите един милион евро?

За тези неща е добре, че потърпевшите говорят и пишат до компетентните институции. И оттук - нататък отново познатия въпрос – компетентните институции, които трябва да се произнесат. Министър-председателят днес казва „Аз пратих сигнала до прокуратурата“ и ето вижте как се завъртаме отново в същия кръг. Добре, прекрасно е, но колко хора досега бяха дадени на прокурор? С цялата отговорност на това, което ще кажа, трябва не просто само да дадем някои на прокурор, за да просто обявим, че е започнало началото на някакъв процес. Още по-важно е този процес да приключи успешно. Тоест, ние да имаме осъден човек за подкуп, за нарушаване на закона.

Много кратък и конкретен отговор ви моля, за да преминем към другата тема, защото въпросите наистина са много. Сега през седмицата излиза доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка ни в областта на правосъдието и вътрешните работи. Мисля, че няма никакъв спор, че той ще бъде безкрайно критичен. Кой трябва да поеме отговорност за този критичен доклад, който ще получим само след дни?

Очаквам, когато дойде докладът, отново да започнат политическите партии да търсят виновния и да се размятат определения кой, защо и как. За мен обаче има нещо много по-важно. Аз ще прочета много внимателно доклада на ЕК, ще го чета обективно, за да разбера какво трябва да се направи и се надявам всички институции да се обединят около това – спешни действия за подобряване.

Добре. Г-н Златев, разбирам че ни предизвиква през „Фейсбук“. „Господин Президент, кой свали охраната на Лютви Местан? Жени Марчева да зададе въпроса, ако й стиска“. Стиска ми, г-н Златев.

Има комисия, която взема тези отговорни решения. Ето, вижте, че в продължение на 25 години нямаше закон, по който работеше НСО.

И какво установи тази комисия?

Не, тази комисия не само установява. Тя взема решения, тя носи отговорност затова. Тази комисия е длъжна не само да вземе решение и да носи отговорността затова, но и да обоснове много внимателно, когато се слага охрана или когато се снема охрана, или когато се сменя статута на охраната. Ще го кажа много ясно: като държавен глава аз не се обаждам, досега не съм го правил, няма и да го правя, на когото и да било в НСО, включително и на техния ръководител, за да се сваля охрана, за да се сменя охрана. Като държавен глава аз очаквам обаче да се спазва закона и се гордея, че този закон вече е факт. Сега трябва и да проработи.

Измина близо месец, ако не ме лъже паметта от този конкретен случай. Според вас ще има ли наказани в случая с бившия лидер на ДПС Лютви Местан?

Във всеки един момент, в който стане ясно, че правилата са нарушени, ще има наказани.

Притеснява ли ви, г-н Президент, че един български политик, който до вчера беше лидер на третата по големина партия в парламента, в един момент търси закрила и сигурност в чуждо посолство?

Категорично ме притеснява, защото на мен това ми казва, че очевидно този политик или не е разбрал, или не е имал желанието да спази най-елементарната, стандартна и нормална процедура за защита на всеки един политик, който е в някаква степен на заплаха или угроза. А именно - има компетентни институции, на които можем да се обадим, за да свършим работа. За мен е странно защо този политик вместо да ходи в едно чуждо посолство не се е обадил на Националната служба по охрана, на ДАНС, ако щете и на полицията, защото това са компетентни институции, които могат да съберат комисията и да вземат решение, за да гарантират сигурността на всеки.

Няколко въпроса от вътрешната ни политика, не повече от два-три, за да преминем към голямата тема „Москва“, за която сте толкова критикуван. Тъй като говорихме само за ДПС, да направя логическа връзка. Съгласни ли сте с това, което казва лидерът на ДСБ Радан Кънев, че властта в България е изпаднала в опасна зависимост от ДПС и от икономическите и медийните кръгове около партията?

Властта в България трябва да даде достатъчно аргументи, затова че служи на народа, а не на един или друг кръг. Нещата са наистина опрели до стената и аз очаквам това от всеки български политик. Съгласен съм с това, че всеки от тях ще носи определения, ще посочва някого, ще търси своето обяснение, но всички те могат и зависи от всеки един от тях да вкарат повече прозрачност във всеки един от процесите в държава, така че да отпаднат подобни притеснения.

Друг зрителски въпрос: „Как оценявате здравната политика на кабинета и според вас основателен ли е вотът на недоверие, който предстои да бъде внесен“?

Ще кажа само един факт. Преди около 15 години около един милиард лева е бюджетът, който държавата налива в Здравната каса на година. Днес са три пъти повече, че и отгоре – над три милиарда лева на година. Логичният въпрос е след като днес плащаме три пъти повече отколкото преди 15 години, дали хората са по-доволни, дали пациентите са получили по-добра услуга, след като плащаме три пъти повече пари. Отговорът е повече от ясен – не е така. За мен българското здравеопазване има крещяща нужда от реформиране и аз ще подкрепя всички действия, които ни водят в тази посока.

В този смисъл основателен ли ви се струва вотът точно в тази сфера, точно на тази тема?

Този вот е демократично право на опозицията и аз се радвам и ще се радвам, да има качествен дебат. Не просто само да се замерят с обиди и, как да кажа, чисто политически определения, ще се радвам много на един отговорен дебат къде е било българското здравеопазване, къде е сега, къде искаме да го видим след 2,3,5 години и всеки със своята отговорна позиция и предложения да допринесе за това. Вотът на недоверие не е непременно нещо лошо. Нека да го превърнем в част от българската демокрация, от която да спечели българското здравеопазване.

Много зрителски въпроси разбирам от „Фейсбук“ има по повод толкова парливата тема за ваксините – тяхното качество, вносът им от Турция и затова безопасно ли е да ваксинираме децата си с тях или не.

Министърът трябва да обясни и да носи своята отговорност затова.

Добре. Той обясни. Вие спокоен ли сте? Като баща ви питам.

Разбира се, аз вярвам в българските институции.

Добре. Да започнем Москва. Преди това само последен въпрос за вътрешната политика. Виждате вече месеци наред се размахва, как да кажа, призракът, плашилото на предсрочните парламентарни избори. Съвсем откровен отговор искам от вас. Смятате ли, че в момента наистина има условия за провеждането на предсрочни парламентарни избори в България?

Росен Плевнелиев: Не смятам че е добре за България да има предсрочни парламентарни избори през 2016 година и не считам че народът очаква и иска това. Разбира се, политическите партии имат своята оценка на ситуацията. Те ще носят своята отговорност, ако предизвикат една такава нестабилност. Аз лично си мечтая за нещо друго. Вярно е, че този парламент е много разпокъсан. Вярно е, че в него има 8 блока и партии, които представляват над 37 политически партии в България. Вярно е, че част от тези партии започнаха да се делят, някои от тях отслабват, но така или иначе за мен ще бъде прекрасно, ако можем в една толкова трудна ситуация да извадим позитивното, да покажем, че многопартийната демокрация работи, че един разпокъсан парламент в една труда година може да върши смислена работа за народа. Това си пожелавам.

Добре. Време е за международната тема. Безкрайно много са въпросите. Много ви критикуват, г-н Президент, за критиките, които вие отправяте към Русия. Само ще ви прочета част от становищата и въпросите към вас. Радка Иванова: „Докога ще сервилничите пред САЩ? Вашето поведение е обидно за българите“, Иван Стаменов, ако не се лъжа, „ Защо превърнахте руснака във враг, а турчинът в приятел?“, „г-н Президент, искам да ви попитам как ще се чувствате като предател на собствената си родина в полза на чужди интереси и държави?“ и още и още. Казвайте защо руснакът за вас е враг и вярно ли е, че турчинът е приятел?

Дълбоко се надявам, че хората ще взимат своите отговорни решения на базата най-малко на аргументи, дай Боже, и на повече факти. Няма нито едно мое изказване, което да е насочено срещу руския народ като такъв. Напротив, аз винаги съм казвал, че уважавам руската култура, изкуството, споменавал съм много често в мои изказвания нашата голяма надежда също така, че Русия ще се върне на масата на преговорите като доверен партньор. Това са факти. Същевременно се учудвам много често на елементарното поставяне на етикети, което обаче не съответства на ясните аргументи и на анализа на тези аргументи. Аз твърдя, че моята позиция и по Украинската криза и по отношение на противопоставянето Русия – Европейски съюз, което виждаме в момента, е принципна, базирана на ясни аргументи и това е позиция, която съответства изцяло на националния интерес на България. Ще дам един пример.

С други думи, не се чувствате предател на националните ни интереси.

О, не. Аз работя за интересите на България. Ще дам един пример. Берлинският конгрес добър ли беше за българите? Защото всички ние си казваме, че това беше национална трагедия. Ние бяхме разпокъсани, ние бяхме поставени в едно унизително положение. От кого? От Великите сили, тоест Берлинският конгрес, който всички българи припознават като едно скандално, антибългарско решение на Великите сили, не е добър за българите, нали така, не е добър. Добре. Това, което се случва днес с Украйна е абсолютно същото. Днес ние виждаме желанието на една велика сила да разпокъса Украйна, анексира част от нейната територия. Защо трябва да мълчим? Даваме ли си сметка, че когато мълчим, ние единственото, което правим, е да поканим вълка в кошарата, да го кажа на български език. Даваме ли си сметка, че ако сме демократи, ние трябва да бъдем демократи не само на думи и не само в една конкретна ситуация, а в другата да мълчим. Когато си демократ и когато вярваш, че политиките на велики сили и сфери на влияние между тях са грешни, защото те доведоха Европа до войни в продължение на столетия, когато си сърбал попарата на тази политика и си преживял национални унижения и катастрофи заради това и когато подобно нещо се случва в XXI век, не мълчиш. Просто, ако си убеден демократ и стоиш на принципни позиции, ти си длъжен да докажеш, че си такъв.

Премиерът, обаче, помните, се разграничи от вас по темата Русия. Спомням си, мисля че ден, след като излезе интервюто ви в „Independent“, в което вие казвате, че Русия води хибридна война на Балканите, с което застрашава сигурността в цяла Европа, премиерът ви отвърна със следния цитат – „Не съм чак толкова голям ястреб и не влизам в такива теми. Балансът в света е толкова крехък, че трябва да си мерим думите“. Носи ли рискове за националната ни сигурност тази ваша „ястребова позиция“, първи, въпрос?

От това, което чух като думи, изказани от премиера, между другото за първи път ги чувам така, вие го цитирахте директно, нали така?

Да, абсолютно точно. Добре ли ви прозвуча?

Не съм толкова голям. Няма значение определението. Имат значение аргументите. Аз ще продължа да правя това, което правя и дотук. Аз работя за националния интерес на България. Националният интерес на България е да бъдем достоен член на ЕС и НАТО. Само така ние можем да гарантираме суверенитета на България. И само така ние можем да се предпазим от едно безумно и безсмислено балансиране между несъществуващи проблеми, които обаче ние сами ще си навлечем. Днес много български политици се питат срещу Русия или за Русия, срещу Турция или за Турция? Когато Русия и Турция се сблъскат това добре ли е за България? Аз казвам нещо много елементарно – всички политици, които разсъждават по този начин, допускат огромна грешка. И да – по този начин те канят вълка в кошарата. Не бива да се търси някакъв безумен, за мен невъзможен баланс, когато една регионална и една глобална сила се сблъскат. Това, което ние трябва да правим е да разберем, че сме член на достойното семейство на ЕС, един уникален проект за мир, за човешко развитие, за човешки права и свободи и само като такъв България може да се чувства спокойна.

Зрителски въпрос – каква е вашата позиция относно намесата на Турция във вътрешните работи на България и съгласен ли сте с Иван Костов, че турският посланик трябва д бъде обявен за персона нон грата?

Министерството на външните работи действа адекватно. То свърши добре работата в конкретния случай. По-важното е друго. Много често виждаме на вътрешнопартийни мероприятия в България, не само знамето на Турция, но и знамето на Русия, че и на някои други държави. Аз мисля, че българският политически елит трябва да бъде на висотата на очакванията на гражданите, не да прави излишни и невъзможни баланси, и не да размахва нечие друго знаме, а българското знаме и да работи за националния интерес.

Малко по-конкретно, преди време премиерът Борисов призна за изключително силен натиск на Турция върху него, по един определен казус – казусът да вземе страна по лагерите във върховете на ДПС. Върху вас такъв натиск оказван ли е по този или по друг повод?

Не е имало категорично такъв натиск. Разбира се, премиерът трябва да обясни точно подробностите за тези свои думи и определения. Това, което мога да кажа, че България има много добри, добросъседски отношения с Турция. Това, което мога да кажа, че ние успяхме за последните 3 г. да увеличим двойно стокооборота между България и Турция – от 2,5 милиарда долара на 5 милиарда долара. Това, което ние правим е като българи да се възползваме от нашата обща граница с една динамична, бързоразвиваща се икономика, което обаче в никакъв случай не бива да ни отклони от правия път на защита на националния интерес и идентичност на българите.

И още зрителски въпроси, господин президент – „Защо България не се обедини и не застане зад кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН? Вие бихте ли я подкрепили?“

Този въпрос също към правителството. Като държавен глава уважавам институциите и внимавам за баланса между тях. Това решение е изцяло в компетенциите на правителството.

В лично качество ви питам?

В лично качество мога да кажа, че към момента информацията, която аз получавам е, че правителството върши огромен обем предварителна работа и това е смислено действие. Също така, ако забележите внимателно какво се случва с всички останали кандидатури, ще забележите, че по-скоро не само България, но почти всички други, които ще извадят своите кандидатури, не избързват.

Простете, бяхте толкова дипломатичен, че нищо не разбрах. Харесвате ли Ирина Бокова? Според вас, тя има ли качествата да представлява страната ни на толкова висока позиция или не?

Отвъд категоричното решение на правителството и неговата обосновка, което не е задача на държавния глава, аз ще кажа категорично, че с госпожа Бокова работим прекрасно заедно. Заедно с нея работехме по нейното преизбиране, за което българското Външно министерство и президентът свърши огромен обем работа. Това беше един голям успех и за българската дипломация.

Според вас, заслужава ли тя президентската институция, най-обединяващата народа ни, символизираща единението на нашата нация институция, да подкрепи Ирина Бокова за този пост?

За да символизирам единението на нацията, това ще го направя по най-добрия начин като спазвам правилата, а това означава, че има баланс между институциите и именно на това се базира единението в България – на правила и на институционална култура.

Добре. Разбрах, че не искате да се месите в този въпрос. Сега, на финала ви предлагам една среща, мисля че приятна, с много млади български предприемачи, красиви български умове, бих казала, които също имат съвсем конкретни въпроси към вас. Нека да ги чуем.

 

Водещ: Само да допълня, че огромна част от зрителите, които ни пишат, всъщност задават въпросите на тези млади хора, на тези момчета и момичета. Много симпатична е Михаела. Отговорете й – ако днес бяхте на 23 г., откъде щяхте да започнете?

Някак си се връщам назад във времето, когато аз бях на 23 г. И се случва същото – бях млад, бях свободен, бях добре образован, исках да взема живота в ръцете си. И аз мога да пожелая само едно на младите хора – да вярват в себе си, да опитат и само така ще стигнат далеч. Уроците, които аз направих бяха, че обиколих света, но безкрайно много заобичах България. И колкото бях по-далеч от България, толкова повече я обичах. Една прекрасна държава. С великолепни хора. В тези 8 г., в които отсъствах от България и бях в Германия, си дадох сметка колко уникална държава е България и колко много възможности има и тук. А се оказа, че всичко, което постигнах в живота си се случи тук, в тази прекрасна България. Опитайте тук, заслужава си.

Има зрител, който ви пита къде сте се чувствал по-добре – тук в България или в Германия?

Вижте, човек трябва да отиде в чужбина, за да разбере колко прекрасна държава е България, колко добри хора са българите. Човек трябва да отиде в чужбина, за да разбере колко много му липсва България. И аз няма да съм този държавен глава, който ще спре българите и ще им каже „стойте тук“. Те са свободни – ходете, опитайте. Това ще ви направи по-големи патриоти.

Последни зрителски въпроси. Какво пише, господин президент, в данъчната в декларация, по-богат ли ще излезете от „Дондуков“, 2?

Със сигурност много по-беден, това ще стане публично известно, когато дойде време, хората ще го видят.

Още един въпрос – Господин Плевнелиев, съдбата не случайно ви е избрала да станете президент на България. Заслужават ли си материалните облаги и кармата, която си навлякохте, каква е цената, която платихте дотук като президент на страната?

Това е моят живот. Аз някак си взех съдбата в ръцете си и всичко, което правя ме кара да спя спокойно. Много е трудно, много е тежко. Атаките – безпринципни, жестоки, вървят срещу мен вече повече от 3 г.

Как се справяте с това?

Знаете ли, когато виждате смисъла на нещата, не обръщате внимание на всичко това. Огромен е смисълът на това да подадеш ръка, да подобриш, да вземеш едно нещо и да го направиш по-добро – огромен е. А когато си държавен глава и виждаш всичко в държавата, виждаш процесите, можеш да въздействаш върху тях, това ме кара да спя спокойно и да бъда мотивиран до последния момент. Има много смислени неща за вършене, наистина.

Колкото до кармата, за която ви пита зрителят?

Знаете ли, отново, когато човек спи спокойно, всичко е наред. Аз изпитах най-голямата болка, покрай смъртта на моя първороден син. И това, което наистина още веднъж, с цялата си сила дойде е, че дори и когато изпиташ най-голямата мъка и най-голямата болка, това би следвало да те направи още по-отворен към доброто и към смисъла в живота. А смисълът в живота е да подадеш ръка, да надграждаш, да правиш добро. И в никакъв случай смисълът на живота не е да разваляш и да си агресивен. Повече смирение и много повече смислен труд.

Мъдри думи за финал, за което ви благодаря. Пожелавам ви една много по-щастлива, много по-спокойна и много по-успешна година и в личен, и в професионален план. Благодаря ви, затова че отговорихте на зрителските въпроси на бТВ.

Благодаря ви.

 

  • Начало
    • Интервюта
      • Интервюта 2016
        • „Един президент се познава по действията“ – интервю на президента Росен Плевнелиев за предаването „Питай президента“ по бТВ