Интервю на президента Росен Плевнелиев за Correio Braziliense

Интервю на Габриела Уокър и Карлос Моура

В първото си посещение в Бразилия, президентът на България, Росен Плевнелиев подчерта необходимостта от съгласувани усилия, за да бъде сложен край на сирийския конфликт и за да се постави под контрол бежанската криза в Европа. По време на посещението си в Бразилия Росен Плевнелиев беше приет от президента Дилма Русеф в двореца Планалто и разговаря с бразилски бизнесмени. Той обеща да съдейства за подписването на споразумението за търговия между Меркосур и ЕС, по което се преговаря още от 1999 г. и което е в последен етап на договаряне. Горд с българския произход на президента Русеф, Плевнелиев подчерта привързаността на страната си към Дилма. "България я обича", каза той, без да пести похвали. Лидерът, който днес се среща с представители на българската общност в Сао Пауло, подчерта намерението си за задълбочаване на отношенията с Бразилия и за увеличаване на образователния обмен между страните. "Искаме повече бразилски студенти", посочи българският държавен глава.

Двамата президенти подписаха споразумения в областта на образованието и сътрудничеството в социалното осигуряване. "Това ще улесни бразилските компании да инвестират в България, а българските - в Бразилия, тъй като ще се гарантират правата на работниците и служителите в двете страни, което е насърчително за бизнеса", заяви Росен Плевнелиев. Българският президент използва посещението си, за да подкрепи работата, реализирана съвместно с Бразилия на Антарктида и за да благодари за двустранното сътрудничество в тази област. "България има много амбициозна научна програма на ледения континент, и без Бразилия, би било абсолютно невъзможно тя да бъде реализирана", казва той, имайки предвид логистичната помощ.

Въпрос: България се представя като един от стълбовете на стабилността в региона на Югоизточна Европа. Притеснен ли сте за това как бежанската криза може да се отрази на Балканите?

Росен Плевнелиев: Ние всички сме притеснени. Свидетели сме на голяма нестабилност в цяла Европа и вярваме, че единственият начин за решаване на мигрантската криза, е чрез общ подход на всички държави-членки на Европейския съюз. Няма да успеем ако издигаме стени и огради или всяка страна сама търси решение. Вижте всички скорошни кризи, пред които ние, в ЕС сме изправени. Дали ще е украинската, гръцката, миграционната, тероризма или някоя икономическа или дългова криза. Те могат да имат само едно решение, което е основано на обща стратегия. България е част от решението, като гарантира сигурността на външната граница на Европа. Страната ни има 265 км сухоземна граница с Турция; през миналата година тя беше пресечена от 31 000 души. От друга страна, в Гърция, за една година влязоха повече от 750 000 души.

В България полагаме грижи за бежанците. Опитваме се да ги интегрираме и даваме убежище на тези, които имат право на това. Ние, българите, с гордост заявяваме, че не съществува противоречие между охраната на европейските граници и спазването на стандартите за правата на човека.

Въпрос: Европа не би ли могла да допринесе повече?

Росен Плевнелиев:  Ние трябва да бъдем честни с бежанците и трябва да сме наясно със своите възможности. Не можем просто да ги поканим. Трябва да сме в състояние да ги интегрираме и да се погрижим за всички; да дадем възможност за образование на децата, дом и перспектива. Затова се води интензивен дебат как да се справим с проблема с миграцията. През следващите седмици ЕС ще представи ясна стратегия по този въпрос: ще ограничим броя на хората, които влизат, като отчитаме възможностите на всяка страна. На второ място, ще направим разлика между тези, които бягат, за да спасят живота си и тези, които търсят по-добри икономически перспективи. Трето, ЕС ще подсили външните си граници, но също така ще търси и начините, за да помогне на икономическите мигранти да се завърнат у дома. Нека се фокусираме върху прекратяването на сирийския конфликт. През следващите седмици, ще станем свидетели на активни  дипломатически усилия в тази насока.

Въпрос: Има твърдения за малтретиране на мигранти от страна на българските сили за сигурност. Какво правите, за да се разследват тези случаи и за да не се допускат нови?

Росен Плевнелиев: Ако има подобни случаи, те ще бъдат проверени и разследвани от компетентните власти. Винаги сме се придържали към спазването на човешките права. През 2013 г., когато започна бежанската криза, бяхме изненадани. Не бяхме подготвени. За разлика от много други европейски страни, започнахме координация на усилията на различните институции за справяне с този проблем и оттогава постигнахме изключителен  напредък. Не сме съвършени, но подобряваме работата си и използвайки ограничените ресурси, с които разполагаме, инвестираме в съоръжения, оборудване, в езикови курсове за хората, които се нуждаят от това.

Въпрос: Вашата страна участва в антитерористичната коалиция. Страхувате ли се от нови атентати?

Росен Плевнелиев:  През 2012 г бяхме нападнати на наша територия. Беше извършен атентат срещу автобус с израелски туристи и по този начин научихме един тежък урок. Днес страната ни е член на антитерористичната коалиция. Борим се срещу Ислямска държава и знаем, че е много важно да има глобално решение за справяне с  подобна заплаха. Убедени сме, че тероризмът може да бъде победен със силата на оръжията, но не и неговата идеология. Тя може да бъде преодоляна само с толерантност и с осигуряването на по-добро образование, чрез политики, които подпомагат дори и най-маргинализираните групи в нашето общество да бъдат интегрирани. Стотици чуждестранни терористи имат европейски паспорти. Аз съм горд да представлявам нация, която до сега няма нито един гражданин, който да се сражава на страната на терористите.

Въпрос: България среща проблеми с пристигащите на нейна територия мигранти. В същото време, българските емигранти създават напрежение в Обединеното кралство. Какво мислите за британския опит да наложи контрол над миграцията на европейци?

Росен Плевнелиев:  Имаме много активна и добре интегрирана българска общност в Обединеното кралство. Там учат, работят и живеят десетки хиляди българи. И те дават своя принос към социалната система на страната. Наскоро се срещнах с премиера Дейвид Камерън. Разгледахме данни, които показват, че българите допринасят много за британското общество. От друга страна сме свидетели на една нова инициатива на британската страна за промени в правилата на Европейския съюз. Ние всички обичаме Великобритания. Със своето влияние и своята либерална култура, британците са двигател на конкурентоспособността. Много от идеите на британското правителството са добри. Но ако те са свързани с ограничаване на правото на европейците за придвижване, работа, обучение и живот в страната, това със сигурност ще доведе до много широк дебат. Аз съм сигурен, че има желание да се намери решение, и вярвам, че това ще се случи през следващите седмици.

Въпрос: В последния доклад на ЕК за България се подчертават проблемите с корупцията. Какви стъпки предприема страната Ви за решаване на проблема и за „изчистване“ на съдебната система?

Росен Плевнелиев: Комисията извършва постоянен мониторинг. Тези доклади са изключително прагматичен инструмент за сътрудничество с държавите членки. ЕК подчерта, че върховенството на закона, борбата с корупцията и независимостта на съдебната система са области, които се нуждаят от подобрение.  И именно това правим. Приемаме ново законодателство, правим промени в Конституцията, за да направим съдебната система напълно независима. Подготвя се пакет от пет закона, който ще влезе в парламента до един месец. Много скоро България ще има най-модерното антикорупционно законодателство в Централна и Източна Европа. Имаме проблеми, но ще ги решим и ще постигнем напредък. И международните инвеститори виждат това, защото пазарите вярват на България.

Въпрос: На срещата с президента Дилма Русеф в понеделник, Вие обсъдихте търговското споразумение между Меркосур и Европейския съюз. В какво състояние са преговорите?

Росен Плевнелиев: България ще направи всичко възможно, за да помогне за сключването на това важно споразумение. Във финалната фаза сме, всички аргументи вече са изложени и мисля, че окончателното решение ще бъде постигнато скоро. Някои европейски страни, най-вече Франция, имат известни резерви по въпроса за селското стопанство. Сигурни сме обаче, че Европа ще направи най-доброто. Не можем да посочим конкретен срок за приключване на преговорите, но е налице добрата воля. Времето, с което разполагаме, за да решим оставащите въпроси, е ограничено. За ЕС споразумението е приоритетно и моментът на неговото финализиране ще се настъпи много скоро.

Въпрос: Обсъдили ли сте и кризата, пред която сме изправени в Бразилия и как това споразумение може да помогне на икономиките на двете страни?

Росен Плевнелиев: Информирани сме много добре за ситуацията в Бразилия. Наясно сме с проблемите, с които се сблъсквате, но не само вие сте изправени пред предизвикателства – целият свят преминава през много труден момент. Европа също има подобни трудности в много области. Кризите в целия свят правят ситуацията още по-непредсказуема. Ето защо ние обменихме идеи как можем да се справим с тези проблеми. България не е толкова голяма, колкото Бразилия, но ние също провеждаме реформи - наскоро предприехме промени в областта на социалното осигуряване с цел повишаване възрастта за пенсиониране. Осъществяваме реформи в енергийния сектор и здравеопазването. Светът се развива динамично и ние трябва да се приспособим. С президента Дилма Русеф говорихме за всичко това. Тя е световен лидер, който представлява една от най-големите икономики в света и най-влиятелната държава в Латинска Америка и в Карибския басейн. За европейските лидери тя е много специален партньор, който има отворен светоглед, с демократични възгледи, разбира от икономика и се е посветила на това да подобри своята страна.

Въпрос: С президента сте подписали споразумения в областта на образованието и на социалното осигуряване. Какво очаквате от това сътрудничество?

Росен Плевнелиев: Разширихме нивото на сътрудничество, което беше постигнато по време на държавната визита на Дилма Русеф в България през 2011 г., което е исторически важно за нас. Тогава подписахме споразумение за икономическо сътрудничество и друго в областта на комуникационните технологии. Подписаното сега споразумение за социална сигурност ще помогне на бразилските компании да инвестират в България, както и на българските - в Бразилия, тъй като ще се защитят правата на работниците и служителите в двете страни, а това ще насърчи бизнеса. Споразумението за сътрудничеството в областта на образованието ще позволи по-голям обмен на студенти. Ще приветстваме повече бразилски граждани да учат в нашата страна.