Интервю на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев за в. „Българска армия“

Тодор Токин: Г-н Президент, това е ваш пети Гергьовденски парад като президент и върховен главнокомандващ. Намирате ли разлика с честването през тази и през предишните години?

Росен Плевнелиев: С всяка изминала година стават все повече хората, които идват на площада, за да почетат заедно с българските воини техния празник. Това ме радва, защото е знак за високото доверие на гражданите в Българската армия. Вярвам, че всичко, което направихме по отношение на сектор „Отбрана“ през последните години, помага да се спои връзката между българския народ и неговата славна армия.

Тодор Токин: От кои ваши инициативи и идеи в областта на отбраната и националната сигурност сте най-доволен, че се реализират?

Росен Плевнелиев: За съжаление, армията и отбранителната политика не винаги са били приоритет на българската държава в годините на прехода. Удобното извинение винаги е било липсата на средства. Гордея се, че промених това и днес изграждането на нови способности на Въоръжените сили е основен приоритет на страната ни.

През изминалата година инициирах вземането на стратегически важни решения за националната сигурност и отбрана, по които беше постигнато широко политическо съгласие. Проведох Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) специално по темата отбрана, който взе решения от историческа значимост за Въоръжените сили. Зададохме посоката за рязко и за незабавно повишаване на съвместимостта с партньорите и поставяне на край на зависимостта единствено от руски военни технологии. В резултат на това българските МиГ-29 вече се ремонтират в Полша. Взехме решение правителството и Народното събрание да приемат „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България - 2020“, която вече е факт. На тази основа кабинетът разработи и прие нов „План за развитие на Въоръжените сили на Република България“ до 2020 г. Средствата за отбрана за 2016 г. бяха увеличени до 1.35% от БВП, като занапред е осигурено плавно покачване до достигане на 2% от БВП за отбрана до 2024 г. Министерският съвет беше задължен да отдели необходимия ресурс, съгласно поетите ангажименти и Плана за готовност за действие на НАТО, приет на срещата на върха в Уелс през 2014 г.

По наше настояване Съюзното командване по операциите на НАТО разработи план за защита на България и Румъния при кризи. България прие също така национален стратегически план за действие на Въоръжените сили за защита на страната ни при криза, който вече влезе в сила. Открихме Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България, което е част от най-същественото укрепване на колективната отбрана на НАТО след края на Студената война. Проведох и КСНС по въпросите на киберсигурността, като постигнах пълно политическо съгласие по редица конкретни мерки, включително и за приемането на Стратегията „Киребустойчива България“ до 2020 г.

Още в началото на мандата си посочих като приоритет реформата в сектор „Сигурност“, като обещах тайните служби, които 25 години работеха на тъмно, без закони и правила, да бъдат поставени на ясна законова основа, с нови устройствени закони и ясни правила. Постигнах пълно политическо съгласие на КСНС по тази тема, в резултат на което беше приет пакетът от закони в сектора за сигурност, който постави функционирането на ключови служби в системата за национална сигурност на страната на светло и на принципна основа. За първи път от 25 години службите в България работят „на светло“ чрез приетия пакет от устройствени закони.

Тодор Токин: Нещата в армията като че ли тръгнаха към по-добро, след като бяха определени 2.5 милиарда лева за превъоръжаване. Достатъчни ли са те, за да се изпълнят целите, поставени в Програма 2020?

Росен Плевнелиев: Изпълнителната и законодателната власт поеха ангажимента да осигурят плавното увеличение на средствата за отбрана до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие. Нарастването на разходите за отбрана е факт, както и перспективата пред Въоръжените сили до 2020 година. Сега е необходимо най-важното – безусловното изпълнение на поетите ангажименти! Министерският съвет и Народното събрание трябва да продължат да подкрепят усилията на Министерството на отбраната, на Щаба на отбраната и на армията до пълното изпълнение на Плана за развитие, като се отдели необходимият ресурс за това.

Тодор Токин: Какви решения очаквате да се вземат на Срещата на върха на НАТО във Варшава?

Росен Плевнелиев: Днес светът е все по-несигурен и непредсказуем. Свидетели сме на процес на глобално противопоставяне, на засилване на досегашните и появата на нови рискове и заплахи. НАТО се изправя пред сериозни и различни предизвикателства, които се явяват заплаха за сигурността не само на цялата евроатлантическа зона, но и на съседните региони. Новият стратегически контекст изисква адекватен отговор на тези предизвикателства.

Основната ни сила е солидарността и това е най-силното послание, което можем да изпратим. Основният ни приоритет трябва да бъде единството и решимостта на Алианса да се противопостави на всички заплахи чрез разширяването на мерките за сигурност и реализирането на Плана за готовност за действие. Успешното изпълнение на Плана изпраща ясно послание, че НАТО е готов да се справи с всяка заплаха.

Направихме много през последните две години. Установяването на Щабните елементи за интегриране на силите на НАТО в страни членки от Източна Европа, включително в България, увеличаването на Силите на НАТО за отговор, създаването на Силите на НАТО за готовност за действие, както и предприемането на специфични мерки за гарантиране на сигурността на държавите от източния флаг на НАТО, показват ясно нашето единство и готовност за действие.

Очаквам, че на Срещата на върха във Варшава ще бъде потвърдено успешното реализиране на Плана за готовност за действие. България счита за фундаментално важно цялостното изпълнение на Плана. Страната ни разглежда дългосрочната адаптация на Алианса в стратегически контекст и като ключов елемент в дневния ред на подготовката на Срещата на върха, която следва да определи бъдещите стъпки на този процес. В това отношение ние трябва да разширим подхода си за дългосрочна адаптация на Алианса с оглед на трите основни измерения на този процес – военна, политическа и институционална адаптация.

Променената среда на сигурност и многообразието на заплахите изискват фокусът на нашите усилия да бъде ефективното възпиране, адаптиране и повишаване на отбранителните способности на Алианса.

Тодор Токин: Какво е вашето пожелание за 6 май към Българската армия?

Росен Плевнелиев: Благодаря на нашите смели български воини, които с високия си професионализъм и всеотдайност продължават да бъдат носители на патриотичния дух, на националните ценности и интереси. Изразявам своето дълбоко уважение към тях и към усилията, които полагат, за издигане авторитета на българските Въоръжени сили.

Поздравявам всички военнослужещи с Деня на храбростта и празника на Българската армия! Пожелавам им здраве и успехи, воля и решимост в изпълнението на отговорните задачи, свързани с гарантирането на териториалната цялост и суверенитета на Родината ни и с изпълнението на съюзническите ни ангажименти в колективната система за сигурност на НАТО и Европейския съюз.

Обръщам се с поздрав и към ветераните ни, които със себеотрицание и всеотдайност се посветиха на своя дълга към Родината.

Заедно се прекланяме пред подвига на храбрите български воини. Почитаме паметта на героите, отдали живота си за свободата, обединението и независимостта на отечеството и отдаваме заслужена почит и на загиналите в мисии зад граница български военнослужещи.