„Достойнството е труден за изкачване връх. Още по-трудно е да се задържиш на този връх, ако изобщо някога си бил на него“ – интервю на президента Росен Плевнелиев за бТВ "Тази неделя"

Водеща Евгения Марчева: Гост на „Тази неделя“ на бТВ е президентът Росен Плевнелиев. Добро утро, господин президент. Радвам се да Ви видя в нашето студио.

Росен Плевнелиев: Добро утро. За мен е чест, благодаря за поканата.

Водеща: Да започнем с тревогите в коалиционното управление, които май изглеждат и този път сериозни. Премиерът казва настъпи „време разделно“. Смятате ли наистина, че Реформаторският блок прекалява, че прекрачва границата, че се държи доста двойствено – ту като управляващи, ту като опозиция?

Росен Плевнелиев: Очевидно в коалицията има проблеми. Най-важно е проблемите да не се замитат под масата, а да се сложат и да се търсят устойчиви решения за тях. Аз приветствах създаването на тази коалиция преди две години, най-малкото защото поне тази коалиция, за разлика от предишни, имаше ясно коалиционно споразумение, в което бяха разписани конкретни приоритети и политики. Аз мисля, че по средата на това управление съвсем нормално e да се осмисли докъде стигнаха в своите намерения и да търсят съвместния път напред.

Водеща: Каква е Вашата преценка обаче – трезва, реална? Има ли предпоставки кабинетът да падне или напротив – както се казва по приказките „ще живее дълго и щастливо“?

Росен Плевнелиев: България няма нужда от извънредна нестабилност. Минахме през такъв период. Надявам се емоциите да останат настрани, да се даде път на разума. Нормално е понякога да имаме различни позиции. Нека в българската политика се научим, че този с различната позиция не е враг, а може би част от решението с неговите аргументи. Нека да се чуят аргументите на всеки. Да, различия има. Но вярвам, че България днес има нужда от решения, а не от нова нестабилност.

Водеща: Т.е. смятате, че противоречията в момента в коалицията не са неразрешими, биха могли да бъдат заличени?

Росен Плевнелиев: Вярвам, че те са разрешими. И вярвам, че в момента не ни отива отново да се тласнем към извънредна нестабилност, в която бяхме две години.

Водеща: Премиерът обаче говори много ясно за преформатиране на коалиционната формула. Има ли нужда от преформатиране на коалицията, според Вас?

Росен Плевнелиев: Една коалиция не би следвало да се базира на формули, а на политики и приоритети, зад които хората, които подкрепят коалицията се обединяват. На мен ми се ще да не говорим за формули 3-5-8 или 2-4-6. В този случай малко формулата беше 2+1+1 – две партии, които сформираха коалиция, още една, която я подкрепя, но подкрепя декларацията, а другата, която излезе с една странна и доста за мен обтекаема декларация в подкрепа от 3 изречения. Ще ми се да виждаме по-силно изразена коалиционна култура в България, което означава ясни коалиционни договори, ясни ангажименти и разбира се да се стои зад тях. Ще ми се да гледаме по-скоро пълни мандати на правителства, които същевременно да могат да изпълнят това, което са обещали.

Водеща: Ако трябва да бъдете безкрайно откровен, кой Ви стои по-стабилно като коалиционен партньор на управляващата партия – Реформаторският блок или Патриотичният фронт?

Росен Плевнелиев: Аз винаги съм се обръщал към Патриотичния фронт с думичката „националисти“, защото вярвам, че патриотите са навсякъде в България и не бива да допускаме патриотичното да се монополизира само от една структура. И това е много важно с оглед нарастващата вълна от популизъм и национализъм в България и по света. Трябва да си даваме сметка, че имаме нужда от патриоти, които са навсякъде. Те са и леви, те са и десни, те са и млади, те са и стари, и в никакъв случай не са само в една политическа формация, която се опитва да монополизира патриотичното. От тази гледна точка националистите, за мен, с оглед възхода на националистите в Европа и моето усещане затова какво те са допринесли в миналото, в историята на политиката в Европа и по света, по-скоро са поставени под въпрос.

Водеща: По-скоро под въпрос, т.е. премиерът да заложи на подкрепата на Реформаторския блок?

Росен Плевнелиев: Не отива на държавния глава да участва в каквито и да било формули за съставяне на коалиции. Не отива също така и на държавния глава…

Водеща: Напротив. Вашият предшественик Георги Първанов се гордееше с това, че е баща на Тройната коалиция, помните ли?

Росен Плевнелиев: Затова аз казвам, че не отива, защото пък аз се гордея, че съм толкова различен от именно този български президент. В президентството докато аз съм президент, коалиции няма да се правят – това го обещах на българския народ и ще спазя обещанието си.

Водеща: Ще поговорим и за президента Първанов, но нещо съвсем конкретно да Ви питам, всъщност формалният повод за днешното напрежение в кабинета е онази нова опция, която се вкара в бюлетината „не подкрепям никого“ и всички двусмислия, които се оказва, че произтичат от тази опция „не подкрепям никого“. Ще призовете ли съвсем ясно депутатите да променят методиката, по която ще се изчисляват резултатите конкретно на тези президентски избори?

Росен Плевнелиев: Да, категорично – да. Използвам именно вашето студио, за да го направя. Проблем има, той е очевиден. От една страна един и същи глас на един гласоподавател е легитимен и валиден, когато той зачеркне „не подкрепям никого“. Същевременно същият този глас става нелегитимен тогава, когато броим подкрепата за отделните кандидати. Този проблем трябва да бъде решен в Народното събрание колкото може по-скоро. Призовавам народните представители и се радвам на инициативата на министър-председателя, който обяви, че във вторник ще има заседание, на което ще се дебатира именно по този въпрос. Ако народните представители не вземат своето отговорно решение, за да се реши този проблем, като държавен глава съм готов да действам в рамките на своите конституционни правомощия.

Водеща: Да сезирате Конституционния съд?

Росен Плевнелиев: Точно така. Това е възможно, разбира се ще се надявам Народното събрание да си свърши работата. Едно нещо много ме притеснява – всеки път в последния момент преди правенето на избори, все има някаква бъркотия и неразбория, всеки срещу всеки. Трябва да си даваме сметка, целият политически елит на България и разбира се политическите партии, защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите? Ето ви едно елементарно обяснение – винаги в последния момент преди избори се правят корекции в изборното законодателство. Апелирам към уважаемите народни представители – нека да направят така, че това повече да не се повтаря.

Водеща: Така е. Колкото до идването на премиера в парламента, не смятате ли че е унизително за парламентарна република министър-председателят да дойде в Народното събрание, за да каже на депутатите, че трябва да работят?

Росен Плевнелиев: Парламентарната република и модерната демокрация се базира на баланса. На баланса между институциите – между парламент, между Министерски съвет и Президент. На баланса между силите, така да го наречем. Не бива да се оставя впечатлението, че някоя от тези демократични сили доминира над другата. Но тук по-скоро въпросът е в това Народно събрание наистина да работи по един по-различен начин – дългосрочно, с ясни приоритети. Да, хубаво беше и аз им благодаря, че те навреме преди една година се захванаха с изборното законодателство. Но ето вижте, отново в последния момент.

Водеща: В дванадесет без пет ще се правят промени.

Росен Плевнелиев: Така че трябва да се действа да бъде устойчиво и да бъде дългосрочно правилно решението, като се чуят аргументите на всички.

Водеща: Господин президент, няколко пъти казахте, че не е време за предсрочни избори. Но виждате, мисля, че не минава ден през последната седмица, премиерът Борисов да не напомни онова свое обещание, което той даде, че в мига на първи тур, ако кандидатът на ГЕРБ госпожа Цецка Цачева не е първа като резултат, той още вечерта ще подаде оставката на кабинета. Притеснява ли Ви това?

Росен Плевнелиев: Направих две служебни правителства, натрупах много опит. Наистина не искам да правя трето. Наистина България няма нужда от извънредна доза нестабилност. Още повече в рекордния брой кризи, които се случват около нас. Разбира се, министър-председателят, както и управляващата коалиция са в пълното си право да преценят оттук нататък как ще продължат и как те разчитат гласа на народа на поредните избори, които ни очакват, а именно президентските избори. Ще ми се да не се обвързва едното с другото. Президентските избори са президентски избори. Ще ми се на тях да се гледа като на избор на държавен глава, а не на пренареждане или подреждане на партийните редици. Ще ми се да видя повече дебати по същество за ролята на президента, за функцията на президента и затова как кандидатите за президент ще действат.

Водеща: Като казвате, че не Ви се прави служебен кабинет, разговаряте ли по тази тема с премиера Борисов?

Росен Плевнелиев: Имаме много коректни взаимоотношения. Да, виждаме се, говорим си по телефона. Аз изразих своето несъгласие, че в един такъв момент на важни за България избори, се вкарва и такъв допълнителен елемент на несигурност. Разбира се премиерът има своите ясни аргументи.

Водеща: Той какво Ви казва, когато Вие му казвате, че това не е добре?

Росен Плевнелиев: Нашият премиер е горд човек, състезателен човек. Той е спечелил не една битка и продължава да иска да печели. Няма нищо лошо в този състезателен дух, все пак крайната дума е на народа, и ако народът предпочете някой друг, считам дори че е морално и достойно тази политическа формация да преосмисли позициите си. Проявявам разбиране. Наясно съм, демократично е. Лично аз винаги мога да разбера тези аргументи. От друга гледна точка гледам на държавата като цяло. Президентските избори са президентски избори. Те не са парламентарни. Иска ми се те да не доведат до това и правителството да падне, който и да спечели.

Водеща: Една много важна тема, която е част и от президентския дебат в момента – дали президентът трябва да бъде послушен на лидера, който го е издигнал? Между впрочем тема, която Ви съпровожда от първите дни на Вашия мандат, защото още от изборната нощ говориха за Вас, като за „президент аватар“ на Бойко Борисов, на лидера на ГЕРБ. Послушен президент ли сте, господин Плевнелиев?

Росен Плевнелиев: Това е тема, но и клише, което върви още от първия ден. Един държавен глава, разбира се, не му отива да бъде послушен. На него му отива да действа независимо и по съвест. Така действах и аз. Така ще продължавам да действам до края на мандата си. Което не изключва да чуем аргумента на всеки, което не изключва да приемем разликите, и което не означава, че дори когато има различия между мен и премиера Борисов, такива каквито е имало във времето, това трябва да доведе до обявяване на война на единия или другия. Отношенията между президента и министър-председателя е най-добре да бъдат коректни, да бъдат отношения на взаимно уважение и разбирателство и да се чуят аргументите на всеки. Над нас е държавата и народът. Така действахме с премиера Борисов и аз му благодаря затова.

Водеща: Имали ли сте дни на война с премиера?

Росен Плевнелиев: Имали сме несъгласия по много въпроси. Ето, вижте дори изборното законодателство. Спомнете си, че по същия този изборен закон, за който сега си посипваме главата с пепел в 12 без 5, аз наложих вето и още тогава казах: това мое вето е шанс да може да бъде подобрено законодателство. Наложих вето на закона на управляващата коалиция, в която ГЕРБ е водещата политическа сила. Това е било различие, но това не води в никакъв случай до институционално блокиране, напротив – премиерът е чул моите аргументи, не се е съгласил с тях, при което те отхвърлиха моето вето. Разбирам, това е демократично.

Водеща: Господин президент, в най-новата ни история винаги президентите, винаги, са били критични към министър-председателите по тяхно време. Помните Петър Стоянов критикуваше Иван Костов, Георги Първанов, особено в края на мандата си, беше безмилостен към кабинета на Сергей Станишев, Вие за какво критикувате премиера Борисов?

Росен Плевнелиев: Критиката трябва да бъде градивна, ясна и с аргументи. Тя не трябва да бъде критика, с обслужване на тайни планове, че може би на следващото раздаване на картите този или онзи президент ще играе някаква друга роля, но аз действам по този начин, моите аргументи са видими, публични. Ветото, което съм наложил десетки пъти, включително и на закони, които са инициирани от ПП ГЕРБ е било с ясни аргументи. Моите несъгласия, разлики с премиера са много на брой, като минете през Марковска, през казуса с назначаването на един олигарх за шеф на държавна служба, като минете през казуси, свързани с външнополитически аспекти на дейността на държавния глава, тези разлики трябва да се уважават, да ни обогатяват, а не да водят до политически войни и блокажи.

Водеща: Не е ли драматично обаче президентът и премиерът на една държава да имат толкова фундаментален прочит на теми, които вие току-що посочихте?

Росен Плевнелиев: Това е част от демокрацията, едните са леви, другите са десни, едните гледат своите партийни интереси, другият трябва да стои над всичкото това и да мисли единствено и само за държавата. Съвсем нормално е да има разлики, ненормално е те да водят до блокаж и войни.

Водеща: Различавате се, както вие сам казахте, с премиера, по отношение на външната политика и най-вече политиката към Кремъл. Това се случва доста често, случи се, мисля в началото на миналата седмица, нека да чуем едни думи на премиера Борисов, обърнати пряко към вас.

/Излъчва се запис/

Бойко Борисов: Росен Плевнелиев от всички западни страни е получил отлична оценка, и от мен, вие лоша дума от мен не сте чули, освен, че се е справял прекрасно, веднъж, а ние сме членове на ЕС и НАТО, ясно. Така че тези оценки ме интересуват много. Грешката му е, че правейки се на ястреб, и аз съм го казвал в очите и публично, до голяма степен влоши отношенията ни с Русия. Сега мисля, че с добронамереността, която имаме и аз, и президентът, Путин и Медведев, успяхме да отрегулираме нещата, така че новият президент ще влезе в една спокойна обстановка с всички важни играчи.

/Край на записа/

Водеща: Честният Ви отговор, ясният Ви отговор: съжалявате ли, че влошихте, както казва премиерът, отношенията на страната ни с Москва, с Русия?

Росен Плевнелиев: Това, че аз съм първият държавен глава, демократично избран, на България, който системно и категорично се противопостави на руския президент, в никакъв случай не ме прави ястреб, това ме прави политик и човек с позиция. Днес от дистанцията на времето, вече 5 години изминаха в този мандат, аз не виждам нито едно доказателство, и нито един симптом, който да ме накара да променя отношението си към това, което президентът на Русия направи, но правя голямата разлика, разбира се, между Кремъл и Русия. Ще продължавам да се надявам, че нещата ще се подобрят, но моите оценки от всички световни трибуни, от десетки речи и участия на международни и глобални форуми са постоянни, добре аргументирани. Аз излязох напред с аргументи, с ясни тези, към момента няма основание да променя позицията си.

Водеща: Като имате такова негативно отношение към управлението в Москва, в Кремъл в момента, защо наградихте руския послания Юрий Исаков с най-високото отличие – „Стара планина“ – първа степен?

Росен Плевнелиев: Защото правя разликата между руския президент и руския народ, защото правя разликата между Кремъл и Русия, и защото стоя зад българската държавност, която е добре да показва своето отношение, своята коректност към държавностите на всеки един от другите народи. Наградата на руския посланик е преди всичко жест на българската държава към руската държава, въпреки несъгласията на българския президент с действията на президента на Русия, по много от глобалните теми днес. Искаше ми се по същия начин да мисли и правителството на Орешарски, когато отказаха да наградят посланика на Германия.

Водеща: Добре. Още критики към вас, този път не от приятели, а от вашия предшественик Георги Първанов, за когото вече говорихме, нека да го чуем.

/Излъчва се запис/

Водещ: Каква е оценката ви за господин Плевнелиев?

Георги Първанов: За съжаление господин Плевнелиев беше един слаб президент.

Водещ: Защо?

Георги Първанов: Мога да ви посоча десетки примери, започвам от външната политика, тъй като коментираме много и защото президентът олицетворява България във външната политика. Той предизвика много гафове, много конфликтни ситуации със страни от Изтока, със страни от Балканите и региона, той беше слаб президент в отношенията с Европейския съюз (ЕС), страните-членки на Евросъюза. Той не защити нито един национален интерес.

/Край на записа/

Водеща: Слаб президент ли сте?

Росен Плевнелиев: Достойнството е труден за изкачване връх. Още по-трудно е да се задържиш на този връх, ако изобщо някога си бил на него. Аз няма да сляза на това ниво, което се демонстрира току-що. Вярвам че като държавен глава, отива на един държавен глава да направи президентска библиотека, в която да се посочи обективно постигнатото от всеки един от президентите, а не да ги плюе. Вярвам, че на един държавен глава му отива да направи Съвет на президентите, а не да се кара с тях. Вярвам, че на един държавен глава му отива да пази Конституцията, а не да се опитва да я изнасили с идеи за трети мандат, каквито няма нито един от президентите на демократични държави в Европа, но със сигурност има на изток от нас.

Вярвам също така, че един президент и президентите по принцип могат да имат своите разлики. Лично аз съм научил много от българските президенти Желев и Стоянов, но това което научих от президента Първанов просто по-скоро ме караше да правя точно обратното. Той назначаваше постоянно агенти на Държавна сигурност навсякъде. Аз не назначих нито един. Вижте казусите „Белене“ и „Тракия“. Той отговаря за „Белене“, аз за „Тракия“. На „Тракия“ поканих световният лидер в борбата срещу корупцията „Прозрачност без граници“. Направихме обществена поръчка. Участваха 74 компании, спечели най-добрият. Магистралата е там, далеч под бюджета. За „Белене“ – чудим се дали е имало обществена поръчка, дали изобщо е имало договор, сега се оказа че нямало договор. Милиарди се погребаха тотално над бюджета. И в крайна сметка дори се оказа, че вероятно не е имало и обществена поръчка, по която поне един по честен начин да играе, за да бъде избран.

Вижте и други разлики - говорим за националния интерес. Питам аз как се защитава националният интерес тогава, когато преди три месеца същият този български президент отиде в Москва и подписа споразумение за сътрудничество с партията на прословутия депутат Толстой, който каза, че Русия вече е купила половината част от България и сега трябва да изкупи и останалата половина. Не съм аз човекът, който по този начин ще защитава българският държавен интерес. Но в рамките на мандата си го правих и до края на живота си ще го правя принципно в интерес на българската демокрация и на гражданското общество, които не очакват подобни действия от един държавен глава.

Водеща: Хайде тук да вмъкнем един казус, за който говори и президентът Първанов, и вие като президент – Бокова-Георгиева. Много ясен отговор очаквам от Вас – срамно ли беше, изложихме ли се в международен план като сменихме Бокова в последния момент с Кристалина Георгиева – да или не?

Росен Плевнелиев: Категорично не. България направи внимателен анализ на действията, на ситуацията, в която се намирахме, на посланията, които изпратиха всички, от които зависи избора на тази много висока позиция в световната политика и българското правителство не може да бъде упреквано. Нещо повече – в тази ситуация, в която ние се намирахме, имаше две българки, които се представяха достойно на международната сцена. Аз вярвам, че на тях трябва да им се каже едно голямо благодаря, на тях трябва да им се подаде ръка. Вижте колко позитивна беше световната преса и по отношение на едната, и на другата. Вижте как в крайна сметка България беше част от една голяма игра, но българското правителство и българската държавност не носи никаква отговорност, че принципите да бъде жена и да бъде от Източна Европа бяха тотално погазени от големите в Съвета за сигурност.

Водеща: Добре, хайде още от кандидат-президентите, които често също споменават Вашето име в различните дебати и дискусии в рамките на предизборната кампания. Нека да видим как точно се споменава името на президента Росен Плевнелиев:

 

/Излъчва се запис/

Румен Радев: Президентът може и трябва да бъде коректив. Разбирате ли? Той трябва да пледира /…/.

Водещ: Плевнелиев коректив ли е? Каква е оценката Ви за настоящия президент на България?

Румен Радев: Мисля, че господин Плевнелиев положи старание и той явно с облекчение очаква да сдаде тази длъжност. Самият факт, ето че той се загуби във всички тези неща, които стават покрай Турция, покрай Москва, усещам в него някакво оттегляне предварително.

Водещ: Справя ли се все пак като главнокомандващ?

Румен Радев: Като главнокомандващ, искам да бъда обективен, той пледира нееднократно за увеличаване бюджета на Въоръжените сили на 2%, което беше добре, но за много други неща не беше адекватен.

Водещ: Успешен президент ли е Росен Плевнелиев?

Красимир Каракачанов: Беше пасивен президент, който ангажираше България едностранно във външната политика.

Веселин Марешки: КТБ – президентът мълчи. И в годините назад, и във всичките проблеми. Сега плащаме милиарди за АЕЦ „Белене“, никой не носи отговорност, президентът мълчи.

Водещ: Вие не одобрявате всички президенти до този момент, не са се представяли добре, според вас, така ли?

Веселин Марешки: Абсолютно, да. Вижте, всички политици не са се представяли добре. Ако всички политици се бяха представили добре, аз нямаше сега да си загърбвам личния живот и бизнес, за да влизам в политиката.

/Край на записа/

Водеща: Така. Едно подир едно, за да не става объркване. Сега, ген. Радев говори за нещо много важно – че сякаш е усетил у Вас едно предварително оттегляне, едно предварително смирение, ангажиментите остават, но аз се прибирам вътре във себе си. Кажете честно, господин президент, ако ГЕРБ бяха застанали по ясен и категоричен начин зад Вас за втори президентски мандат, щяхте ли да приемете?

Росен Плевнелиев: Аз имах своите лични причини, за да не искам втори мандат веднага след първия. Ако ГЕРБ категорично ме бяха подкрепили, застанали плътно зад мен и не само ГЕРБ, защото подкрепата за един държавен глава разбира се трябва да е много по-широка, това нямаше да промени ситуацията, в която аз се намирах към този момент от гледна точка на личните причини, които имах. За мен беше отдавна ясно, че втори мандат няма да има и аз бях честен и го обсъдих това нещо и с премиера Борисов, и с лидери от българския политически елит, разбира се и международни лидери. Но по-важното е, че това по никакъв начин не ме отклонява от това да работя на високи обороти до последния ден. В президентството до последния ден се работи на максимална скорост.

Водеща: Какво мислите, господин президент, за номинацията на управляващата партия, за номинацията на госпожа Цецка Цачева?

Росен Плевнелиев: Не е работа на държавния глава да коментира една или друга кандидатура. Но на него му прилича да коментира начина, по който в момента върви предизборната кампания. И лично аз съм притеснен от това, че се дебатира дали да има дебат, вместо просто да има дебат. И да има колкото може повече дебати. Направих обръщение към нацията. Излязох и казах пред всички: Уважаеми кандидат-президенти, има толкова много въпроси, на които вие трябва да отговорите. Излезте и говорете, дайте отговори.

Водеща: Все пак, за да не излезе, че бягате от въпроса, например притеснява ли Ви това, че Цецка Цачева е била член на Българската комунистическа партия?

Росен Плевнелиев: Като държавен глава винаги съм гледал по-скоро напред, отколкото назад, въпреки че съм поставял в центъра на моите политики обективния прочит на историята. Госпожа Цачева, на нея й прави чест, че тя говори за този период от своя живот. Тя отговаря на въпросите, които й задават. Обективният прочит на историята не е проблем. Той е винаги част от решението. Проблемът е в манипулираната история, с която се сблъскваме толкова често.

Водеща: Сега към края на петата си година като президент, какво бихте казали, от какво повече има нужда нацията ни – от баща или от майка?

Росен Плевнелиев: Нацията има нужда от достоен президент, който да знае какво пише в Конституцията, но и да познава духа на Конституцията. Там не пише, че той е баща или майка, но там е зададена много ясно посоката на една институция в държавата, която да работи равно отдалечена, да работи независимо и да бъде стожер на демокрацията в България. Това не означава непременно да бъде баща или майка, а да бъде фундамент, здрав фундамент на българската демокрация.

Водеща: Господин Плевнелиев, вярвате ли, че ако госпожа Цецка Цачева бъде избрана и е победител на тези избори, тя например би продължила водената от Вас политика спрямо Москва по същия начин?

Росен Плевнелиев: Приемствеността е нещо важно. Тя се възприема много добре от българските граждани. Омръзна ни на всеки четири или пет години да започваме отначало. Разбирам, ето чух и голяма част от кандидат-президентите, разбирам дистанцирането, противопоставянето, антилогиката е логика, като математик мога да ви го кажа.

Водеща: Вярно ли е това, което казва ген. Радев, че сте имали фундаментални пропуски като главнокомандващ?

Росен Плевнелиев: Искам да чуя аргументи. Когато излязат с аргументи, ще говоря.

Водеща: И друго каза ген. Радев. Той Ви похвали затова, че сте бил упорит и постоянен в искането на повече пари за отбрана.

Росен Плевнелиев: Една добра дума в политиката винаги има своето значение.

Водеща: Да, той е добронамерен, признавайки това. Но пък аз питам, като толкова настоявахте за повече пари за отбрана, чуха ли Ви премиерът, чуха ли ви финансовият министър, защо не Ви чуват, когато искате повече пари за отбрана? Честно ли е това?

Росен Плевнелиев: Да, чуха ме. Истината е, че първоначално имаше проблем и то сериозен. Сега обаче нещата са на съвсем друга основа. Парите за отбрана вървят нагоре. Има едно решение на Консултативния съвет за национална сигурност от историческа важност за българския народ и за отбраната. То трябва да се спазва. Към момента се спазва. Имаме нова програма. Имаме нов план. Всичкото това за развитие на Въоръжените сили се договори на Консултативния съвет за национална сигурност. Аз ще приключа с удовлетворение и чест този мандат от гледна точка на всичко, което ние зададохме като посока в Българската армия за модернизация и за развитие.

Водеща: Отговорете и на Веселин Марешки – нито дума не сте казали за КТБ, нито дума не сте казал за „Белене“?

Росен Плевнелиев: Ясно доказателство за антилогика без никакви аргументи, защото истината е точно обратната. Истината е, че ако има един политик, който постоянно от всички трибуни постоянно говори за КТБ, това съм аз. Няколко речи пред Народното събрание, обръщение пред народа, безбройни телевизионни интервюта. И винаги казвам едно и също – извадете истината за КТБ, тръгнете по пътя на парите. Няма как 3,6 милиарда лева да се изгубят и да изчезнат. Няма такъв филм. Още повече в държава-членка на ЕС и НАТО. Компетентните институции да излязат, да тръгнат, да ги намерят, да накажат виновните. Ще продължавам, независимо дали съм действащ или не президент, да очаквам това от българските институции.

Водеща: От българската съдебна система, най-вероятно очаквате това, която отново се тресе от скандали, само да отбележим.

Росен Плевнелиев: Когато казвам компетентни институции, имам предвид точно тях. По-малко скандали, повече работа и повече резултати. Вижте колко са проблемите.

Водеща: Ще си позволя, господин президент, една метафора. Ако българската съдебна система има две лица и едното е лицето на Лозан Панов, другото е лицето на Сотир Цацаров, кое лице Ви харесва повече?

Росен Плевнелиев: Самият факт, че има две лица, може би, повече, защото все пак имаме и министър. Тя има своето собствено лице и своята визия и прави немалко в момента за подобряване на ситуацията и за прогреса в тази отдавна, как да кажа, проблематична система за България. Не бива да има едно, две, три или повече лица. Тя може да има само едно лице пред очите на гражданите, една думичка – справедливост. И ако няма справедливост, нито едно от тези лица няма никакво значение. Затова справедливост за гражданите. Това означава да се вземат в ръце всички – и единият, и вторият, и третият, и правителството, и Народното събрание, и аз като държавен глава нося своята отговорност и помагам по всеки възможен начин и работя за справедливост за гражданите. Лично аз се гордея, че второто назначено от мен служебно правителство роди една стратегия за продължаване на реформата в българското правосъдие, много смислена, която бе поета като категоричен ангажимент от 43-ото Народно събрание да бъде изпълнена. Има прогрес. Очевидно трябва да действаме още по-решително.

Водеща: Да завършим с една много важна тема – предстоящият референдум, който ще е заедно с президентските избори. Ще гласувате на референдума, нали?

Росен Плевнелиев: Категорично да.

Водеща: Ако трябва обаче да обобщим всички критики, които идват от „Шоуто на Слави“, срещу Вас, защото изпратихте част от въпросите на Конституционния съд, мислих си снощи, но вероятно едното изречение, обобщаващо тази критика би звучало така – „Кой сте Вие, че да казвате какво може да бъде питан народът и какво не може да бъде питан народът? Вие Господ ли сте, какъв? – Ви питат от „Шоуто на Слави“?

Росен Плевнелиев: Не гледам това шоу. Единственият път, когато гледах и то на запис беше, когато Сергей Станишев се разхождаше с едни буркани с пепел в същото това телевизионно студио.

Водеща: Чакъл.

Росен Плевнелиев: Той твърдеше, че е пепел и обясняваше как точно след една година магистрала „Тракия“ ще се напука, ще стане на вълни и ще излезе от експлоатация. Е, минаха 6-7 години оттогава, виждате какво се случва. Но ще кажа важно и по същество в отговор на вашия въпрос, че това шоу не гледам, но гледах едно интервю на този български телевизионен водещ по бТВ в сутрешния блок, където Конституционният съд на България се хулеше безобразно. Където се говореше, че демокрацията е власт на мнозинството. Значи, ако демокрацията е власт на мнозинството, ние отиваме към „Вся власть Советом“ от 1917 г. Демокрацията е власт преди всичко на правото. Демокрацията е не един да доминира над другия. Демокрацията е баланс между всички. И ако ние не сме научили тези уроци, не ни приляга да проповядваме антидемократични тези пред целия народ.

Водеща: Един от сценаристите на „Шоуто на Слави“ скъса Ваша снимка в ефир. Как се почувствахте?

Росен Плевнелиев: Поредното доказателство за това, че ненаучените уроци от историята са много и се демонстрират навсякъде около нас. Разкъсването на снимка на действащи политици, през охулването на Конституционния съд, през тезите, че след като народът е сложил подписите си, включително и под противоконституционни въпроси, значи тази воля трябва да бъде наложена, ако ние действаме въпреки Конституцията и въпреки законите, тогава ни чака връщане назад в историята, поне 100 г. назад. Това е моята принципна позиция срещу действията на руския президент. Със своите идеи за създаване на сфери на влияние, за нова Ялтенска конференция, в която трябва да разпределяме отново както навремето в Берлинския конгрес коя държава как ще бъде разделена, кой ще бъде окупиран и кой в коя сфера на влияние ще отиде, ние се връщаме във времето назад преди едни ужасяващи световни войни. И като човек, който иска мир и работи за мир, имам позиция и я отстоявам.

Водеща: Добре, времето ни изтече. Но да видим на финала една друга снимка, правена не тук в България, Вашата снимка с Мишел Обама и с Барак Обама. Виждаме я. Откъде да започна? Първо, гаф ли беше тази снимка, защото много широко беше коментирана в България, че чупите протокола с нея?

Росен Плевнелиев: Аз имам две снимки, които обожавам, които са част от това, което съм аз, и които винаги, когато ги видя, независимо от публичните коментари, ще се усмихвам. И това е снимката, в която президентът на Германия Гаук ме държи за ръка в продължение на минути пред всички немски медии, която има своята история.

И това е снимката с Обама и с Мишел. А историята на тази снимка е, че влизайки за снимката, като държавен глава Обама каза на Мишел – „Мишел, ако има един президент, който трябва да прегърнем, това е този“, при което разбира се ние се прегърнахме и няма нищо лошо в това. Вижте искрената усмивка, която струи от всички нас. В този ден, аз се видях три пъти с Обама, точно в този ден. Но аз съм се виждал с него не три, а тридесет пъти и имаме своите специални отношения с него. Един голям демократ, един голям американски президент, на който аз се възхищавам.

Водеща: Защо се разчувствахте накрая?

Росен Плевнелиев: Разчувствам се, защото добрата дума означава много. И преди всичко за мен добрата дума е емоция. Добрата дума от президента на Германия, който е една икона. Добрата дума от един голям демократ и един много специален американски президент като Обама, прегръдката и специалната прегръдка за мен означава много. Това ще ме топли цял живот и се надявам да има приемственост и в американската политика, но съм леко притеснен от всичко, което виждам.

Водеща: Ако трябваше да се срещнете с Тръмп като президент, какво щяхте да му кажете? Здравей, Доналд и..?

Росен Плевнелиев: Тук се връщам на тезата и въпросите, по които вие ме разпитвахте по отношение на Путин и Русия, както и връчването на ордена. Когато съм действащ държавен глава, на мен ми прилича да имам своите разлики и да противостоя на погрешните тези на други президенти, още повече, когато те водят до крайна нестабилност и опасност от конфликти в Европа и в света. Същевременно все пак на един държавен глава също така му прилича да подаде ръка, да спази протокола и да покаже своето уважение към държавността, на която и да било друга държава.

Водеща: Добре. Кратко и точно – какъв трябва да бъде следващият президент, Вашият наследник?

Росен Плевнелиев: Да спазва Конституцията, да пази и духа на Конституцията, да има позиция и да я отстоява с аргументи.

Водеща: Добре. Благодаря Ви, господин президент. Благодаря Ви за този разговор. Това беше президентът Росен Плевнелиев.

 

 

  • Начало
    • Интервюта
      • Интервюта 2016
        • „Достойнството е труден за изкачване връх. Още по-трудно е да се задържиш на този връх, ако изобщо някога си бил на него“ – интервю на президента Росен Плевнелиев за бТВ "Тази неделя"